Живеещите в „Красна поляна”, „Овча купел”, „Западен парк”, „Оборище” и „Младост” протестират, защото в кварталите им нивата на фини прахови частици през студената част от годината често са над нормите.

Местните хора настояват за засилен денонощен контрол срещу изгарянето на отпадъци и поставянето на постоянни измервателни станции информационни табла за качеството на въздуха в трите квартала („Красна поляна”, „Овча купел”, „Западен парк”). Като друга причина хората изтъкват засиления автомобилен трафик.

Според протестиращите замърсяването идва от т. нар. Виетнамски общежития и квартал “Факултета“, където всеки ден се горят отпадъци, кабели, дрехи втора употреба и силно отровни материали.

Един от организаторите на днешната демонстрацията Камен Николов от кв. "Овча купел" призова по  БНР Столична община да предприеме мерки за контрол върху изгарянето на опасни материали – "това, което е основната причина за замърсяването на въздух в нашите квартали".

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че мобилна станция ще измерва въздуха на различни места в “Овча купел“ и “Красна поляна“ в продължение на четири дни. Тя каза още, че ще потърси съдействието на Министерството на околната среда и на прокуратурата, за да бъдат въведени мерки за контрол върху горенето на опасни отпадъци

"Колегите от Столичния инспекторат правят огледи. Те нямат право да влизат в къщите на хората, но могат да реагират, когато се горят гуми", каза кметът.

Ивелина Михайлова от кв. „Западен парк“  заяви в интервю за БНР, че заради замърсяването на въздуха не пуска децата си да играят навън.

Всеки ден се изгарят дрехи втора употреба, мебели, по които има бои и лакове, разни други вредни вещества, и просто няма как да оставя двете деца да се разболеят. Не можем да си прострем дрехите като хората, всичко се вмирисва./…/ Ако институциите си вършат работата и се налагат глобите и тези глоби бъдат платени, може да се стигне до решение на проблема. Тези хора могат да бъдат лишени от социални помощи, да бъдат принудени да работят и да изплащат тези глоби, коментира Михайлова

Искаме да бъде поставена автоматична измервателна станция, която да е постоянна в някои от нашите квартали, още по-добре би било и в трите, постави искането на протестиращите пред СО и МОСВ Камен Николов.

Той обясни, че в момента има поставени сензори от доброволци, които показват стойности между 400 – 500 микрограма на кубичен метър, а на моменти стойностите са достигали и до 1500 микрограма на кубичен метър, при 50 микрограма норма.

При над 300 микрограма се препоръчва хората да не излизат от вкъщи.