Фирмата бе сочена за кандидат купувач на бизнеса на ЧЕЗ в България. Тя вече  е отстранена от пазара на ток, съобщи в. “24 часа”.

До последния етап от преговорите за активите на ЧЕЗ бяха достигнали Future Energy, чешкият бизнесмен Яромир Тесар и неговата Energo Pro, както и българският бизнесмен Христо Ковачки. От ЧЕЗ вече продадоха ТЕЦ Варна на фирма на бившия транспортен министър Данаил Папазов.

От компанията са написали писмо до Електроенергийния системен оператор с дата 1 декември, че от 2 декември молят да бъдат отстранени от регистъра на координатори на стандартни балансиращи групи. Информацията бе потвърдена от ЕСО.

От компанията са отстранили и “Фючър енерджи” от пазара на ток. като мотив отпадането на ключови доставчици на електроенергия, поради което не могат да изпълняват задълженията си по договори.

Получатели на писмото са “Електроразпределение Юг”, “ЕВН България”, “Енерго-Про мрежи”, “Енерго-Про продажби”, “ЧЕЗ Разпределение”, “ЧЕЗ Електро България”, НЕК, енергийната борса и КЕВР .

В регистъра на търговците, координатори на стандартни балансиращи групи, срещу името на “Фючър енерджи” от късния следобед в петък се появи буквата S, което означава отстранен.

Изненадващият ход е всъщност резултат от предупреждението, което ЕСО е изпратил в началото на ноември до три компании. Държавният оператор посочва търговците “Фючър енерджи”, “Енергийна финансова група” и “Аркадия сървис” със сериозни задължения към НЕК за такса задължения към обществото. На тях е бил даден срок до 23 ноември да се издължат . Според осведомени от тримата търговци “Фючър енерджи” са влезли в преговори за разсрочване, но очевидно се е стигнало до 1/3 споразумение

От НЕК заявиха, че оповестяват списък с фирмите, които не си плащат, но не могат да отстранят никой от пазара. Както и не могат да съобщят размера на дължимата сума.

Справка на сайта на НЕК показва, че фирмите, които са с просрочие по плащането на “задължение към обществото” към 24 ноември, са 16. Срещу имената на “Тошел 92” “Ар Си пауър енерджи” и “Кей Ар Джи” е написано - отстранени от електроенергийния пазар. Другите длъжници са “Аркадия сървис”, “Гранд Енерджи Дистрибюшън”, “Дикс 2001-електроснабдяване”, “Джи Ви Ай”, “Ел Екс Корпорейшън”, “Енекод”, “Енергийна финансова група”, “Енерджи съплай”, “Еско сървисис”, “Мост енерджи”, “Сайт енерджи”, ТЕЦ “Марица-изток 2”.