Сделката е за купуването на 100% от групата „Токуда“, докато тази със „Сити Клиник“ е комбинация от закупуване на акциите на част от акционерите, съобщи "Капитал".

Останалата част от акционерите вливат своите дялове в новото дружество.
След подписването на споразуменията, 76,5% от акционерния дял на новосъздената компания (“Special Purpose Vehicle”) е собственост на “Аджъбадем” (Acibadem), а останалите 23,5% - на акционери от “Сити Клиник”.

"Целта на "Аджъбадем Сити клиник" е да бъде най-голямата и най-добрата болнична верига в България и заедно с най-големия болничен оператор в Турция – Acibadem, ще продължим разрастването на групата," казва пред "Капитал" Ангел Ангелов, най-голям акционер в "Сити клиник" (основният бизнес на Ангелов е компанията "Градус").

След сливането здравната група ще продължи функционирането си под името „Аджъбадем Сити Клиник”.

При преговорите за придобиването на болница "Токуда", заявка за участие в сделката направи и Българският червен кръст, чийто председател Христо Григоров обяви, че работи в тандем с анонимен български инвеститор.
Ролята на БЧК в цялата сделка той обясни така:

“БЧК беше поканен от сериозни български партньори с добри финансови възможности в областта на здравеопазването да бъдем партньори. БЧК няма финансов ресурс и не участва вътре с финансов ресурс".

"Сити клиник груп" е шестата по приходи частна верига болници с приходи от около 40 млн. лв., но тази година се очаква да нараснат значително след откриването на новата онкоболница в края на миналата година.

"Токуда болница София" е най-голямата частна болница в България с приходи от близо 100 млн. лв. за 2015 г. Клиниката е на четвърто място по плащания от здравната каса в България. Обект на сделката е и диагностично-консултативен център, център за клинични проучвания, хоспис, аптека, трудова медицина и здравният застраховател "Токуда".

Acibadem e създадена през 1991 г. Притежава 18 многопрофилни болници, едната от които в Македония и една в Ирак, 13 медицински центъра.
В групата работят 18 000 служители и 3100 лекари.

През 2012 г. Турската група става част от глобалната здравна верига - IHH Healthcare Berhad (IHH). IHH е публична компания, която се търгува на борсите в Малайзия и Сингапур.