На срещата с премиера се появиха хора от контрапротестите и лидери от февруарските протести, записани предварително.

След като приключи разговорът, Орешарски каза, че са обсъдили концесии, монополи, случаи на недобри управленски практики и решения. Били му зададени и писмени въпроси, които ще разпредели по министерства, предаде БТА.
На срещата дойде и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

"Червени боклуци"

Нина Гергова от гражданската инициатива "За нов обществен договор между гражданите и властта" препоръча на премиера да закрие всички неработещи агенции и да развали концесии.

"Ние ви подкрепяме, но казахме, че нашата подкрепа не е безусловна. Кога ще свалите кадифените ръкавици и ще изкорените злото от корен. Два месеца ни обиждат, че сме червени боклуци, че влизаме в комисии, работим и искаме в тази държава нещо да стане", оплака се Гергова, която беше и на предишната среща с премиера на 12 юли.

По думите й заради това, че Орешарски няма PR в страната, никой не знае какво работи правителството.

"Ударни бригади"

Спас Колев от "Свободни, можещи и силни" каза, че станало въпрос, че на извънредното заседание на Народното събрание (за ветото на актуализацията на бюджета - бел.ред.) се очакват ексцесии и опит за погроми.
Все още не се знае кога ще бъде извънредното заседание.

"София вече е наясно, че от провинцията се наемат квартири, за да могат да бъдат запълнени с ударни бригади", каза Колев.

Цветлин Йовчев заявил, че МВР и специализираните служби ще осигурят ред.

Колев добави, че са говорели и за "забавянето на някои уволнения в стратегически предприятия, агенции, бавене на процедури", общо въпросите са били 76.
Били са поставени и такива за общуването между всички групи протестиращи.
Създадена е контактна група, която да определя бъдещия ред на срещите с премиера и протестиращи.

"Доброволни отряди"

Бисер Миланов–Петното от Национално движение "Свобода" поиска да се махнат всички полицаи, които не вземат адекватни мерки, предаде БГНЕС.

Той добави, че щом правителството не може да предприеме адекватни мерки срещу "платените интелигентни протестиращи", които са "за" свалянето на кабинета, да даде възможност на "Свобода" да използват доброволни отряди и с полицаите да залавят "всички организатори, които обслужват интереси на Джордж Сорос".

Петното се похвали, че не е прочел нито една книга в живота си, защото "който върви по следите на другите, не оставя път след себе си".

"Медиите ни определят като криминално проявени. Това е дискриминация. Това, че съм лежал в затвора не означава, че не съм гражданин и че нямам същите права", обясни Петното и добави, че Йовчев казал да продължава да пише жалби.

"Малоумни назначения"

"Когато искаш една прозрачност, трябва да я даваш", заяви Ангел Славчев, цитиран от БГНЕС.

Той настоял да заработят всички Обществени съвети към всички министерства и да се създадат надзорни съвети към регулаторните органи.
По думите му тези съвети трябва да имат право на вето при решение, но премиерът отхвърлил такава опция, защото това ще спре работата на регулаторните органи.

Славчев заявил на премиера, че не е дошъл да го четка. Според него обаче "малоумни назначения" е имало и по време на работата на предишните кабинети. По думите му ролята на гражданското общество е, когато има скандално назначение да бъде на площада и да протестира.

"Оставка"

Преди срещата млади хора от Протестна мрежа "написаха" "ОСТАВКА" с букви, щамповани върху тениските си.
Те опитаха да влязат, но полицията поиска да посочат коя организация представляват, за да бъдат открити в списъка на участниците.

В декларация на Протестна мрежа беше посочено, че е против "формални и неформални срещи с премиера или други представители на правителството, особено зад стените на "Дондуков" 1".

В предишна среща на 12 юли не участваха представители на протестиращите срещу правителството, а само участници във февруарските протести.