Доставките ще са от бъдещото второ разклонение на „Турски поток“. По този начин компанията фактически реанимира отменения по настояване на ЕК проект „Южен поток“, но с четири пъти по-малка мощност“.

Така „Газпром“ ще зарежда с газ Балканите, но конкурирайки се с друг маршрут на компанията за доставяне на газ в Южна Италия – газопровода „Посейдон“. Според експертите след първоначалния провал на „Южен Поток“ „Газпром“ няма особено доверие на България, пише „Коммерсант“, цитиран от "Фокус".

Фактически маршрутът България-Сърбия-Унгария повтаря основната част на трасето на „Южен поток“, който бе напълно подготвен за реализация, но бе отменен през декември 2013 г. заради българската позиция и натиска на Брюксел. Разликата е в това, че планираният през Черно море газопровод, сега „Турски поток“, няма да мине пряко през България, а през Турция.

Освен това за Балканите може да бъде предназначено само един от двете разклонения на „Турски поток“, с четири пъти по-малък капацитет от „Южен Поток“. Съдейки по заявленията на България и Унгария, новите мощности ще се създават от газотранспортните операции на страните в съответствие с третия енергопакет на ЕС.

Междувременно „Газпром“ не може едновременно да изпраща газ по второто разклонение на „Турски поток“ към Балканите и да построи „Посейдон“ за снабдяването с газ на Южна Италия. Но доставките на Балканите са по-важни за руската компания, защото Италия може да се снабдява от „Северен поток-2“. Газ може да се подава на Унгария и Сърбия единствено през Украйна, което заставя „Газпром“ да се договаря с Киев за транзит и след 2020 г.

„Смятам, че „Газпром“ прекрасно помни как България го подведе през 2013 г“, заяви анализаторът Виталий Крюков. Той смята, че подобен проект ще се сблъска с политически проблеми, а в състава на участниците в него няма влиятелни страни, които да защитят проекта от Брюксел, както в момента прави Германия относно „Северен поток-2“.

Според експерта на „Газпром“ му е необходим балкански вариант по-скоро за диверсификация от рискове, в това число и от страна на Турция.