Това предадоха Франс прес и БТА. Същевременно Абади подчерта по телевизията, че не иска война с Анкара.

Турция изпрати по-рано вчера конвой от тридесетина военни превозни средства, сред които танкове и артилерия, към зона близка до границата с Ирак.

Ал Абади обвини Турция в подготовка за нахлуване в неговата страна.

Ирак настоява освен това още Турция да оттегли войските си, разположени в база северно от Мосул, където тя официално обучава сунитски иракски доброволци против "Ислямска държава".

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отхвърли обвиненията на иракския премиер и каза, че не означават нищо съществено.

Даже обвини Ал Абади, че се опитва да нахалства.

Като си толкова силен, защо даде Мосул на терористите? Ако си толкова силен, защо не се бориш с Кюрдската работническа партия, която от години окупира иракски земи? Ти си слаб и сега се опитваш да се перчиш, правиш риторични декларации, които не означават нищо за нас, заяви Чавушоглу пред турски журналисти, цитиран от БНР.

По думите му Турция ще продължи да взема мерки за защита на границата си с Ирак, като засилва военното си присъствие там.

Анкара няколко пъти посочи, че има намерение да играе роля в рамките на офанзивата срещу иракския град Мосул, но Багдад винаги твърдо е отказвал намесата на съседката си.

Турция следи обстановката в иракски градове

Турският министър на отбраната Фикри Ъшък обясни разполагането на военни близо до границата с Ирак с развитие на ситуацията в региона. Той има предвид офанзивата към Мосул и турските операции против кюрдските бунтовници в югоизточната част на Турция.

Турция се подготвя предварително за всичко, което може да се случи, каза Ъшък.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган предупреди в събота, че ще вземе мерки, ако паравоенните отряди на иракското движение Народна мобилизация, в които доминират силни шиитски милиции, подкрепяни от Иран, всеят терор в град Тал Афар.

Този град, в който живее голяма туркменска общност, се намира на важен път за ИД между сирийската граница и Мосул. Народната мобилизация беше натоварена от иракските власти със задачата да прекъсне този път.

Анкара се безпокои освен това, че бунтовниците от ПКК може да се установят в района на северния иракски град Синджар.