Младежът от Добрич, който също като жертвата е студент в УНСС, е обвинен в убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Заради това държавното обвинение е решило да не иска постоянно задържане за Радев, съобщи БТА.

В началото той бе обвинен в умишлено убийство, но обвинението е променено за  престъпление, което се води леко и се наказва само с до 5 години лишаване от свобода.

Данчев беше убит на 29 февруари в стаята в общежитие, в която живеел с брат  си Мартин и добричлията. Близнаците били употребили голямо количество алкохол и между тях, заедно с техен приятел и съгражданин от Перник, започнал бой с напълно трезвия Илко, който спял, съобщиха от полицията. При инцидента Марио е намушкан смъртоносно с кухненския нож.

Илко разказал пред разследващите, че хванал хладното оръжие и го размахвал, за да се защити от тримата, които го биели. Думите му се потвърждават от други студенти, които чули виковете му: "Не, не!", съобщи в. "Труд".
bTV пък показа, че вратата на стаята, в която Илко се бил заключил, за да не му пречат да спи, е била буквално пробита от ударите на братята и приятеля им Владимир Борисов.

Майката на обвинения в убийството е учителка, родителите на жертвата - също.

Заради инцидента министърът на образованието Сергей Игнатов се закани да въведе сериозна дисциплина в общежитията в Студентски град, включително вечерен час.