Превозното средство е дело на французина Ален Тебо, а идеята се родила в главата му преди 20 години, пише The Verge. Табо бил опитен яхстмен, но освен това му се искало да допринесе с нещо за справянето с мръсния въздух и тежкия трафик в големите градове.

Така в крайна сметка той създал водното такси, наречено SeaBubbles. То може да превозва 5 души и е изградено от леки композитни елементи, като фибростъкло. Формата му е яйцевидна, за да бъде намалено въздушното съпротивление. Задвижването се извършва от два малки електрически двигателя, които са доста икономични.

SeaBubbles функционира на принципа на въздушната възглавница и реалното не плава във водата, а лети на около 60 сантиметра над нея, като максималната скорост е 30 км/ч.

Ален Тебо демонстрирал възможностите на своето електрическо водно такси пред кмета на Париж - Ан Идалго. SeaBubbles може да е много полезен за френската столица, която има тежък проблем с натоварения трафик и мръсния въздух.

За масовото използване на иновативното такси в Париж има малък проблем - максималната скорост за плаване по Сена е ограничена на 12 км/ч, което е недостатъчно за нормалното функциониране на SeaBubbles.

Екологичното водно такси струва 30 000 евро и има голям потенциал. Ален Тебо се надява, че освен в градове като Париж, Лондон и Амстердам, SeaBubbles ще може да се използва и от възраждащият се воден транспорт в Хърватия и дори да бъде използвано от Uber.