Това коментира пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Според него само заради отразяването на тези разходи цената на електроенергията би се повишила с около 1,5%. Все още обаче не са постъпили заявления от трите дружества с искане за новите цени.

Дружествата по веригата - производствени централи, НЕК, също още не са представили данни и заявления в ДКЕВР какви цени биха поискали от 1 юли, каза Семерджиев. Отсега обаче е ясно, че са въведени в експлоатация доста нови централи за производство на енергия от ВЕИ, така че тази компонента в цената ще се повишава със сигурност, коментира той.

Ако до 1 юли се натрупа инфлация и дружествата поискат тя да са отчете, това също трябва да се отрази в крайната цена на електроенергията, прогнозира председателят на държавния регулатор.

От трите електроразпределителни дружества единствено ЕВН изпълнило в пълен обем инвестиционната си програма за 2010 г. ЧЕЗ имат малко неизпълнение, а при Е.ОН неизпълнението на инвестициите е най-голямо.
Към 1 юли 2010 г., във връзка с ценовия период, ще направим справка как се изпълняват инвестиционните разходи и има предвидени механизми в ценовото регулиране това да се отчете, каза Семерджиев.

Фактът, че дружеството Е.ОН не е направило планираните инвестиции се отразява и на качеството на тока в обслужваната от тях територия - там има повече прекъсвания и Е.ОН търпят за това съответните санкции като им намаляваме приходите, посочи председателят на регулатора.

Не е получен и планът за инвестиции на „Топлофикация-София” за 5 години. До 2-3 седмици може би ще има вариант на бизнес плана и ще вземем решения, обясни Семерджиев, цитиран от "Фокус. На въпрос как ще се отрази цената на парното при тези инвестиции, той отговори, че тя винаги рефлектира към повишаване.

„Ако има повишаване, то няма да има проблем. Досегашните им работни програми са били изпълнявани. Тук става въпрос за подмяна на малко по-голямо количество на тръбите и ние ще го изискваме от тях. На практика няма да се отрази върху цената”, обясни той.
Планът трябваше да бъде представен до края на януари.