Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Веселин Златев пред журналисти, предаде „Фокус”.
„Очакваме проблеми дотолкова, доколкото повишеното потребление създава предпоставки от субективна гледна точка на търговеца да продаде онова, което му е останало в излишък на по-голяма цена”, посочи Златев.

Активността на КЗП през лятото ще бъде по-висока от обичайната, за да можем да върнем доверието на българския потребител в нашите курорти, заяви Златев. При проверки на предлаганите пакетни летни почивки е установено, че най-честите нарушения са свързани с предлагани услуги, които не съответстват на действителността.
Например обявява се, че настаняването е в четиризвезден хотел, а се оказва че той не предлага услуги за тази категоризация.

Голяма част от туроператорите, които предлагат услуги в интернет, са с отнет лиценз. Има много оплаквания в тази посока. Златев даде за пример софийска фирма, с отнет лиценз, но след това има втора и трета регистрация, след два отнети лиценза. По случая тече административно производство и затова Златев не уточни името на фирмата, но предупреди потребителите да внимават и при купуване на туристически пакети през интернет, първо да посетят офиса на конкретната фирма.

„Относителният брой на жалбите свързани с интернет сайтове за групово пазаруване са значително по-малко от жалбите от другите административни нарушения. Сайтовете за колективно пазаруване се използват много активно и в следващите години те ще са в основата на потребителското търсене”, посочи Златев.

„Започнахме от тази година един секторен преглед на всички договори и общи условия, които са изложени от големи български фирми, туроператори, банки. В рамките на няколко месеца ще имаме пълен анализ”, каза Златев.

Бързите кредити са ахилесова пета. Там винаги получаваме една последваща информация, която ни служи като основание за проверка, но в която ние участваме в един последващ контрол, който се оказва неефективен”, обясни Златев.

Той уточни, че не напразно предстоят промени в Закона за потребителския кредит. Основната измама при бързите кредите са свързани с размерите на лихвите, които трябва да се погасяват. Оказва се, че една сума ще трябва да се върне след три месеца в четирикратен размер, обясни Златев.

Той препоръча на потребителите - преди да вземат каквото и да било икономическо решение, да погледнат добре какво купуват, да се запознаят с качеството, количеството и стоката, която се предлага. Най-напред да проверят дали има етикет, а след това да прочетат цялата информация.