68-годишната Генка бе намерена убита в къщата, в която живее, от сина й Димитър, който е полицай от 25 години. Когато мъжът се прибрал от работа, видял, че е разбит един от прозорците. Помислил, че са ги ограбили. Отворил вратата и видял тялото на майка си без дрехи, да лежи на пода в локва кръв.

Огледът и аутопсията са установили, че смъртта на възрастната жена е резултат от тежка черепно-мозъчна травма, причинена от удари с твърд тъп предмет, уточниха от пресцентъра на МВР.

Основният мотив за убийството е кражба, заяви директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов. „Влизат в къщата й, те най-вероятно не са очаквали да има човек, нападат жената и се стига до убийство, след което вземат вещи от жилището й", допълни шефът на Столичната полиция, цитиран от "Фокус".

Полицаите установяват, че са откраднати два мобилни телефона, както и златни пръстени и обеци. По време на разследването те получават информация за двама мъже, които предлагат за продан вещи, отговарящи по описание на тези, отнети при убийството.

Така 18-годишният Божидар и 14-годишният Тузи се озовават в ареста. Двамата признават за извършеното престъпление и разказват, че на 22 ноември заедно с 28-годишния Т.К. с прякор Лайката били дрогирани и влезли къщата на жената с намерение да крадат. Тя обаче ги изненадала, тримата я нападнали и били с лопата. Когато стопанката издъхнала, те преровили жилището, грабнали двата й мобилни телефони и накитите.

14-годишният Тузи е регистриран в Детска педагогическа стая за кражби. 18-годишният Божидар има 16 криминални регистрации и 4 присъди. Трите са пробация, едната – условна. Последната му пробация все още е в сила, когато е извършил убийството.
Лайката пък е натрупал 71 криминални регистрации и осем присъди за кражби и грабежи, като от седем от тях са ефективни и една е условна.

Божидар и Лайката са задържани за 72 часа и са им повдигнати обвинения, а 14-годишното момче е в ареста за 24 часа.
"Работата на колегите продължава със събирането на доказателства. Назначени са допълнителни експертизи по делото”, каза още Валери Йорданов.

От своя страна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че ако има по-тежки и по-справедливи присъди към такива лица обществото ще е доста по-спокойно, предаде БТА. Той призова журналистите да разследват защо не се дават по-тежки наказания за кражби и грабежи при положение, че законът го позволява.