Сай рискува да бъде осъден на година и половина затвор, съобщи БНТ. Той е представил защитата си писмено, в съда са се явили 25 негови адвокати на доброволни начала. Следващото заседание е на 18 февруари. Музикантът заплашва да се пресели в Япония.

Делото съживи опасенията от ислямизация на турското общество. "Отхвърлям всички обвинения", заяви видимо разстроеният Сай пред съда в Истанбул, докато близо 100 души протестираха в негова подкрепа пред сградата, предаде БГНЕС. 42-годишният виртуоз, който в миналото е свирил за филхармоничните оркестри на Берлин, Ню Йорк, Токио и Израел, бе обвинен, че насаждал религиозна омраза и обиждал ислямските ценности.

В писмената си защита Сай обяви, че не целял да обижда никого, а просто изразявал тревога от поведението на хората, които използват религията за собствени цели. "Това, което направих като човек на изкуството, бе да споделя мислите си със своите последователи... Ясно е, че не съм канел никого да сее насилие, нито пък съм застрашавал обществения ред", подчерта той.

"Фазъл Сай не е сам", гласеше транспарант, носен от правозащитници, в това число хора на изкуството и журналисти, събрали се пред сградата на съда в подкрепа на пианиста.
Обвиненията срещу Сай бяха повдигнати, след като трима турски граждани изразили недоволство от коментарите му в социалната мрежа и подали жалби.