Това заяви вече бившият дългогодишен директор на Двореца на културата Христо Друмев, който бе отстранен от поста с решение на правителството, предаде БГНЕС.

НДК вече има ново ръководство и ще бъде преобразуван в еднолично акционерно дружество, собственост на държавата, с временен принципал министърът на финансите, съобщи по-рано лично Симеон Дянков. Причината са данни от одит за поредица от нарушения при обявяването на обществени поръчки. Според министъра още не е ясно дали Друмев е бил замесен, но със сигурност ще понесе административна отговорност.

Докато кабинетът вземаше това решение, Христо Друмев участва в  пресконференцията, на която заедно с чужди посланици и културни мениджъри представи амбициозната програма на 16-ия Салон на изкуствата, в чест на 30- годишнината на Двореца. Там, без да знае, че е отстранен, той заяви, че продължават апетитите за приватизацията на НДК.
"Научих от новините. Нямам коментар", каза той.

На въпрос кога е започнал одитът в НДК, Друмев отговори, че няма одит в НДК.
"Не знам за какво говори вицепремиерът Дянков. При нас има нещо, което е правено поне два или три пъти досега периодично преди няколко години – това е така нареченият бивш Държавен и финансов контрол, което сега се нарича Държавна финансова инспекция", каза Друмев.

По думите му прибързани са изявленията за големи нарушения и ще трябва Симеон Дянков да обясни какво основание има, за да каже подобно нещо.
"Както е известно на всички, НДК беше както всички театри, оркестри, опери на частична или пълна издръжка на държавния бюджет. От 1 април 1991 година ние бяхме отстранени от държавния бюджет и се издържахме изцяло от нашите собствени приходи, което ни е създавало много трудности", добави Друмев.

По повод коментара на министъра на културата Вежди Рашидов, че ведомството не е получавало постъпления от НДК, Друмев заяви: "Разбира се, че това го потвърждавам. Това е странното, защото по цялото земно кълбо няма културен център, който да не получава издръжка било от държавния бюджет, където се намира. Ние сме принудени по най-борческия начин да намерим пари откъдето и да е, за да се самоиздържа НДК. Тези промени означават, че държавата ще започне най-сетне да осигурява поне 1 млн. или 800 000 лева месечно".
Друмев заяви, че за годишната издръжка на НДК са необходими 10 милиона, като се има предвид, че само за електричество се заплаща 1,5-2 млн. лв.

"Доброто е ако наистина бъларската държава стане майка, а не мащеха на НДК.
Ще си тръгна с носталгични чувства. 23 години съм бил тук, но ще си тръгна с чувството, че съм си свършил добре работата", каза още той, цитиран от КРОСС.