Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от БНТ. Той опроверга твърдението, че борсовата търговия е покачила цената на дървата за огрев, защото такива въобще не са търгувани на борсата. Продадените количества дървесина са били предназначени за обработване. А купувачи са били големите компании, които миналата година е трябвало да участват в 1600 търга, вместо един централизиран като сега.

Министър Найденов припомни, че за да не фалират малките фирми в бранша, за тях са гарантирани 33% от добитата дървесина.
От опозицията остро разкритикуваха министъра за това, че борсовата търговия с дърва ги оскъпявала ненужно и дори му поискаха оставката.

По повод днешния протест на дървопроизводителите, земеделският министър повтори позицията си - че промените в търговията с дървесина са с цел да се прекратят кражбите.
"Мачът няма правила и затова ние трябва да сложим правила. Години наред се говори за дървена мафия, ние трябва да променим това - досега държавата дотираше Агенцията по горите, сега вече държавните горски предприятия трябва да реализират печалби, иначе ще фалират. Сложихме край на досегашната система, който добива дърва да може и да ги продава, затова и качихме част от търговията на стоковата борса", поясни Найденов.