Инцидентът е станал на 7 ноември, когато двама мъже от Варна пристигнали в района на водопада на Синия вир с джип „Тойота“, съобщи кметският наместник на Медвен Кънчо Дънеков, цитиран от "Котел Нюз".

Гмурналият се 41-годишен мъж е бил осигурен с въже от свой приятел, докато се намирал в буйните води на вира на място, където и в момента има силни водовъртежи.

След известно време обаче мъжът, който бил на сушата, установил, че във водата няма движение и не усеща придръпвания на въжето. Той се опитал да издърпа своя приятел, но не успял. След което потърсил помощ на телефон 112.

Спасителните екипи издърпали с кука и въже тялото на удавения любител гмуркач. Трупът е транспортиран в Сливен за аутопсия, а оцелелият е отведен за разпит и изясняване на случая в полицията.

По думите на Кънчо Дънеков легендата за скрито несметно богатство под водопада през годините е взела 10 жертви.

Според преданията в подземна пещера, входът на която се крие под самия вир, има скрито много злато, сребро и скъпоценни камъни. Съкровището било на цар Борил, който оставил и корона, жезъл, златен кръст и златен меч.

"Легендата продължава да събира от цяла България и Балканския полуостров иманяри и всякакви хора, готови да рискуват живота си, за да достигнат до заветната кухина, в която очакват да намерят съкровището", допълни Дънеков.

Около водоема, който е неохраняем, има предупредителните табели и надписи, но това не спира иманярите.