Това се прави с цел да се избегне рискът от земетресения, предаде ДПА, цитирана и от БТА.

Министърът на околната среда и градоустройството Мехмет Йозхасеки съобщи за Анадолската агенция, че процесът на планиране ще започне в близките дни и че градът не би устоял и на най-слабо земетресение.

Град Гемлик в окръг Бурса, в който живеят около 100 хиляди души, е разположен в сеизмично активен район. Турция е преживяла редица разрушителни земетресения в историята си. Няколко труса с магнитуд над 5 поразиха западната част на страната това лято.

Решението за изместване, прието в неделя, е част от режима на извънредно положение, продължен за пети път през октомври, който дава на правителството и президента Реджеп Тайип Ердоган да издават декрети по широк кръг от въпроси - от масови чистки в държавния сектор до проекти в градоустройството.

Гемлик е един от най-големите производители на маслини в Турция и по-рано експерти предупредиха, че нови проекти за строителство могат да навредят на маслинопроизводството и местната селскостопанска индустрия.

"Декретът за Гемлик означава смърт за маслиновите насаждения", каза депутатът от опозиционната Народнорепубликанска партия Джейхун Иргил, цитиран от в. "Джумхуриет".

Иргил предупреди, че правителството няма да успее да защити насажденията от нарастващите искания за строеж.

"Ние ще започнем строителство на новия Гемлик със защита на маслиновите насаждения и горите", каза кметът на Гемлик Рефик Йълмаз.