Софийска градска прокуратура е наложила задържане под стража за 72 часа на Илко Радев от Добрич, който също е на 19 години, съобщиха пред "Фокус" от СДВР. На Радев вече е повдигнато обвинение в убийство, предадоха БНР и bTV.

"Илко не пие, не пуши. Дори на дискотека не обича да ходи, защото му била силна музиката. Не вярвам той да е направил нещо. Просто се е оказал на неподходящото място в неподходящото време", заяви обаче майка му Анета Радева, която е начална учителка в Добрич, цитирана от "24 часа".

Другите двама младежи, участвали в боя преди убийството, също 19-годишни, са разпитани и освободени. Те са братът на убития Марио - Мартин Данчев, и техният приятел и съгржданин от Перник Владимир Борисов.

Мартин и Марио са живеели в една стая с Илко. Установено е, че близнаците и добричлията често са се карали за битовизми - кой на кое легло да спи, къде да е поставена масата и т.н., разказа по-рано на специална пресконференция началникът на Седмо РПУ Ани Петрова. Родителите на Илко са знаели за тези проблеми, но никой не е предполагал, че ще се стигне до тук, обясни началникът на Сектор „Разследване на криминални престъпления” в СДВР Николай Станчев.

Във вторник вечерта Мартин и Марио отишли в дискотека „Playhouse", където се почерпили. Мартин се прибрал по-рано в стаята, където спял Илко и започнал да блъска и хвърля предмети. След това излязъл в коридора и се обадил на брат си Марио и Владимир, а в това време Илко заключил вратата. Когато подкреплението дошло, съквартирантът на близнаците отключил, за да не разбият вратата и боят започнал.

Ножът, с който е извършено убийството, е кухненският нож, който момчетата са използвали в домакинството. От експертизата обаче ще стане категорично ясно кой е авторът на убийството, уточниха криминалистите. По думите на  Ани Петрова и трите момчета имат видими наранявания от сбиването и не е ясно кой кого е ударил и кой е наръгал Марио.

След като той паднал на земята, момчетата са слезли при охранителя, който се е обадил на 112. Патрулът на полицията е дошъл бързо, защото бил близо, но Марио Данчев вече е бил починал. Аутопсията на момчето ще бъде извършена в четвъртък.

По повод инцидента министърът на образованието Сергей Игнатов свика спешна среща на ректорите и заяви, че всички общежития на територията на Студентски град ще се управляват от Министерство на образованието чрез дружеството "Студентски столове и общежития" и ще бъде въведена желязна дисциплина. Предложението ще бъде внесено за гласуване на следващото заседание на Министерски съвет.

Родителите на Марио и Мартин са преподавателите по физическо възпитание Росица и Борислав Данчеви, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование в Перник, цитирани от БТА.
Майката е учителка в основно училище "Иван Рилски", а бащата - в професионалната гимназия по металургия "Мария Кюри". Днес часовете в двете учебни заведения са били намалени, защото и преподавателите, и учениците са били много разстроени.

Марио е завършил миналата година професионалната гимназия по облекло и туризъм в Перник. Той е танцувал във фолклорен ансамбъл към Двореца на културата. Младежът бил много деен и активен, споделиха негови преподаватели.
Семейството има и по-голям син.