Въздушното пространство на украинската автономна република Крим е затворено, заяви най-голямата украинска авиокомпания "Международни авиолинии на Украйна", цитирана от Ройтерс и БТА.

Международното летище на Симферопол, столицата на украинската автономна република Крим, не приема полети от Киев, предаде по-рано руската информационна агенция Интерфакс.

Това е станало, след като аерогарата е била превзета от въоръжени мъже.

Вижте актуални снимки от Украйна >>>

Близо 2000 руски войници са били транспортирани по въздуха в столицата на украинската автономна република Симферопол, заяви високопоставен представител на новите украински власти, цитиран от Франс прес.

Представителят на изпълняващия длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов в Крим, Серхий Куницин, каза, че въздушното пространство на Крим е затворено заради големия брой кацания на руски самолети и хеликоптери.

Според него, Русия е транспортирала до момента по въздуха в Крим близо 2 хиляди свои военни, които са пристигнали на военно летище близо до Симферопол.

Турчинов обвини Русия в открита агресия срещу Украйна, предадоха Ройтерс и Франс прес.

В телевизионно интервю той призова руския президент Владимир Путин да прекрати незабавно тази агресия и да изтегли руските войски от Крим.

Турчинов обвини Москва, че действа по грузински сценарий. "Провокират конфликт и анексират територия", заяви той в намек за действията на Русия по време на войната с Грузия през 2008 г. за грузинските сепаратистки области Южна Осетия и Абхазия.

Путин сложи край на дългото си мълчание относно събитията в Украйна, призовавайки да се избягва ескалация на насилието.

Заради покачващото се напрежение председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова към политически диалог в Крим, подчертавайки нуждата да се спазва териториалната цялост на Украйна.

Барозу разговаря по телефона с новия украински министър-председател Арсений Яценюк, на когото пожела "решителност в посрещането на големите предизвикателства, пред които е изправен", посочи в комюнике Еврокомисията.

Германският канцлер Ангела Меркел призова да не се предприемат стъпки, които да влошат ситуацията в Украйна и към сдържани действия в Крим в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, посочи говорител на германското правителство.