Пред БНТ тя подчерта, че НЕК и енергийният системен оператор са внесли заявления, в които няма искане за по-висока цена на електроенергията, макар  последната дума да има Комиситя за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Преди дни председателят на КЕВР Иван Иванов също заяви, че според него няма основание за поскъпване на тока.

"Не бих казала, че изборите имат общо с цената на тока, години наред го виждахме това, но то сега не се прави. Дружествата трябва да докажат нуждата от покачване цената на тока. Според мен са на лице условия цената на тока да бъде задържана на това ниво", каза още Петкова в отговор на въпрос.

ЧЕЗ и “Енерго про“ настояват за 25% скок на нощната енергия. Това обаче е само една от множеството компоненти за цената, която накрая се плаща. ЕVN пък се обяви за около 8-процентно увеличение на крайните цени.

Петкова коментира и искането на експрезидента и лидер на АБВ Георги Първанов за рокади в кабинета, включително нейната смяна. Министърът заяви, че не е съгласна с неговата констатация, че в енергетиката нищо не се случвало, че са спрени всички проекти и НЕК ежедневно генерира загуби.

"Случват се много неща и съм изненадана, че президентът не е обърнал внимание на това", добави Петкова.

Преди десетина дни всички топлофикационни дружества в страната, с изключение на това в Бургас, внесоха в КЕВР заявления с искания за по-високи цени на услугите си от 1 юли 2015 г. "Топлофикация София" предлага топлата вода от 1 юли да поскъпне със 17,47%, а за Пловдив исканото увеличение е с над 30 на сто.