Това заяви пред БНТ Тодор Тодоров, началник на сектор в Института по психология към МВР, който е експерт по делото, цитиран от КРОСС. Вчера по време на процеса стана ясно от психологическа експертиза, че извършителите са двама.

По думите му, много е трудно сам човек да контролира две жертви, резултатите от ДНК-експертизата потвърждавали това.
Тодоров е на мнение, че убийството на момичетата вероятно не е било замислено предварително и е извършено след тяхното изнасилване: „Нещата са направени така, че да изглежда, че е убийство със сексуални подбуди, т.е. има опит да се замести по-тежко престъпление с по-леко. Това ни кара да мислим, че в този случай е замесен човек, който би загубил много, ако се научи неговото име. Това е човек с високо социално положение”.

Миналата седмица майката на Колев обяви мнението си, че в престъплението е замесен синът на бившия зам.-министър Георги Петърнейчев.

Според Тодоров, капацитетът на Лазар не му позволява да замисли и осъществи сам подобна инсценировка. По думите му съществуват насоки, които може би ще доведат до неговия съучастник.

Колев е опитал да надхитри детектора на лъжата, давайки неверни отговори на директни въпроси като "Ти ли причини смъртта на момичетата?" и "Ти ли изхвърли телата?", съобщи БЛИЦ, като се позова на изказването на Тодор Тодоров пред БНТ.

Първото изследване на Лазар Колев с детектор на лъжата е направено през януари 2009 г. Тогава твърдял, че е разбрал за смъртта на момичетата два дни преди телата им да бъдат открити. Той не можел да обясни това разминаване. Резултатите от детектора тогава показали симптоми на съпричастност.
"Лазар се опита да обясни, че той не би могъл да извърши такова жестоко убийство и, че според него става въпрос най-вероятно за катастрофа. Това беше впечатляващо, защото все още не беше изнесена официалната информация за наличието на такава версия. След като му поставихме този въпрос той изобщо престана да отговаря на въпросите ни”, разказа Тодор Тодоров.

Според него заподозреният е започнал да трепери, след като е научил какви са резултатите от детектора на лъжата.

Шансовете Колев да получи осъдителна присъда на база събраните доказателства са големи, категоричен е експертът. По думите му има известен натиск върху съда, тъй като делото се проточило с години.