Всеки кандидат трябва да е пребивавал на територията на страната повече от 183 дни за всяка от годините след 23 октомври 2006 година, се казва в решението на ЦИК, публикувано на официалната й интернет страница с дата 15 септември.

Дирекция ГРАО обаче, на която е възложена проверката, практически не може да я извърши, тъй като не разполага с подобна информация. Тя има данни само за гражданската регистрация на хората, но не и за техните пътувания извън страната, особено след присъединяването на България към ЕС.

“Ние ясно сме посочили в решението си каква информация искаме. А според Изборния кодекс именно ГРАО трябва да извърши проверката. Сигурна съм, че колегите ще направят каквото могат”, коментира пред Mediapool говорителят на ЦИК Ралица Негенцова в отговор на въпрос как дирекцията от регионалното министерство ще осигури данни, които са от компетенцияте само на МВР.

“Ние не работим с термина "пребиваване". Това, което ГРАО може да провери, е в базата данни за адресната регистрация на кандидатите. Колко пъти е напуснал страната и къде е бил – този въпрос трябва да бъде задаван към други органи, стига и те да имат данни”, заяви обаче шефът на дирекцията Иван Гетов.

Така, декларация от кандидатите е единственият начин да се докаже обстоятелството за пребиваването в страната, коментираха юристи пред списание "Правен свят". Те уточняват, че според Административно-процесуалния кодекс в изрично определени случаи обстоятелства се доказват с декларация. Ако някой твърди, че декларираното не отговаря на истината, той трябва да докаже твърдението си.

Още от преди няколко месеца в общественото пространство се коментира, че изискването за пребиваването в страната, което бе заложено в новия Избирателен кодекс, приет от ГЕРБ, е насочено главно срещу независимия кандидат-президент Меглена Кунева.
От щаба й обаче се позоваха на решение на Конституционния съд, че се прави разлика между хората, които доброволно живеят в чужбина, и тези, изпратени или предложени от българската държава да осъществяват определена дейност, като изпратените имат право да се кандидатират за държавен глава. Кунева е била изпратена за еврокомисар с решение на българското правителство. След края на мандата си - от февруари 2010 г., тя има адресна регистрация в София и е живяла в страната много повече от шест месеца, заявиха още от екипа й.

Днес е последният ден за регистрация в ЦИК на кандидатите за президент и вицепрезидент. Крайният срок изтече в 17.00 часа. 11 партии, една коалиция и 6 инициативни комитета са подали документи, съобщи пред БГНЕС Ралица Негенцова.