Това съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС.

"В рамките на операция "Маслинова клонка" досега са унищожени 800 терористи", заяви Ердоган в Анкара.

Турските въоръжени сили обявиха на 20 януари началото на операцията "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз (ПДС), които Анкара смята за терористични организации.

Припомняме, че говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова остро критикува Турция за операцията в Африн. „Ситуацията в района на сирийската провинция Африн предизвиква нашата загриженост заради продължаващата операция на Турция. Русия е загрижена от жертвите сред мирното население“, каза Захарова.

Според външното министерство на Сирия, операцията на турската армия в провинция Африн е агресия срещу страната, предава ТАСС. В съобщение, разпространено от външното ведомство, се казва, че „военната операция на турската армия в Северна Сирия е нечувана агресия срещу Сирийската арабска република и нейната териториална цялост“.

Според Дамаск „присъствието на чужди военни на територията на републиката без съгласието на правителството е агресия и окупация. Реакцията (на сирийските управляващи) ще бъде реципрочна“.