Вчера прокуратурата повдигна обвинения на Златанов за длъжностно престъпление и поиска отстраняването му.

Съдът прецени, че ако Златанов продължи да води комисията, той би могъл да оказва натиск върху свидетели.

Златанов заяви, че не влияе по никакъв начин на разследването и на събирането на доказателства, както и на разпитите на неговите служители и ще обжалва решението на съда.

Останалите членове на ведомството вече били разпитани, стана ясно в съдебната зала. Според показанията им, председателят имал широки правомощия, част от които и да определя дневния ред на заседанията.

Преди съдебното заседание, Филип Златанов още веднъж отрече да е получавал нареждания за това как да работи. За написаното в тефтера си казва, че това са си негови неща, определи ги като хрумвания, драсканици и бележки.

Златанов посочи, че сигналът срещу президента Росен Плевнелиев не се е потвърдил.

През миналата година комисията получила над 500 сигнала, тази година били близо 300, допълни Филип Златанов и обясни, че не може да си спомни защо в тефтерчето му с различни дати са свързани инициалите И. Ф. Ц. Ц. и Б. Б.

Златанов каза, че не помни кой стои зад инициалите И. Ф. - жена, за която от държавното обвинение заявиха, че е играла ключова роля при даването на указания.

Депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова заяви, че не се разпознава зад тези инициали. Днес тя обяви, че напуска ръководството на партията, няма да бъде и депутат.