Българин e сред създателите на сърце от стволови клетки

stat
20:28  |  17 юли 2017 | / Редактор Надежда Христова /  
Проф. Николай Желев Проф. Николай Желев
Сн.: bTV Media Group

Български учен е в основата на създаването на човешко сърце от стволови клетки.
Проф. Николай Желев, който е част от екипа на шотландския университет "Абъртей", представи постигнатото до момента на световния конгрес по биооткрития в Софийския университет.

Диаметърът на човешкото сърце е само 1 милиметър и е създадено от хора. Един от създателите му, проф. Николай Желев, от 20 години работи в университет „Абъртей” в шотландския град Дънди.

Той признава, че високоскоростното развитие на биотехнологиите превръща научната фантастика в реалност.

Кой е допускал преди 5 –10 години, че аз мога да взема една ваша клетка и от нея да направя модел на вашето сърце, ако някой го е разбил по някакъв начин… и то трябва да бъде заменено с ново сърце. Сега науката прави възможно да репрограмираме клетки и да ги редиференцираме в органи”, заяви проф. Желев, цитиран от bTV.

На този етап мини човешките сърца се използват само за тестване на лекарства, но и това е огромна стъпка. Бързото развитие на науката, на стволовите клетки, ще ни даде възможност да разбираме молекулните механизми на рака, например.

След 10 години ще имаме възможност да създаваме изкуствени органи, ще имаме възможност да лекуваме все повече болести и на основата на генните технологии да предвидим нашето бъдеще и да разберем нашата същност”, допълни проф. Желев.

За момента науката изпреварва етиката и все още няма еднозначен отговор на въпроса кой, как и до колко може да използва информацията, извлечена от гените ни.
Последно в Спектър


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.