Това съобщи пред журналисти заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром" Виталий Маркелов, цитиран от ТАСС и БТА.

Тръбите за ”Южен поток” са на складове на пристанищата във Варна и Бургас. Според премиера Бойко Борисов обаче все още няма официално съобщение от Русия за окончателно прекратяване на проекта.

Преди дни председателят на съвета на директорите на "Газпром" Алексей Милер заяви, че вече има решение за началото на строителството на морския участък от газопровода „Турски поток“.

Полагането на тръбите за "Турски поток" на малка дълбочина ще започне през първите десет дни на юни, уточни Маркелов.

Той посочи, че "Газпром" очаква добивът на газ през 2015 година да бъде на равнището на предходната година - 450 милиарда кубични метра спрямо прогнозираните 485 милиарда кубични метра.

Маркелов отбеляза, че възможностите на компанията за добив са намалели тази година с 9 процента до около 1,5 милиарда кубични метра на ден.

По думите му стойността на запасите на "Газпром" за 2014 година е нараснала с 3,3 процента до 309,6 милиарда долара. Година преди това те са били оценени на 299,6 милиарда долара.

Като обем към 1 януари 2015 година запасите от газ на "Газпром" - в категорията "доказани" плюс "вероятни" - са били 23,488 трилиона кубични метра, а запасите от течни изкопаеми горива - 2,059 милиарда тона.

"Газпром" вече е заварил 15 километра от линейната част на газопровода "Силата на Сибир", изтъкна Виталий Маркелов. Търгът за 208-километровия участък е спечелил "Стройтрансгаз". Компанията не планира сондажи в арктическия шелф тази година, посочи заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром".

Компанията преговаря с независими компании, включително с "Лукойл", за съвместна работа на шелфа, допълни той.

АНКЕТА: Ще се реализира ли проектът "Турски поток"?