Вчера от МВР съобщиха, че при операцията срещу крупни ДДС измами е установено, че е имало намерения да се вкара такава захар без документи. Както вече стана ясно, сред шестимата задържани е Данаил Ганчев - син на бизнесмена Гриша Ганчев, който има няколко захарни завода.

Цветанов разказа, че в компютъра на един от арестуваните е намерено електронно писмо, от което става ясно, че е имало такава поръчка.

"В Чернобил знам, че се произвежда ток от атомна електроцентрала, не съм чул там да расте захарна тръстика и да се произвежда захар. Това са свободни съчинения по картинка и не знам кой болен мозък го е измислил", коментира обаче пред телевизията Ганчев информацията на МВР.
"Тук е див балкански капитализъм. 20 години аз храня държавата със захар и досега нещо да е станало? Как от Чернобил ще я вкарам?", попита той, цитиран от БГНЕС.

Вчера в официалното съобщение на МВР се казваше, че е установено намерение за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил, Украйна. Идеята е била да внесат първоначално около 25 тона, като при пласирането щели да предоставят на контрагентите си едната част от сертификата на захарта, в който не са упоменати произхода и съдържанието. Тази захар била предназначена за влагане в производство. Ако успеели да я пласират на българския пазар те възнамерявали регулярен внос. В случай, че качеството било лошо, 25-те тона захар щели да бъдат предадени за производство на натурални сокове.