Зелената енергия вдига цената на тока

От 1 юли цената на тока ще трябва да бъде повишена заради разходите на трите електроразпределителни дружествата за изкупуване на енергия от централи, работещи с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Обратно в новината

Коментари - Зелената енергия вдига цената на тока | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Спокойно - хората от Египет ще емигрират и тук и ще ни покажат как да премахнем тока, енергото и водата хаха

Изкупуват зелена енергия, а нас ни пращат за зелен хайвер.

Така ще е цената на енеригята ще върви на горе независимо дали ни харесва или не защото системата е алчна. Начините за противодействие са - консумирайте минимум и при възможност инвестирайте в собствени алтернативни източници.

Има нещо много сбъркано в написаното а дори и в заглавието . Ами като е скъпа тази зелена енергия защо е купувате , нали принципа е пазарен да се купува там от където е най-евтино . Но купувате защото други ще я платят а вие ще си приберете вашият дял от сделката . Е къде в случая е пазарната икономика ?

Да, уж ве води пазарна икономика, а няма пазар. Токът от соларните паркове струва 10 пъти повече от средната цена за страната и 20 повече отколкото тока от АЕЦ. Но ББ не иска АЕЦ а иска соларни паркове. Въссем случайно премиершата влага половин милиард евро в соларни паркове. И нали трябва да я правим мултимилиардерка, ще плащаме.

Стига монополи, ТОПЛОФИКАЦИЯ, ЧЕЗ, ЕВН, ЕОН. Ние не сме народ, а мърша- седим търпим и до кога? Костов и компания, Станишев и компания, Доган и компания, Борисов и отбор, до кога ще ни грабят и ще сме безучасни?

Аман от усмихнати държавни мутри , които ми обясняват колко ще ми стане по-добре, като ми стане по-зле.Защо никои не каже колко е МЕСЕЧНОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ НА СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА ЧЕЗ БЪЛГАРИЯ.Надявам се да не е по-различно за еон и ивиен.Тъй като нямаха свое гадните управляващи продадоха нашето и си взеха своето.ДАНО ДА СИ КУПЯТ СВЕЩИ С РУШВЕТИТЕ КОИТО ВЗЕХА.Не съм бил комунист но тогава имаше една върхушка от около 20000 до 50000 души.Сега стана пладнешки обир.Трай си народе нек сме живи нек ни е..ат.Но ще стане че няма да останат живи данъкоплатци и тогава хиените ще почнат да се ядат помежду си.

А, сега стана ли Ви ясно, защо Цветелинка Бориславова ще се занимава с възобновяеми енергийни източници.После и да не гласувате за ГРОБ, на кръга 'Бате Бойко' вече няма да му пука. Колкото му пука сега на Костов и мошеника Сакскобурготски, ДС екстремиста Меди Доган и елитния доносник и ловджия Гоце Първанов.

Значи, сега плащаме за зелена енергия, от лятото за същото още 1,5%. В същото време каним Южна Корея и Япония да инвестират у нас във фотоволтаични централи, като им спестяваме голяма част от разходите. Т.е. данъкоплатците в България подпомагат инвеститорите в Япония , Южна Корея и др. подобни. Ако електроразпределителните дружества се напънат и събират сумите от консумираната енергия от всички абонати няма нужда да се взима от редовните. Почти никой от притежаващите прогимназии не заплаща ползваната енергия!!!!

И какво им оскъпява разходите на трите енергорапределителни дружества че не разбрах? Разликата в цената на тока се поема от държавата-т.е. нас. ако 16ст е в момента нормалната а тока от вятър 40ст а от слънце 70ст то тази разлика я поемаме ние(държавата). С две думи енергорапределителните дружества нищо не губят и нищо не влагат и нищо не правят освен да удобряват тези централи за включване. Самите централи се включват и изключват автоматично в зависимост от мрежата.т.е. нямат скъпата подръжка на ТЕЦ,АЕЦ ...... Та не разбрах откъде ин идват на ЧЕЗ,ЕВН,ЕОН разходите?

На ви сега Европа, на ви сега премиер с една прочетена книга. Дотам го докарахме. Уникални сме по безхарактерност и скотско търпение. Но, така е - когато робът мълчи, камшикът удря по-силно и по-силно.

Човека изпревари работодателите си и ги подкани спокойно да започнат отново поголовно дране на народа!Те завалиите още не били се усетили...споко той и заради тях ще вдигне цените! Не знам Вальо Танов слушан ли е не е ли ама тоя ако го слушат ще стане много весело колко и от кого взима пари за да прави такива антинародни предложения! Бойко ИЗХВЪРЛИ ГООО!!!

зелената енергия да се продава на кандидатите за дистрибутори на ел.енергия за другите страни. Ако им отърва, то нека я изкупуват. А Ровч нали продаваше ел.ток не чрез НЕК, а чрез Кадиев, Кадиевица...., като за Турция и Гърция цената му беше по-ниска от тази, продавана на българите.

Като разберете на кого са ветрогенераторите в Добричко ,няма да се учудвате защо ще поскъпва тока.

Елате да видите какво остана от равна Добруджа. Нощно време е като лунапарк

еи да земе да ви грамне някои евала. трябва тука народна групировка да изчисти тия гадни еничарски министри .загробиха народа тия мастите изродски. наи добре е да ви вдигнат кам гробищата вече че се уядохто от кравта народна

Ами вземете да сложите чевена енергия след което сложете жълта и да стане светофар да ви светнат мозъците и дано прегреят.МАЛОУМНИЦИ.

и на ВиК и на другите

Вижте си фактурите отдавна ни таксуват за зелена енергия!!!!!

Да ама в по-малко количество. Като се развихрят сега новите "бизнесмени" в производството на тази енергия ще трябва да се купува от тях по-голямо количество. Така ще ни ударят 2 пъти - по-висока цена и повече в сметките като количество.

Нали тя беще най евтината как така стана най скъпа . Нали инвестициите не се връщат за година време а за много повече .

Каквото и да си говорим става точно като в една небезизвестна поговорка- "Кучетата си лаят ,а кервана си върви".

минавм на слъчеви батерий

Пожелавам ти успех! Аз пък, ще си копна в двора един персонален ядрен реактор :D

стискайте зъби!! герб да живей! боко да живей! стискайте зъби!!

Да, стискайте зъби, изплезили език!!!

Г-н Семерджиев явно вече съвсем се е самозабравил. Мисля, че ДАНС и МВР трябва сериозно да се заемат с него.

1. Ако до 1 юли се натрупа инфлация цените на тока трябва да намалеят, за да има кои да плаща. 2. ДКЕВР да се закрие и от икономиите да се поемат допълнителните разходи за зелена енергия. 3. Бизнеса е бизнес, когато и двете страни са доволни: - на нас ДЕКЕВР не ни е необходим, той не защитава интересите ни; - ЕРП-тата крадат от потребителите, не плащат достатъчно на служителите си, източник са на корупция; - ВЕИ - в бизнес отношение полезна ли е или не? - Ако не е защо да даваме 10 милярда за ВЕИ (калкулирани в сметките ни) при 800 пъти по скъп ток? - Защо да не построим за тези пари 2 АЕЦа и да плащаме по 15 лв. на мегават?

Еми като сте недоволни , взимайте сопите и като фараоните. Ама , май те не са фараони , а вие не сте чак толкова недоволни , а?

08.02.2011 14:21 гост Явно сме я докарали да ни мислят за малоумни?!Просто трябва да излезем здраво на улицата!И да сменят Семерджиев и правителството,пак същата!Протести до дупка!Семерджиев = Шушулов/бог да го прости! P.S.Днес +,за какво са ви тези кодове?!Винаги познавам от втори,трети и т.н. път?!Обяснете!

Защо се чудите че се качват цените. Та те тепърва ще нарастнат с много повече. Направите си сметка с цените дадени на сайта на ДКЕВР и процентите. Поне двойно увеличение на тока ще има само заради "зелените".

Фактите са, че тока, който задържително ТРЯБВА да изкупуваме от фотоволтаиците е 20 пъти по-висока от цената на тока от АЕЦ Козлодуй. Затова и цветелинка не иска АЕЦ Белене, за да няма конкуренците и в бъдеще. Защото макар и преференциално се изкупува тока от ВЕИ, все ще дойде някой истински премиер, който да им развали договорите. По добре да се платят неустойките отколкото да продължава тоя грабеж.

Аферим МРЪСНИ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ: На кого защитеват назначените от Бат Бойко, нови Герои на Нашето Безпринципно Време и УПРАВЛЕНИЕ: 1. Предател Ангел Семерджиев- Бивш служител на ЕВН, лобиращ и защитаващ техните интереси и работещ против интересите на Българските граждани. 2. Предател Димчо Маргитов - бивш служител на ЧЕЗ, лобиращ за Чешките Лапачи и работещ против интересите на Софиянци, и още бивши служители на ЕОН, и Саофиийска вода. Да ни честито ПРЕДАТЕЛСТВОТО НА ТЕЗИ КОМПРАДОРИ овчедушен Бългрино, щом търпиш подигравките и безобразието им.

Брат'чед съгласен съм с теб, ама да ми разясниш какво означава КОМПРАДОР че нещо са ми слаби познанията по други езици.

брачеда тука се пъне на испански...компра е покупка, компрадор е копувач

Господин Грешка, грешката е Ваша! Пантерата не споменава нито кой е Президент, нито кой е Главен Прокурор, нито кой е Министър Председател, а за господ пише в скоби! Просто напомня кои длъжностни лица трябва да свършат работата с повишение на цените до безкрай и какви енергоносители трябва да се допускат в България! Ако сегашните господа не го сторят, то нови трябва да дойдат. Ако не- Господ да ни е на помощ! Няма Грешка! Няма и прошка!

А след това с 10%на 6месеца.Как човек да не ви "уважи"!Що за мазохизъм и ортакизъм с тая мафия?

Не, това е някакъв кошмар ! Енергия от възобновяеми източници да е по-скъпа от невъзобновяеми ... Да се правят нововъведения, които не са калкулирани и доказано-подобряващи ...Да не е видян ( Камо ли одитиран ! ) бизнес плана на основен елемент ...`Ако има повишаване, то няма да има проблем` ...Ключов партньор да не е направил задължителните инвестиции .....!х! на х-та степен /// Та глей ся кво Семерджиев -- хуу че сам си казваш и за Е.ОН, и за Топлото, и за твоите личностни професионализъми ( То не че не го знаем де ! ) ... ама така-и-така сам казваш че за теб папата е мюсюлманин -- в колко часа да започваме разфъшкването на пасмината ви от гяволета ?!

Кое те изненадва. Виж в нашия сайт, че в микса който усреднява цените на тока, тока от АЕЦ е 4ст/квч, усреднената цена е 8 ст/квч, а тока от фотоволтаици е 80 ст/квч. Т.е. тока от новите фотоволтаици на Цветелина и японците ще ни дават ток с 20 пъти по скъп от тока от АЕЦ Козлодуй.

Ами да започваме тогава веднага с разфъшкването на пасмината, ДКЕВР ! Има поне час и нещо до края на работния ден днес -- Вие бихте ли помогнали ?!

Защо си мислиш че Цветелинка продаде банката и ще се занимава с тази енергия - защото сега от там ще цица повече отколкото в банката и по-бързо ще си увеличи паричките а ние ще си плащаме увеличение на нейните и на други като нея като попове защото нямаме друг изход

А-ааа ... таз няма да я бъде, да ме прощавате 55 !( за плащането) Не я знам Цветелинка, ама тези дето й навряха в ръцете торбите с пари ( И имат все още наглоста да твърдят, че знаят как да дърпат конците ! ) да си оправят вересиите с нея и подобни ! ... а не ровейки в нашия ( предполагам и Ваш ) джоб, нали ?!

Балък,на тебе вятърът ти духа в главата! Цената на ел.ток от вятърне елцентрали е от 182лв/МВтч до 172МВтч,в зависимост от часовете ефективна работа. АЕЦ Козлодуй-15,75лв/МВтч. А колко ветрогенеротори втора употреба докараха "чуждите инвеститори"?Печалбите са огромни!

Криси, бабин, има полза, има от ДКВЕР, нали нейният глава взема 9000 лева на месец! Горкият човечец с какво ще си купува хлебец, ако няма ДКВЕР?

ха имах си аз да намалява цената,ама много глупави душици много му верват на "бащицата"че догодина ни очаква благодетния рай на земята , бре бре какъв келепир ни чака ха ха хахаа брееее

Такава е наистина-чиста.Но проблеме че цените за изграждането изкуствено се поддържат високи заради едно много просто правило - генериране на максимална печалба. А истината е че ни товарят с инвестиции коит друг трябва да плати.И се получава адсурдната ситуация при която т.нар -"Инвеститори" не са никакви инвеститоери а само "Концисионери" на нещо за което плащаме НИЕ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ!

Така се случва наиситна в регулираните пазари-в нормалните законови държави.Но уви не и у нас.И причината е мнгого проста-някои хора ще си загубят големите комисионни от инвестиоционно посредничество.А ДКВЕР отдаван не играе роялат на регулатор.Даже не виждам никакъв смисъл от съществуването на такава институция. Регулирането може да се осъществява с заповед на министъра на енергетиката, които да утвърди пределни цени на услугите за всякя календарна година.И всичко това може да бъде разписанов една Наредба от 20 страници!

Така вместо евтин ток от АЕЦ Белене,ще пълним гушата на Цветелина и Бойко с техните проекти за ВЕИ...

Чакайте сега, нали уж имаше инвеститори. Какво значи да се увеличи цената на тока, защото някой искал да прави инвестиции. Инвестиции се правят със собствени и делегирани средства, не с чужди при това взети принудително. Семерджиев е там за да защитава правата на потребителите, не исканията на монополистите. Като не им е изгодни да продават и да си ходят, не да ме заливат с глупости през Дойче веле, всеки пък като не им отърва нещо.

Интересно ми е само когато сметките станат фвоино и тройно по глоеми от доходите,как щесе разплащаме с фирмите достаечици на услуги. Мнго ми с еискада видя как 5 милиона души нямат скакво да си плащат сметкитеза ток,вода и парно и какво би нашправила държавата в лицето на въпросният "регулатор"-ДКВЕР тогава.

Още преди 10 години един умен енергетик на България каза, че най-евтина е енергията от АЕЦ за България! "Вятърните мелници" не са за България, защото вятър има само в определени моменти за нашата територия и защото сме на пътя на прелетните птици- Виа Понтика! Ама някой да чу! Спрете всички тези ненормални за България методи за получаване на електроенергия! Спомнете си, че продавахме електроенергия, а сега и за нас няма! Махнете чуждите фирми от електроенергийното ни стопанство-те не внасят приходи, а само вземат и последните ни стотинки! А за Топлофикация- стоплете седалищните части на ръководителите на тази фирма и да си вървят по домовете! Ще измрем от некадърни и алчни енергетици! Помощ Господин Президент, Господин Главен Прокурор и Господин Министър Председател! Помощ! / Остана само да кажа и Помощ Боже!/

В абсолютна грешка си като призоваваш за помощ министър-председателя! Досега не ти ли стана ясно,че именно той прави и невъзможното да провали проекта Белене,срещу който се обяви и неговата Цветелина,любителка на бизнеса с фотоволтаични източници на еленергия. Не чете ли интервюто й по този повод,след напускането на СИБАНК с няколкостотин милиона евро в джоба?

Това е реалността хора. Всичко се вдига изкуствено и с жалки обосновки.Почнахас хляба, после водата, тока, парното,а след това и всички услуги и цени на храните на едро и дребно. Това ще продължи докато хората напълно обезвереят и се "самоизключат" от веригата-произовидител-прекупвач- потребител.

ЕДИНСТВЕНО В МАЛОУМНАТА НИ ДЪРЖАВА ЦИФРИТЕ ЗА КВТЧ СА 5 СЛЕД ДЕСЕТИЧНАТА ЗАПЕТАЯ А В ЦЯЛ СВЯТ Е 3. ТАКА КОЛКОТО И НЕЗНАЧИТЕЛНО ДА ИЗГЛЕЖДА ВСЯКА ГОДИНА ЕНЕРГИЙНИТЕ МАФИОТИ СЕ НАГУШВАТ С МИЛИОНИ. АЗ ИСКАМ ДА ИМАМ ИЗБОР И ДА СИ ИЗБИРАМ ОТ КАКВИ ИЗТОЧНИЦИ ДА ПОЛЗВАМ ЕНЕРГИЯ, АКО ТРЯБВА НАПРАВЕТЕ РЕФЕРЕНДУМ ТЪПАНАРИ СКАПАНИ. ИСКАМ СИ АЕЦ!!!

На ви сега зелена енергия!

В една от националните телевизии върви реклама на едно от електроразпределителните дружества. Някой може ли да ми обясни, какво точно рекламира?

Рекламата е на ЕОН и има доста циничен подтекст : "Ние знаем защо сме тук!" Като я видя и чуя всеки път си казвам - да , действително знаете защо сте тук!След като взехте на безценица срещу скромен рушвет цялата ни инфраструктура на енергоразпределението,сега се мъчите да вземете и последните стотинки на населението,без да вложите и цент за поддръжката на мрежата и останалата инфраструктура! Това е така,защото цялата печалба я изнасяте в собствените си страни,а тя не е никак малка. Цените,които слагате за услугата, са по-високи и от тези на производителя на енергията! На гръб ли я носите тази енергия,за да ми я доставите в къщи? Или ползвате за целта таксиметрова служба? Дори и да е така,пак би трябвало да е по-евтино!

Ще има още екстри,особено след построяването на големия соларен парк,договорен наскоро с Япония. Цената за продажба на ел.енергия от АЕЦ Козлодуй е 15,75лв./МВтч,а на фотоволтаичните централи- 823лв./МВтч и 755/МВтч,в зависимост от инсталираната мощност.

Не мога да разбера? Излиза председателят да държавния регулативен орган и заявява, че цената на тока трябва да се вдигне, още преди това да я било поискано даже?!?!? Че кой няма д апоиска, след такова изказване? И въобще - този господин кого обслужва?

Цената на електроенергията, заплащана от потребителите се увеличава най-вече от такса пренос, такса достъп, такса зелена енергия, такса такса и т.н. Ако към електрическата мрежа са присъединени фотоелектрически централи, то цената на тока за крайния клиент трябва да намалее. Защото те ще генерират електричество през деня, когато енергията е най-необходима, а през нещта, когато е в излишък - те не работят. От този пример излиза, че с изпозлването на ВЕИ цената трябва да намалее, а не да се увеличава.

Подготовката на новите цени започват от рано:) ДКЕВР-официалният говорител на монополистите започва да подготвя общетвеното мнение от необходимостта да станат по-бедни:)

Стига с тия глупости и изнудвания. И сега тези мошеници събират пари за "зелена енергия" в сметките си. Пуснете 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", построете 2 блока в Белене и ето ви екологична и евтина електроенергия. НЕ ИСКАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ НА ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ дето монтираха вятърни и фотоволтаични паркове.

Има ли официално искане от дружествата и как може потребител да се запознае с калкулацията. Какво е процентното съотношение на "зелената енергия" и кой следи реалното производство. Кога ще има достъп до резултатите от проверките на органа чиийто председател се изживява като некадърен пиар на енергиините дружества. Ако не могат да отговорят на тези въпроси значи нямат работа в регулатора и трябва да се махат.