Това е дирекцията,  която отговаря за изпълнението на оперативна ОП "Регионално развитие" (ОПРР).

Уволнението е заради несъответствия с изискванията за заемането на длъжността и на длъжностната характеристика, както и за установени нарушения при назначението й.

Информацията беше разпространена от правителствената пресслужба, а не от ресорното министерство.

"Проведеният конкурс е стартирал с предварително подготвени изисквания, отговарящи за класирания на първо място кандидат. Налице са процедурни нарушения при попълването и подписването на документите от конкурсната комисия", заявиха от правителствената пресслужба.

Деница Николова и в момента не отговаря на изискването да е работила не по-малко от 7 години в държавната администрация, а тя е ръководила Главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" - ключовата дирекция, отговаряща за европейски средства, се казва в съобщението.

Самата Николова каза пред "Капитал", че решението на министъра е било изненада и за нея, тъй като не е имало предварителен разговор.

"Нямам отговор защо съм отстранена - бях повикана и ми беше връчена заповедта. Отказах да я приема", поясни Николава.

Тя най-вероятно ще заведе съдебен иск срещу уволнението си, тъй като мотивите за него според нея са несъстоятелни.

"Аз имам 18 г. стаж", посочи Николова.

Бившият регионален министър Лиляна Павлова коментира уволнението, че е политическа чистка.

В биографията на Деница Николова, достъпна онлайн, също пише, че "в професионален план има общо над 18 години опит, от които 7 в управление на проекти и програми, финансирани от Структурните и Кохезионния фонд на Европейския съюз".

"Преди да поеме ръководството на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013,  Деница Николова е работила в дирекция "Национален фонд" към Министерство на финансите (там шеф в края на мандата на тройната коалиция беше бившият регионален министър Лиляна Павлова), където основно се е занимавала с финансовото управление и контрол на проекти, съфинансирани от фондовете на ЕС. Преди това, тя има натрупан опит в частния бизнес, който се занимава с международна дейност", пише в биографията на Николова.

Решението в МРР е било изненада и за Европейската комисия, пише още "Капитал", като се позовава на високопоставени източници оттам. Според тях, уволнението на висши държавни служители без ясни причини е повод за притеснение и случаят с Николова не е единственият.

ЕК смята, че ОПРР е била най-ефективната от седемте български програми в този период, а планът за новата програма "Региони в растеж" е бил "добре подготвен и първият, получен в Брюксел".