Побоят, вбесил министъра, е станал в неделя в ботевградското село Врачеш. Около 21 часа екип на Спешна помощ с дежурния лекар-ординатор д-р Ирена Маринова пристигат в селото, за да окажат помощ на бременна жена.

Пред БНТ лекарката разказа, че след като качили жената в линейката и потеглили, се наложило шофьорът рязко да спре заради огромна дупка на пътя. В този момент, каращите след линейката двама роми със скутер се ударили в нея и избухнал огромен скандал.

"Почнаха да ни крещят - така ли се карало, така ли се спирало", разказва д-р Маринова.

След словесната атака, двамата роми нападнали и започнали да удрят първо шофьора на линейката, а след това и самата лекарка. В момента д-р Ирена Маринова е в болнични, с няколко шева на главата и в шок.

От МВР съобщиха, че двамата нападатели са задържани. Те са на 22 и 24 години и са криминално проявени и осъждани.

Москов: Бесен съм! Това са цигански банди!

Петър Москов заяви преди заседанието на здравната комисия в парламента, че оттук нататък екипите на Спешна помощ ще пристигат в населени места, само когато кметът на съответното село или град гарантира, че има сигурност за тях, предаде БГНЕС.

Той обясни, че д-р Маринова е била бита с част от счупения скутер.

"Има кмет и той трябва да гарантира сигурността на екипите. Наистина съм бесен. Това са цигански банди, нека бъде ясно. Не е достатъчно да бъдат осъдени”, категоричен бе Москов и допълни, че в последните седмици се опитва да бъде диалогичен, но по този въпрос няма да бъде "кротък".

"Това няма да се повтори към момента, защото с риск да скандализирам много от вас, ще кажа - в село Врачеш, община Ботевград, изразявам много силния си скепсис, че отново ще пристигне екип на Спешна помощ при положение, че кметът не е лично там, за да осигури сигурността на лекарите. Няма как да отделяме повече пари за качествена спешна помощ и едновременно с това моите лекари да бъдат бити за това, че ходят някъде", заключи здравният министър.

В края на юни м.г. Народното събрание прие единодушно промени в Наказателния кодекс, с които нападение срещу медицински лица ще се осъжда с "лишаване от свобода". Посегателството се приравнява с причиняване на телесна повреда на полицай, съдия, прокурор, следовател и други длъжностни лица.

Нападението ще се наказва със затвор до три години при лека телесна поведа и до 10 г., ако поражението е тежко.

За медицински лица бяха определени лекари, стоматолози, акушери, магистър фармацевти и медицински сестри.