Това пише вестник "Вашингтон пост", позовавайки се на двама осведомени източници.

Целта на срещата между един от най-доверените пратеници на американския президент Доналд Тръмп, който още е шеф на ЦРУ, и авторитарния лидер на азиатската държава е била да се положат основи за директни преговори между Тръмп и Ким за севернокорейската ядрена програма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Американските медии коментират, че няма съмнение, че непотвърдената официално среща се е състояла наистина, след като вчера Тръмп заяви, че с Пхенян са били проведени преговори на "много високо ниво". Той уточни, че  неговата историческа среща със севернокорейския лидер трябва да с състои вероятно в началото на юни.

Приемайки японския премиер Шиндзо Абе във Флорида, Тръмп заяви, че двете Кореи имат "благословията му" да преговарят "за слагане на край на войната". С това той намекна, че на срещата между Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин може да се обсъди евентуален мирен договор, който да замени примирието, сложило край на военните действия на полуострова през 1953 г.

Пет са местата, които се обмислят за провеждане на срещата, уточни американският президент и допълни, че тя ще е истинска възможност "за уреждането на един световен проблем".

"Ще имаме преговори с Ким много скоро. Това вероятно ще стане в началото на юни или преди това, ако всичко върви добре", заяви той в частната си резиденция в Мар-а-лаго.

Тръмп обаче допусна възможността "не всичко да мине добре и тези преговори да не се състоят".

"Бих искал да поздравя Доналд за куража" да приеме поканата на Ким Чен-ун за среща лице в лице, заяви японският премиер, цитиран от Асошиейтед прес.

Той добави, че стратегията на САЩ и Япония да окажат "максимален натиск" върху Пхенян се е оказала успешна.