Община Трън оповести официалното си становище относно преработеното задание за обхват и съдържание на доклад за ОВОС на инвестиционно предложение за добив и преработка на златно-сребърни руди от участък "Трън Юг", внесено от "Евромакс Сървисиз" на 31 май тази година.

Според временно изпълняващия длъжността кмет Цветислава Цветкова е необходимо детайлно да бъде изяснено наличието на уранова минерализация и съдържанието на уран в находището.

Тя посочва значителна разлика между установеното от СО "Редки метали" през 1988 г. и екипа на "Евромакс Сървисиз" ЕООД.

Трънската общинска управа се позовава на две независими проучвания, налични в Министерството на енергетиката, според които най-малко в главната жила на находище "Злата" е установено наличие на уранова минерализация. Изводът и в двата доклада категорично обявява мина "Злата" като обект с ураново орудяване и перспектива за по-нататъшно проучване на уран, твърди община Трън.

Наличието на уранова минерализация и добивът на злато от мина "Злата" доказано е довел до замърсяване с уран и радий на дренажните води на мината, уверява Цветислава Цветкова.

Според нея затова мина "Злата" е определена като обект по Постановление на МС 56 от 1994 г. за закриване на уранодобива и държавата инвестира значителна сума за рекултивация на рудника, което ограничило и намалило замърсяването.

Община Трън настоява Министерство на енергетиката да извърши одит на наличните геоложки доклади.

Управата на граничния край препоръчва да бъде обсъдена алтернативна технология, при която се отстраняват и неутрализират съставките с потенциал на опасни вещества като уран и арсен.

Ръководството на община Трън припомня резултатите от проведения местен референдум, които се явяват нормативна пречка за осъществяване на инвестиционното предложение.

Населението на община Трън отхвърли на 11 юни плановете в района да се добива злато.

Действителните гласове на референдума против златодобива бяха 1935 от общо 2060, т.е. 94 процента. "За" гласуваха 125 души.

След референдума "Евромакс Сървисиз" обяви, че се оттегля от Трън и закри своя офис в граничния град.

Инвестиционното им намерение стои в общината и ние сме длъжни да отговорим в законоустановения срок, поясни Цветкова.