Това категорично мнение изразява пред престижното онлайн издание US News and World report вицепрезидентът по международната политика на авторитетната неправителствена организация „Граници на свободата“ Миклош Радвани, пише „Монитор“.

Преди няколко месеца консорциум от НПО, занимаващи се с правата на човека, предаде на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп списък от 15 казуса с молба те да бъдат разгледани по Глобалния акт.

Случаят на Цветан Василев не е сред тях, подчертава usnews.com, като цитира Радвани: „Няма каквато и да било причина жалбата на Василев да е в списъка. Тя не отговаря на условията“.

В същото време Радвани посочва, че има далеч по-голям риск, който би се породил, ако жалбата на банкера-беглец, източил милиарди от парите на вложителите в КТБ, бъде разгледана по акта „Магнитски“.

По думите му опасността се крие в това, че други хора с обвинения за престъпления в родината си могат да приемат Цветан Василев за ролеви модел, като се опитат да злоупотребят с глобалния закон, за да повлияят на делата срещу себе си.