Отговорност за атентата пое свързаната с "Ал Кайда" ислямистка групировка Аш Шабаб, цитирана от БТА.

Ранени са между 30 и 50 души. Сред убитите има, войници и цивилни.

Очевидци казаха, че са чули силен взрив в комплекс, помещаващ четири министерства в столицата Могадишу, където студенти са се били събрали за изпит.

Репортер на Ройтерс видял десетки хора с изгаряния да вървят към близката болница. Полицията евакуира още студенти от повредените сгради.

Това е едно от най-смъртоносните нападения на Аш Шабаб, откакто се вдигна на бунт през 2007 г.

Аш Шабаб ("младежта" на арабски език) контролира големи области в южна и централна Сомалия. В бедната и гладуваща държава от Африканския рог цари анархия, след като местни военачалници свалиха военния диктатор Мохамед Сияд Баре през 1991 г.

Опитите на преходното правителство да възстанови централната власт са до голяма степен парализирани от политически ежби и ислямисткото въстание. Хаосът подхранва също така отвличанията и пиратството край сомалийските брегове, отбелязва агенцията.

Страховитите милиции на Аш Шабаб
бяха част от движението Съвет на ислямиските съдилища, който изтласка подкрепяните от САЩ военачалници през юни 2006 г. и управлява шест месеца, преди да бъде свален от сомалийски и етиопски войски.

През август тази година Аш Шабаб започна да изтегля бойците си от Могадишу. Групировката побърза да попари надеждите за възстановяване на хуманитарните доставки, които години наред блокираше, като обяви, че изтеглянето е само тактическо и че удържа позициите си навсякъде другаде в страната.
Отстъплението от Могадишу бе знак, че Аш Шабаб осъзнава, че не може да победи правителство, подкрепяно от превъзхождащия я контингент на Африканския съюз. Същевременно то събуди призрака на ескалация на насилието чрез атентати срещу правителствени учреждения в стила на Ал Каида, отбелязва Ройтерс.

На 18 юни 2009 г. при самоубийствен атентат в хотел в град Баладуей, южна Сомалия, бе убит сомалийският министър на сигурността и още поне 30 души. През юли 2010 г. Аш Шабаб взриви бомба в угандийската столица Кампала, и уби 79 души, гледащи финала на Световното първенство по футбол. Ударът - първи за групировката в чужбина - бе отмъщение за войниците, които Уганда изпрати в състава на умиротворителните сили на Африканския съюз.

На 24 август 2010 г. бунтовници в армейски униформи щурмуваха хотел в Могадишу, посещаван от правителствени служители, и убиха най-малко 31 души, включително шестима депутати в парламента.
На 10 юни тази година Аш Шабаб пое отговорността за убийството на вътрешния министър Абди Шакур шейх Хасан, който загина при взрив в къщата си в Могадишу.

През юли 2011 г. новата сомалийска министърка по въпросите на жените Аша Осман Акил бе отвлечена от бунтовниците на 30 км край столицата почти веднага, след като назначението й бе обявено. Часове по-късно тя бе освободена.

В края на миналия месец ислямистите предприеха нова офанзива срещу градовете по границата с Кения и Етиопия, което наложи кенийската армия да изпрати подкрепления по рехавата граница със Сомалия. В началото на годината войскови части от трите държави, с подкрепата на съюзнически милиции, бяха успели да изтласкат Аш Шабаб от тези градове.