В официално изявление от неправителствената организация обявиха за "омерзителна"  подобна публична позиция от страна на лекар, обвързан с Хипократовата клетва.

Вчера Петър Москов обяви, че екипи на Спешната помощ няма да реагират на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност. Той посочи статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки, 174 са станали в такива квартали. По думите му от днес екипи на Спешната помощ ще влизат в ромските махали само, след като са постигнали споразумение с местните "лидери", че лекарите няма да има проблеми. Другият вариант е екипите да влизат с полиция.

Според БХК тази позиция на здравния министър е опасна, защото отправя от властова позиция послание към лекарите, че могат да оставят хора да умират, защото са различни от етническото мнозинство, като ги лишават от дължима по закон здравна помощ.

"Мислите, изразени от министъра, би следвало да са погребани с трупа на Адолф Хитлер", категорични са от неправителствената организация.

От там допълват, че изказването на Москов е "груба проява на неразбиране на правовата държава и подбуждане към расова омраза".

Изявлението на Москов предизвика възмущението и на ромските лидери.

В декларация на партия „ДРОМ“ се казва, че заканата на здравния министър е противоконституционна, дискриминационна и противоречаща на Хипократовата клетва, която е положил като лекар.

Според лидера на „Евророма” Цветелин Кънчев по този начин всички роми се слагат под общ знаменател.

Никой няма право да слага всички под общ знаменател. Който е извършил нещо противозаконно, трябва да понесе цялата строгост на закона. Лекарите трябва да придобият особен статут, особено Спешната помощ”, заяви Кънчев пред Нова телевизия.

Той обаче обвини екипите на Спешна помощ, че много често закъсняват именно когато са повикани в ромските махали.

Председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" Деян Колев бе категоричен, че проблемът със сигурността на линейките не бива да се етнизира. Пред БНР той определи изказването на министъра като изключително небаласирано и е неподходящо за министър и за човек, който заема позиция, която трябва да е държавническа. 

Главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков обаче обяви, че медиците и организацията им твърдо застават зад позицията на д-р Петър Москов.

"Това състояние, което продължава в последните години – с нищо не предизвиканата агресия от страна на български граждани над хора бели престилки, които отиват да им оказват спешна медицинска помощ на това нещо трябва да се сложи край. Това показва докъде е стигнало нашето общество, че държавността вече почти изчезва", допълни д-р Ленков.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За екипите на спешна помощ в ромските махали

АНКЕТА: Одобрявате ли позицията на Петър Москов за защитата на Спешна помощ?