Коментари - Пет столични квартала на протест заради мръсен въздух | Днес.dir.bg

Пет столични квартала на протест заради мръсен въздух

Жителите на 5 столични квартала излизат на протест довечера в 19 часа заради мръсния въздух в София.

Обратно в новината

Коментари - Пет столични квартала на протест заради мръсен въздух | Днес.dir.bg

Коментари

МУТРИТЕ ВИ ВКАРАХА В ЗИМНИТЕ ПРИКАЗКИ НА СМИРНЕНСКИ ПИСАНИ 1917 ГОДИНА :)) ... ГАВРОШОВЦИ , ПРОСТИТУТКИ И МИРИЗМА НА ГОРЕН БОКЛУК :))

Така ще е " мъдрия" вожд 1книжника от Банкя каза че България НЯМА нужда от АЕЦ от тоя ГЬОЛ ТОК НЕе нужен.Има СТИРОПОР и ФИБРАН в изобилие

А тия от Гео Милев да не мислят, че дишат мирис от теменужки?! Няма такава смрад, докато отворя прозореца да се проветри и веднага затварям отново, идея си няма какво точно гори тоя народ, но миризмата е непозната и отвратителна, това на 8-ми етаж.

Върнаха ни в 16 век ...и ни обвиняват, че сме ТАМ......

Взета проба от саждите по комина може да докаже че там са горили гуми и пластмаси . Не може държавата да си затваря очите докато шепа хора буквално нарочно убива и то в такива размери. Това е престъпление .Нарича се тероризъм. ДО КОГА!

А,бе хора!Тези от общината цената на водата не могат да пресметнат, вие искате чист въздух,хубави улици,тротоари....По тошово време улиците се миеха от прахта, ама водата не беше бухалка и беше пълно с чешмички и фонтанчета.Кой ги плащаше тогава.

Ало, "гражданите", срещу кого ще протестирате? Срещу себе си ли?! Щото, в нашият град ние протестираме срещу няколко завода, които, доказано, заобикалят санитарните норми и периодически ни обгазяват. А вие? Сами се тровите със автомобилите и печките! Изключвате си парното - чисто и удобно отопление.Върнахте се (нали сте много отворени) 20-30 г назад и започнахте да се топлите с кюмюр и дърва! Абе, селска работа! Върнете се по селата си - там въздуха е по-чист!

аз, като един провинциалист, да попитам, щото не знам, от къде ги купуват тия кабели,гуми, дрехи втора употреба, отпадъци и силноотровни материали дето ги горят?

Събират ги от кофите. Никой нищо не купува. Ако има контрол върху отпадъците и кое къде се хвърля и съхранява, проблемът е решен. Но какво може да направиш на хора с незаконни къщи, незаконни доходи, които организирано гласуват за теб? Много неща, но няма да направиш нито едно от тях точно заради последното.

викаш кмета трябва да върви след тебе, и да те гледа къде си хвърляш старите гуми, мръсните гащи и всичката смет от ремонта на панелката?? ми то си има специални места за това!

От смога отърване няма. София е северен склон на планина и котловина която на практика е безотточна. И една история кочто съм чел в списание Космос мисля, в сердата на 80-те. Село в Дания ,били регистрирани рекордно висок брой заболели от рак на белите дробове. Селото уж диво, в девствена природа ,....но всички се топлели на въглища и торф зимата. Селото - в котловина. Това открили като причина. Така ,че нещата са елементарно закономерни;) Най-ми беше смешна една ''млада баба'' по едно ТВ , която преди да се роди внучето и явно не е обръщала внимание,че смрадта в София е от преди поне 20 години. От как парното стана скъпо и от друга страна София се презасели;)

Така е, презасели се. За котловината също си прав. Идеята само нищо да не се прави нещо не я разбрах. Това е все едно утре да се разболееш и вместо да отидеш на лекар просто да си кажеш "откакто има хора има и болести, няма какво да се направи. Всичко е божа работа". На теория си прав...ама...не съвсем.

Аз пък гледах 1предаване по ДОЙЧЕ ВЕЛЕто за 1германско градче със смог .И умните немски учени им решили проблема като монтирали в 2та противоположни края на града специални антени които като пуснеш ток през тях създават помежду си някакъв вид йонизиращо действие зони с различно атмосферно налягане и така се получава въздушен поток които изтласква смога с мръсния застоял въздух тия от БАН и Софийска Община да черпят опит от умните и богатите отНОВИТЕ технологи а не да връщат хората в 17век или 19век както са изрази Плевнанлиев

нали според Спаси София колите били причината за мръсния въздух. По тази логика в центъра трябва да е най мръсен А то какво се оказва.

И много ми е интересно как ще ограничите мангалите да не горят каквото им падне. Това просто е невъзможно да контролираш хилядите къщи във факултето.

То и кражбите на черна техника не могат да се спрат докато полицията не хване заложните къщи за топките. Ако има желание лесно се намира и решение.

Контрапротестиращите, които ще защитават Фандъкова са на тийм билдинг в БИАД.

Ние сме, селяците, от Провинцията! Харесваме Йорде Фандък кметицата. Блонди, жълтоока, мнного грижовна! Продавачка, от с. Долна грешница

"Искаме да бъде поставена автоматична измервателна станция, която да е постоянна в някои от нашите квартали, още по-добре би било и в трите, постави искането на протестиращите пред СО и МОСВ Камен Николов." Аааа, Камене, не може така! Фандъкова ще изпрати три мобилни станции, ще предупреди мангалсарян през това време, да не горят кабели и гуми, ще те удари по главата с данните, колко чист въздух идва от Факултето, може дори да прекръсти квартала на Университето и ще каже на орките, че забраната е вдигната, да си наваксат.

Да де, а обвиняват дизеловите автомобили. Повлекат ли нещо гнусарите отвъд Атлантика и веднага се намират "поддръжници" и тук. С всичките тия манипулации за "мръсните" дизели. А в същност са виновни тези, които горят в печките си каквото им падне.

Още преди 15 години, като млад татко се сблъсках с ''въздуха смърдящ на кюмюр и сажди''. И това в един относително чист южен квартал, далече от цигани . Изпраните детски дрехи съхнали на простора смърдяха на сажди. Правил съм си опит - 30 минути хавилията ми за бяня беше навън една вечер, след това дори на другия ден смърдеше все едно е постлана върху въглища! И ТОВА НЕЩО Е ОТ ПРЕДИ 15 ГОДИНИ! НЕ Е ОТ СЕГА! Не разбирам какво ви е виновна Фандъкова! Огледайте се за къщи и ресторанти в кварталите които живеете! Това ви е проблемът!

ми може би щото е кмет 3 мандат и 4 на Герб и нищо не са направили освен един булевард да го рамонтират всяка година

чудесно е, че си открил източника на проблема преди 15 години. Обиконовено, при разрешаванрто на проблем, най трудно е да се откирие причината. Открие ли се, е проста работа да се премахне. Проблема изчезва. А Ти? как реши твоя проблем с миризмата? (а моето решение го посочих по-долу, ако те влнува)

Сушилня;)

То преди 15г. и метро нямаше. Да разбирам ли, че смяташ и него за излишна глезотия като сешните искания да се подобри качеството на въздуха? Фандъкова е избрана за да подобрява условията на живот. Иначе още щяхме да сме с Янчулев.

Съберете даже сичкото чернило у софия, а ние да си живеем на чисто в провинцията. Нема хич лошо в тази идея.

Стига с това бъдеще време, ще поставим, ще измерим, ще вземем мерки... Да дойде госпожа Ф. да живее в Красна поляна, ама заедно с всичките си деца и внучета! И да излезе в 18ч. на разходка с тях. До 21 ч. После да опне дрехите на балкона да "съхнат". На сутринта да ги пробере в спалнята. Гарантирам, че ще избяга от смрадта на катран!

А красна поляна е западната чиста част на кочината.

А бе, вие районни кметове нямате ли си? Те заплати вземат ли? Че все Фанкъкова ви е в устата! Вие избирате ли ги?

защото не ми се дват кинти на вятъра за градски транпорт, дето го няма. С 60 лева колкото е месечната карта за всички линии ще сипя 60 л. газ. С 60 л. газ мога да отида до Варна и да се върна. 1000 км. месечно по София не пътувам. Ще тръгна когато ми е удобно и когато ми скимне. Сега чакам да вдигнат цената на билетчето още малко. Така всички се се качат на колите си и градския транспорт ще стане излишен. Фандъчка ненормална.

Фасовете дет ги газя по улиците цял живот, а съм непушач, аджеба пак от цигани ли са хвърлени. Особено скъпарските фасове с червило по тях например. Та не обвинявайте само циганите. Аз например имам проблем с доходите в семейството и издръжката - гледам да ползвам и климатик, но ще плзвам и дърва, защото другия месец ако не съм на работа няма пари за тока, а дървата са ми сигурни, ако в мутристаня нещо въобще може да е сигурно. Мизерията ще има много проекции, замърсяването е една от тях - кажете си го на дебелосерковците от жълтите павета - това от мен. селянина.

Аз съм бивш пушач но не разбрах тия фасове шмъркаш ли ги или ги дъвчеш?!

верно не си разбрал...

Ние от БХК призоваваме всички бедни роми, които им се налага да се отопляват с твърдо гориво да бъда безплатно свързани към топлофикация, като сметките се поемат от останалите софиянци, ако това предложение не бъде прието ще съдим общината в Хага

честно казано, протеста срещу замърсения въздух е добро нещо, но... исканията за решаването на проблема са глупави! Мръсният въздух е следствие на нещо, но то не е, че се изгарят отпадъци. Въпросът е, защо някои хора са ПРИНУДЕНИ да се отопляват с битови отпадъци? Няма значение дали са цигани, българи или кой знае какви други! И някой от протестиращите задава ли си въпроса, какво би станало, ако се удовлетворят исканията им за пълна забрана? Какво, ония същества, дето се отопляват с парцали, стари обувки, гумени галоши и кой знае още какво, да умират от студ ли? И поради каква причина тези същества са принудени да се отопляват по такъв примитивен начин?

Путин е виновен, нали?

щото са прости

ей манго ти он бхк ли си та плямпаш врели не кипели тук или толко ти плотиха да обясняваш как не боло от мангалите проблема, точно от тях е ако не вярвах ходи привечер във факултето ели красна поляна или в иван вазов там все "сетли и образовани шведи" живеят

И ако няма протест как точно ще се стигне до активиране на Фандъкова за решение на проблемите причиняващи замърсяването? Разчитаме на съвестта и вече 10-та година. Резултатите са ама наистина видими..миришат и разболяват. Освен да почакаме още 10г. докато децата ни си прекарарат живота по клиниките за белодробни болести.

Няма проблеми! Въпроса може да се реши до няколко седмици. На тъмнозелените започват да се раздават безплатно камини и големи количества екобрикети които не замърсяват, а на останалите хммм.... За останалите всички автомобили да са на възраст до три години, да имат минимум евро7, а от догодина евро8 с тенденция да расте това евро до евро15-16. Абсолютно на всеки квадратен метър в столицата и 15 километра около нея да е платено паркирането. Примерно 5 лева на час. Да се премахнат всички лични, частни и други парко места и гаражи.Трябва да се плаща!

Повечко съдебни изпълнители за събиране на глобите...

И средната заплата да стане 2500 евро, за да може 80% от българите да си го позволят...тъй като повечето хора със страи автомобили не ги карат, щото много ги кефи и да, за да няма излизишно репликиране, ами да не карат, понякога просто нямаш избор (разбирайте го както искате). Иначе е "много хубаво" да се бие от камбанарията на възможностите (колата ми е 2016), но се поставям на мястото и на тези хора.

Страхотно. И като ги монтират тези станции въздуха ще се изчисти с магическа пръчка. Аз самия живея в такъв квартал, където масово хората се отопляват на твърдо гориво. Не го правят, защото много им харесва да мъкнат дърва и въглища, а поради липса на алтернатива. подобно е и на другите места. Проблемите с топлофикация продължават да се неглижират и да се оставят на самотек, за да неби да загубим изборите. Факт е че централно топлоподаване е най ефтиния вид отопление в цял свят, но масовите кражби от тарикати който си мислят че цакат топлофикация го оскъпяват неимоверно, защото изрядните пладци им погасяват и техните сметки. Старите вертикални щрангови схеми трябва да се заменят, но липсва воля както в гражданите така и в правителство и оправа. А това принуждава хора зорлем да търсят по-ефтина алтенатива и да мигрират на печки с водна риза и твърдо гориво. Газопреносната мрежа също не се развива а това е 2 най-евтин вид отопление, да не говорим, че таксата за присъединяване на домакинство е абсурдно висока, дори да има изградена мрежа в квартала и блока. Електричеството не алтернатива, защото е най-скъпо, а доходите на домакинствата не са големи. Това са основните проблеми. Другия допринасящ фактор е отчайващо лошия автоптопарк на българина, ако се спазват дори нашите минимални стандарти след нормален ГТП можеби половината автомобили трябва да се спрат от движение, но пак на никой не му стиска да го направи. И можеби най-важното е манталитета ни. Ако може законите да бъдат налагани ако трябва с бой, ма да не се отнася за мен.

Ха ха, ама вижте рейтингата, на Йорде Фандък- кметицата! Диша дълбоко и духа жената, винаги до Шефа на снимката! И ЦЦ, за пример, я предлага: Болна, а си ходела на работа! Не искала да тревожи хората!

прешението на проблема с замърсеният въздух е индивидуално/фамилно. Това е същото решение което може да се приложи и към безработица / ниски доходи / крадливи съседи / некадърна кметица / изпочупен град / неокосени тревни площи и др. Решението е просто: смяна на квартала. Аз избрах за семейството си квартал на 17 000 км. Лято е, въздухът е чист, мирише на океан. НЕ протестирам! живота ме радва. кукабура се хили в клоните, фраджипани цъфри и пръска аромат. можеш и ти! смени кавартала!

Много се радвам за вас, ама не ми е ясно какво правите в dir.bg Искате да се хвалите колко хубаво живеете ли? Живейте си в Австралия. Ние тук имаме проблем и се мъчим да го решим. Вас какво ви интересува?

милея за родината. има начин да махнеш крадливите герберасти и бесепасти и десепасти и всички партии от власт! - изнесете се до един, оправете си живота по единично. Коато ВСИЧКИ го направят, самозабравилите се поитици (паразити) няма да има от кого да краднат. Тогава ще изчезнат. Е, след това ние ще се върнем! докато оставате там за да бъдете гостоприемници на паразити - така ще ви бъде. Нищо не решаваш! мъчиш се, но си гостоприемник на паразити!

Хора няма, коли има. Това важи за провинцията. Общината , в която живея е сравн. голяма, но е намаляла с над 1000 души пред 2017та, а колите за година са се увеличили с поне 1000. Проблемът обаче е в твърдото гориво. Лятото колите не замърсяват толкова, защото се стартира по-топъл двигател. Все пак сивия смог е пушек от дърва и въглища и боклуци. Сив смог убива народа. Няма пари. Няма никаква гаранция , че следващия месец ще мога да си платя тока и отоплението с климатик. Пак казвам - това е в провинцията. Мизерия. А дано за председателството се опуши яко и София за да лъсне истината за клошаря-председател.

решение има (виж горе) смени квартала!

То няколко работи трябва да се направят, ама надали ще ги направят. 1.Забрана на дизеловите автомобили, защото замърсяват в пъти повече от бензиновите. Строг контрол при техническите прегледи. 2.Изграждане на тротоари. Половин София е без тротоари и пръста от полетата отива на шосето, а от там - прах. 3. София трябва да стане скъп град за живеене. Не може стоките в София да са по-евтини отколкото в провинцията. Стоки, данъци, транспорт - всичко трябва да е поне 3 пъти по-скъпо от провинцията. Така ще се регулира населеността на столицата.

и как ще стане това на практика?

Данъците за недвижими имоти в София се увеличават 3 пъти. Към 20% ДДС на стоките продавани в София се добавя още 20% данък Столица. Набират се парите, оправят се улиците и т.н. Който може да издържи да живее - да живее, коъто не може - на село.

София дърпа 55 процента от инвестициите - останалите 45 за цялата страна. Това е проблема. Ако се инвестира в страната равномерно и има работа никой няма да идва в София. Обаче идеята е сельовците като мен да зарежат провинцията и да дойдат да вземат заем от поне 100 бона в София и да си купят копторка (жилище някакво за бедняци ще рече). Така банките са единствения печеливш от мизерщините, които стават в страната. Е, има и една шепа мутри, крадци и евроусвоители от/около управляващите. Голямата далавера е пак за банките. Балон, ниски лихви, заеми.... после крах и давай отначало.

Как точно ще забраниш дизеловите автомобили? Нали се сещаш че бензиновите камиони, автобуси, строителна и комунална техника са големи уникати

Дизели пушливи имаше и при соца, но нямаше дизелови леки коли. Има резон - студен дизел, келява нафта - докато загрее...

Всичките сме андрешковци, ама накрая зелените са ни виновни. Всички цапаме когато никой не ни гледа, но естествено, само другите са виновни за мърсотията. 80%

Какво значи всички цапаме? Цапаме но някои правим всичко възможно да е по малко а не ходим да режем катализаторите на кола се качвам 1 или 2 пъти в седмицата и то като се опразнят пътищата да напазарувам карам редовно велосипед ходя пеша.

Алчния фйндък еба мамата на всичко с тия цени на градския транспорт. Таман се бяха научили селяндурите да ползват метрото и фъндъка се изходи с новите цени и пак ги качи на таралясниците.

Щото дори и тя знае че метрото няма капацитет да поеме всички пътници. Ама пък е готин повод за правене на цветни зони с цел кражба

Жестока смрад е по центара от тия 25 годишни барутарници и печките на твърдо гориво.

И през лятото ли печките замърсяват?! Огледайте се като вървите по улиците, една кола - един човек, това е истинският замърсител.

Ами ти като ходиш по улиците си погледни в краката и виж каква е мръсотия там

Това пак е от колите, които паркират по тревни и кални площи и после всичко се разнася и не се почиства! Преди години центъра на София се миеше всяка сутрин , сега може би един път годишно! А дори и да имат желание да измият - колите са навсякъде - по улиците , по тротоарите и кой където може !

За съжаление нищо няма да се реши с тези протести. Коренът на проблема е заложен през последните две десетилетия, когато масово започна миграцията на провинцията към столицата. И вината не е в хората, търсещи препитание, а в уродливата тенденция при всички правителства по време на прехода, да се развива само столицата, а останалите региони кучета ги яли... Ако има работеща икономика, хората ще работят там където са и няма да си напускат родните места така лесно. Масово се обезлюдяват цели села и градове, а София става 2 млн. и продължава нагоре. Никой не се наема да спре този процес. Тотално е сбъркана цялата концепция за развитие на държавата, обаче всяко следващо правителство нехае и гледа само да си изкара мандатчето и да гушне паричките. София никога няма да стане красив град за живеене, какъвто беше в моето детство, просто защото не е проектирана да побере толкова хора и автомобили. фандъкова и 5 линии на метрото да направи, пак ще е същият хаос по улиците, пак ще се тровим с мръсен въздух и ще се тъпчем като сардели в гр. транспорт. Трябват хора с държавническо мислене в дългосрочен план, а не като сегашните само да се фукат колко европейски пари са усвоили и колко магистрали са построили. Защо не се строят предприятия, защо не се създават производства, защо управляващите не се погрижат да осигурят възможности за препитание на хората по места? София не е България, а само част от нея. Аз съм трето поколение софиянка, но просто си намразих родния град. Това не е мястото, в което вече искам да живея, но за съжаление нямам друг избор, поне докато се пенсионирам.

goose

Икономика се развива от хората, не от държавата. Това, че по инерция си караме с надеждата някой да ни оправи живота е съвсем отделна тема. Какви точно държавни инвестиции имаше в Пловдив, който в момента е най-бързо развиващият се в икономически план град? Шумен също сигурно страшно инвестиции е получил от държавата, за да го гони ... Не става по цял ден да пиеш в кръчмата, да си горд, че след основното си образование не си прочел една книга, и да се надяваш на прилични доходи ... Ако искаш такива - продължаваш да се развиваш, продължаваш да учиш и след себе си водиш и доходи за всекидневно висящите в кръчмата, които само се оплакват, че никой не ги оценява по достойнство.

Скоро бях на гости в Троян и домакините ми разказаха, че градчето е било 16 хил. души, сега е 4-5 хил., имало е 32 работещи предприятия, сега са останали две, три... И хората масово го напускат... Не могат всички да започнат частен бизнес. Аз например не мога да си построя дървопреработваща фабрика, но държавата може и така ще създаде десетки работни места. Да, нека има и частни бизнеси, който има възможности да го прави, разбира се, но не може да се изоставят хората, особено в по-бедните и недостъпни региони на произвол. Там където няма никаква инфраструктура, ток, дори водата е под въпрос, какъв бизнес ще развиеш, дори и да искаш?! Държавата затова е държава, за да инвестира там, където е наложително и да регулира равномерното развитие на всички региони. Както е тръгнало ще останат София и 3-4 по-големи града, ще забравим за селцата и по-малките градчета.

Смешна работа. Че печките цапат спор няма, ама половината от протестиращите вероятно си паркират колите с поне две гуми в тревата (където я има). Улиците на София са покрити с един пръст кал и мръсотия, която не се мие. Снегопочистващите фирми хвърлят тонове пясък, който после се раздробява от движението. Презастроените квартали не могат да се проветряват щото вятър в тях няма от къде да духне. Ама нищо де, Фандъкова ще обвини старите коли (не че с това гориво новите не цапат) и общината ще предложи още някоя таква са справяне с положението

Като знаеш, че печките цапат какво се оправдаваш с автомобилите? Някой да спори, че И автомобилите цапат? НЕ, не спори. Печки, автомобили, неподдържаин улици, сторителство. Логиката - "ще си горя пластмасови бутилки в печката , защото съседът кара автомобил" е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО АРОГАНТНА.

Ти къде видя да се оправдавам с нещо? Казвам че проблемът е комплексен и не се вижда как ще се реши с това общинско управление. А за твое сведение аз у нас ползвам ТЕЦ.

Имам двама съседи /не са роми/които горят де що има изхвърлени стари мебели и врати в квартала,а също и пластмасови бутилки.Представете си какъв въздух дишаме в центъра на Пловдив - "културния град"

не били роми най били мангали а пък ти си от бхк и пишеш платени глупости, нали за това ви плащат там че иначе от хелзинки нема паре

Вън Крадлива Йорднака от общината!

София не е на ГЕРБ , въздухът също. Не е нужно да чакаме някой друг да дойде на власт в София за да ИСКАМЕ МЕРКИ ЗА ЧИСТ ВЪЗДУХ. ТА каквито и да са въпросът с чистия въздух ТРЯБВА ДА СЕ РЕШАВА. Трябва да си изключително прост за да решиш, че ако продължаваме да се тровим това ще доведе до смяна на политическите партии.

А лятото да не са по малко праховите частици? Слезте от колите и се качете на велосипеди.

По-малко са. Такава е статистиката. Което не значи, че не трябва и по-нови автомобили да си купуваме за да не замърсяваме и с тях.

Спасението на давещите се е дело на самите давещи се.

Циганите и твърдите горива - да ! Ама някой да си спомня как изглеждаха тези квартали преди 20-25 години. Застрояването с високи сгради по най безобразния възможен начин пречи на естественото движение на въздушните маси. И може би това е по голямата причина, включително и за мъглите. Преди да нацвъкат сгради на юг до околовръстното мъгла имаше на 10 години веднъж и то за ден два. И те така ......................... !!!

Не само зелените горят каквото им падне. Те със сигурност го правят, но в нашия квартал зелени няма, а зимата има дни, когато не е възможно да си отвориш прозороца. Имам един съсед в блока и поне един в съседния, които се отопляват на твърдо гориво. Отделно в старите къщи има хора на твърдо гориво. Един на 200- 300 метра от нас не знам какво точно използва ама е като металургичен комбинат - вероятно заради затваряне на доменните пещи в Кремиковци е преместил производството тук. Та зелените са проблем и с това, че се оправдаваме с тях. Изключително се радвам, че се подема темата, защото така част от хората, които имат някаква съвест ще решат, че не е редно да се държат като зелени при положение, че имат достатъчно доходи. Ще минат на пелети, климатици или нещо по-щадящо здравете на съседите. Освен здравете на хората единия съсед практически ни унищожава и ламаринените обшивки - корозират заради пушека. Моля ви като пишете мнения, че не било проблем отоплението с твърдо гориво да имате предвид, че така давате повод на гореописаните хора да не взимат мерки. Който не вярва, че твърдото гориво съдържа различни от въглероден двуокис и водни пари вещества да прочете защо корозират стоманените комини и кюнци.

С кво друго да се топлим? Децата се изпоразболяха.

По същия начин ще се оправдаваш ако вземеш пари за да заровиш токсични отпадъци в двора, държиш бензин в туби в мазето или подобни. Ще се топлиш с нещо, което не трови съседите. НЕ си сам във вселената.

Защо общината не продаде общинските жилища от центъра на София, в които са настанени тези, които горят гуми, пластмаси и други много опасни неща, а на тях да предложи подслон в някой край на града? Аз виждам как ходят из кв.Лагера, ровят из кошовете, вадят и разхвърлят боклуци, товарят каруци и колички и се отправят към Красно село. Защо тези хора не са устроени в края на София, а в центъра? Или ще е хубаво европарлементът да ги посети? Какво чакаме, драги кметове? Ако трябва фургони им осигурете в покрайнините, но спрете с тяхното горене и отровите в центъра на столицата!

Абсолютен контрол за автомобилните гуми и пластмасовите изделия .Забрана продажбата на въглища и въздуха ще се изчисти . Постепенно преминаване към алтернативни източници за отопление на населението .Подпомагане от страна на държавата в производството на пелети .И резултата няма да закъснее.Обаче иска желание и воля това да се направи .

и да се върне направо социализъма. тогава можем да принуждаваме хората каквото си искаме. А защо не и направо Комунизъма!

goose

Твоите права приключват на границата, където засягаш правата на другите. Нямаш право да тровиш други да дишат резултата на твоето отопление.

хората в крайните квартали нали? Иваш много здраве! Хората в крайните квартали достатъчно страдат от тях.

е какво толкова? 80% се греe на гуми

Навсякъде е така където има мангали след тях идва и поголовното замърсяване на кочините които сами си създават и мръсния въздух.

Не са само мангалите, до нас се строи къщичка- палат от един тъп французин, е елате да видите и подушите какво горят строителите- гуми .Колко пъти го помолихме да не е така хили се и не му пука щото има пари и се оправя екстра .

Нищо чудно, но пак си идваме на думата повечето "строители" у нас вече са мангали така, че кръга се затваря

"Опасни материали" тровят лошия матрял.

Какво го осуквате! Изгонете циганите от София и въздухът ще се прочисти. Токсичните материали се горят от циганите. Затова и най-мръсен е въздухът там, където има цигани!

Ще трябват по-радикални мерки! А не само мерене и тюхкане. Да се криминализира тровенето на въздуха, като предумишлено нанасяне на телесна повреда.

Как е възможно да наричате в заглавието ромите "опасни материали"?

Коментари - Пет столични квартала на протест заради мръсен въздух | Днес.dir.bg

Пет столични квартала на протест заради мръсен въздух

Жителите на 5 столични квартала излизат на протест довечера в 19 часа заради мръсния въздух в София.

Обратно в новината

Коментари - Пет столични квартала на протест заради мръсен въздух | Днес.dir.bg

Коментари

МУТРИТЕ ВИ ВКАРАХА В ЗИМНИТЕ ПРИКАЗКИ НА СМИРНЕНСКИ ПИСАНИ 1917 ГОДИНА :)) ... ГАВРОШОВЦИ , ПРОСТИТУТКИ И МИРИЗМА НА ГОРЕН БОКЛУК :))

Така ще е " мъдрия" вожд 1книжника от Банкя каза че България НЯМА нужда от АЕЦ от тоя ГЬОЛ ТОК НЕе нужен.Има СТИРОПОР и ФИБРАН в изобилие

А тия от Гео Милев да не мислят, че дишат мирис от теменужки?! Няма такава смрад, докато отворя прозореца да се проветри и веднага затварям отново, идея си няма какво точно гори тоя народ, но миризмата е непозната и отвратителна, това на 8-ми етаж.

Върнаха ни в 16 век ...и ни обвиняват, че сме ТАМ......

Взета проба от саждите по комина може да докаже че там са горили гуми и пластмаси . Не може държавата да си затваря очите докато шепа хора буквално нарочно убива и то в такива размери. Това е престъпление .Нарича се тероризъм. ДО КОГА!

А,бе хора!Тези от общината цената на водата не могат да пресметнат, вие искате чист въздух,хубави улици,тротоари....По тошово време улиците се миеха от прахта, ама водата не беше бухалка и беше пълно с чешмички и фонтанчета.Кой ги плащаше тогава.

Ало, "гражданите", срещу кого ще протестирате? Срещу себе си ли?! Щото, в нашият град ние протестираме срещу няколко завода, които, доказано, заобикалят санитарните норми и периодически ни обгазяват. А вие? Сами се тровите със автомобилите и печките! Изключвате си парното - чисто и удобно отопление.Върнахте се (нали сте много отворени) 20-30 г назад и започнахте да се топлите с кюмюр и дърва! Абе, селска работа! Върнете се по селата си - там въздуха е по-чист!

аз, като един провинциалист, да попитам, щото не знам, от къде ги купуват тия кабели,гуми, дрехи втора употреба, отпадъци и силноотровни материали дето ги горят?

Събират ги от кофите. Никой нищо не купува. Ако има контрол върху отпадъците и кое къде се хвърля и съхранява, проблемът е решен. Но какво може да направиш на хора с незаконни къщи, незаконни доходи, които организирано гласуват за теб? Много неща, но няма да направиш нито едно от тях точно заради последното.

викаш кмета трябва да върви след тебе, и да те гледа къде си хвърляш старите гуми, мръсните гащи и всичката смет от ремонта на панелката?? ми то си има специални места за това!

От смога отърване няма. София е северен склон на планина и котловина която на практика е безотточна. И една история кочто съм чел в списание Космос мисля, в сердата на 80-те. Село в Дания ,били регистрирани рекордно висок брой заболели от рак на белите дробове. Селото уж диво, в девствена природа ,....но всички се топлели на въглища и торф зимата. Селото - в котловина. Това открили като причина. Така ,че нещата са елементарно закономерни;) Най-ми беше смешна една ''млада баба'' по едно ТВ , която преди да се роди внучето и явно не е обръщала внимание,че смрадта в София е от преди поне 20 години. От как парното стана скъпо и от друга страна София се презасели;)

Така е, презасели се. За котловината също си прав. Идеята само нищо да не се прави нещо не я разбрах. Това е все едно утре да се разболееш и вместо да отидеш на лекар просто да си кажеш "откакто има хора има и болести, няма какво да се направи. Всичко е божа работа". На теория си прав...ама...не съвсем.

Аз пък гледах 1предаване по ДОЙЧЕ ВЕЛЕто за 1германско градче със смог .И умните немски учени им решили проблема като монтирали в 2та противоположни края на града специални антени които като пуснеш ток през тях създават помежду си някакъв вид йонизиращо действие зони с различно атмосферно налягане и така се получава въздушен поток които изтласква смога с мръсния застоял въздух тия от БАН и Софийска Община да черпят опит от умните и богатите отНОВИТЕ технологи а не да връщат хората в 17век или 19век както са изрази Плевнанлиев

нали според Спаси София колите били причината за мръсния въздух. По тази логика в центъра трябва да е най мръсен А то какво се оказва.

И много ми е интересно как ще ограничите мангалите да не горят каквото им падне. Това просто е невъзможно да контролираш хилядите къщи във факултето.

То и кражбите на черна техника не могат да се спрат докато полицията не хване заложните къщи за топките. Ако има желание лесно се намира и решение.

Контрапротестиращите, които ще защитават Фандъкова са на тийм билдинг в БИАД.

Ние сме, селяците, от Провинцията! Харесваме Йорде Фандък кметицата. Блонди, жълтоока, мнного грижовна! Продавачка, от с. Долна грешница

"Искаме да бъде поставена автоматична измервателна станция, която да е постоянна в някои от нашите квартали, още по-добре би било и в трите, постави искането на протестиращите пред СО и МОСВ Камен Николов." Аааа, Камене, не може така! Фандъкова ще изпрати три мобилни станции, ще предупреди мангалсарян през това време, да не горят кабели и гуми, ще те удари по главата с данните, колко чист въздух идва от Факултето, може дори да прекръсти квартала на Университето и ще каже на орките, че забраната е вдигната, да си наваксат.

Да де, а обвиняват дизеловите автомобили. Повлекат ли нещо гнусарите отвъд Атлантика и веднага се намират "поддръжници" и тук. С всичките тия манипулации за "мръсните" дизели. А в същност са виновни тези, които горят в печките си каквото им падне.

Още преди 15 години, като млад татко се сблъсках с ''въздуха смърдящ на кюмюр и сажди''. И това в един относително чист южен квартал, далече от цигани . Изпраните детски дрехи съхнали на простора смърдяха на сажди. Правил съм си опит - 30 минути хавилията ми за бяня беше навън една вечер, след това дори на другия ден смърдеше все едно е постлана върху въглища! И ТОВА НЕЩО Е ОТ ПРЕДИ 15 ГОДИНИ! НЕ Е ОТ СЕГА! Не разбирам какво ви е виновна Фандъкова! Огледайте се за къщи и ресторанти в кварталите които живеете! Това ви е проблемът!

ми може би щото е кмет 3 мандат и 4 на Герб и нищо не са направили освен един булевард да го рамонтират всяка година

чудесно е, че си открил източника на проблема преди 15 години. Обиконовено, при разрешаванрто на проблем, най трудно е да се откирие причината. Открие ли се, е проста работа да се премахне. Проблема изчезва. А Ти? как реши твоя проблем с миризмата? (а моето решение го посочих по-долу, ако те влнува)

Сушилня;)

То преди 15г. и метро нямаше. Да разбирам ли, че смяташ и него за излишна глезотия като сешните искания да се подобри качеството на въздуха? Фандъкова е избрана за да подобрява условията на живот. Иначе още щяхме да сме с Янчулев.

Съберете даже сичкото чернило у софия, а ние да си живеем на чисто в провинцията. Нема хич лошо в тази идея.

Стига с това бъдеще време, ще поставим, ще измерим, ще вземем мерки... Да дойде госпожа Ф. да живее в Красна поляна, ама заедно с всичките си деца и внучета! И да излезе в 18ч. на разходка с тях. До 21 ч. После да опне дрехите на балкона да "съхнат". На сутринта да ги пробере в спалнята. Гарантирам, че ще избяга от смрадта на катран!

А красна поляна е западната чиста част на кочината.

А бе, вие районни кметове нямате ли си? Те заплати вземат ли? Че все Фанкъкова ви е в устата! Вие избирате ли ги?

защото не ми се дват кинти на вятъра за градски транпорт, дето го няма. С 60 лева колкото е месечната карта за всички линии ще сипя 60 л. газ. С 60 л. газ мога да отида до Варна и да се върна. 1000 км. месечно по София не пътувам. Ще тръгна когато ми е удобно и когато ми скимне. Сега чакам да вдигнат цената на билетчето още малко. Така всички се се качат на колите си и градския транспорт ще стане излишен. Фандъчка ненормална.

Фасовете дет ги газя по улиците цял живот, а съм непушач, аджеба пак от цигани ли са хвърлени. Особено скъпарските фасове с червило по тях например. Та не обвинявайте само циганите. Аз например имам проблем с доходите в семейството и издръжката - гледам да ползвам и климатик, но ще плзвам и дърва, защото другия месец ако не съм на работа няма пари за тока, а дървата са ми сигурни, ако в мутристаня нещо въобще може да е сигурно. Мизерията ще има много проекции, замърсяването е една от тях - кажете си го на дебелосерковците от жълтите павета - това от мен. селянина.

Аз съм бивш пушач но не разбрах тия фасове шмъркаш ли ги или ги дъвчеш?!

верно не си разбрал...

Ние от БХК призоваваме всички бедни роми, които им се налага да се отопляват с твърдо гориво да бъда безплатно свързани към топлофикация, като сметките се поемат от останалите софиянци, ако това предложение не бъде прието ще съдим общината в Хага

честно казано, протеста срещу замърсения въздух е добро нещо, но... исканията за решаването на проблема са глупави! Мръсният въздух е следствие на нещо, но то не е, че се изгарят отпадъци. Въпросът е, защо някои хора са ПРИНУДЕНИ да се отопляват с битови отпадъци? Няма значение дали са цигани, българи или кой знае какви други! И някой от протестиращите задава ли си въпроса, какво би станало, ако се удовлетворят исканията им за пълна забрана? Какво, ония същества, дето се отопляват с парцали, стари обувки, гумени галоши и кой знае още какво, да умират от студ ли? И поради каква причина тези същества са принудени да се отопляват по такъв примитивен начин?

Путин е виновен, нали?

щото са прости

ей манго ти он бхк ли си та плямпаш врели не кипели тук или толко ти плотиха да обясняваш как не боло от мангалите проблема, точно от тях е ако не вярвах ходи привечер във факултето ели красна поляна или в иван вазов там все "сетли и образовани шведи" живеят

И ако няма протест как точно ще се стигне до активиране на Фандъкова за решение на проблемите причиняващи замърсяването? Разчитаме на съвестта и вече 10-та година. Резултатите са ама наистина видими..миришат и разболяват. Освен да почакаме още 10г. докато децата ни си прекарарат живота по клиниките за белодробни болести.

Няма проблеми! Въпроса може да се реши до няколко седмици. На тъмнозелените започват да се раздават безплатно камини и големи количества екобрикети които не замърсяват, а на останалите хммм.... За останалите всички автомобили да са на възраст до три години, да имат минимум евро7, а от догодина евро8 с тенденция да расте това евро до евро15-16. Абсолютно на всеки квадратен метър в столицата и 15 километра около нея да е платено паркирането. Примерно 5 лева на час. Да се премахнат всички лични, частни и други парко места и гаражи.Трябва да се плаща!

Повечко съдебни изпълнители за събиране на глобите...

И средната заплата да стане 2500 евро, за да може 80% от българите да си го позволят...тъй като повечето хора със страи автомобили не ги карат, щото много ги кефи и да, за да няма излизишно репликиране, ами да не карат, понякога просто нямаш избор (разбирайте го както искате). Иначе е "много хубаво" да се бие от камбанарията на възможностите (колата ми е 2016), но се поставям на мястото и на тези хора.

Страхотно. И като ги монтират тези станции въздуха ще се изчисти с магическа пръчка. Аз самия живея в такъв квартал, където масово хората се отопляват на твърдо гориво. Не го правят, защото много им харесва да мъкнат дърва и въглища, а поради липса на алтернатива. подобно е и на другите места. Проблемите с топлофикация продължават да се неглижират и да се оставят на самотек, за да неби да загубим изборите. Факт е че централно топлоподаване е най ефтиния вид отопление в цял свят, но масовите кражби от тарикати който си мислят че цакат топлофикация го оскъпяват неимоверно, защото изрядните пладци им погасяват и техните сметки. Старите вертикални щрангови схеми трябва да се заменят, но липсва воля както в гражданите така и в правителство и оправа. А това принуждава хора зорлем да търсят по-ефтина алтенатива и да мигрират на печки с водна риза и твърдо гориво. Газопреносната мрежа също не се развива а това е 2 най-евтин вид отопление, да не говорим, че таксата за присъединяване на домакинство е абсурдно висока, дори да има изградена мрежа в квартала и блока. Електричеството не алтернатива, защото е най-скъпо, а доходите на домакинствата не са големи. Това са основните проблеми. Другия допринасящ фактор е отчайващо лошия автоптопарк на българина, ако се спазват дори нашите минимални стандарти след нормален ГТП можеби половината автомобили трябва да се спрат от движение, но пак на никой не му стиска да го направи. И можеби най-важното е манталитета ни. Ако може законите да бъдат налагани ако трябва с бой, ма да не се отнася за мен.

Ха ха, ама вижте рейтингата, на Йорде Фандък- кметицата! Диша дълбоко и духа жената, винаги до Шефа на снимката! И ЦЦ, за пример, я предлага: Болна, а си ходела на работа! Не искала да тревожи хората!

прешението на проблема с замърсеният въздух е индивидуално/фамилно. Това е същото решение което може да се приложи и към безработица / ниски доходи / крадливи съседи / некадърна кметица / изпочупен град / неокосени тревни площи и др. Решението е просто: смяна на квартала. Аз избрах за семейството си квартал на 17 000 км. Лято е, въздухът е чист, мирише на океан. НЕ протестирам! живота ме радва. кукабура се хили в клоните, фраджипани цъфри и пръска аромат. можеш и ти! смени кавартала!

Много се радвам за вас, ама не ми е ясно какво правите в dir.bg Искате да се хвалите колко хубаво живеете ли? Живейте си в Австралия. Ние тук имаме проблем и се мъчим да го решим. Вас какво ви интересува?

милея за родината. има начин да махнеш крадливите герберасти и бесепасти и десепасти и всички партии от власт! - изнесете се до един, оправете си живота по единично. Коато ВСИЧКИ го направят, самозабравилите се поитици (паразити) няма да има от кого да краднат. Тогава ще изчезнат. Е, след това ние ще се върнем! докато оставате там за да бъдете гостоприемници на паразити - така ще ви бъде. Нищо не решаваш! мъчиш се, но си гостоприемник на паразити!

Хора няма, коли има. Това важи за провинцията. Общината , в която живея е сравн. голяма, но е намаляла с над 1000 души пред 2017та, а колите за година са се увеличили с поне 1000. Проблемът обаче е в твърдото гориво. Лятото колите не замърсяват толкова, защото се стартира по-топъл двигател. Все пак сивия смог е пушек от дърва и въглища и боклуци. Сив смог убива народа. Няма пари. Няма никаква гаранция , че следващия месец ще мога да си платя тока и отоплението с климатик. Пак казвам - това е в провинцията. Мизерия. А дано за председателството се опуши яко и София за да лъсне истината за клошаря-председател.

решение има (виж горе) смени квартала!

То няколко работи трябва да се направят, ама надали ще ги направят. 1.Забрана на дизеловите автомобили, защото замърсяват в пъти повече от бензиновите. Строг контрол при техническите прегледи. 2.Изграждане на тротоари. Половин София е без тротоари и пръста от полетата отива на шосето, а от там - прах. 3. София трябва да стане скъп град за живеене. Не може стоките в София да са по-евтини отколкото в провинцията. Стоки, данъци, транспорт - всичко трябва да е поне 3 пъти по-скъпо от провинцията. Така ще се регулира населеността на столицата.

и как ще стане това на практика?

Данъците за недвижими имоти в София се увеличават 3 пъти. Към 20% ДДС на стоките продавани в София се добавя още 20% данък Столица. Набират се парите, оправят се улиците и т.н. Който може да издържи да живее - да живее, коъто не може - на село.

София дърпа 55 процента от инвестициите - останалите 45 за цялата страна. Това е проблема. Ако се инвестира в страната равномерно и има работа никой няма да идва в София. Обаче идеята е сельовците като мен да зарежат провинцията и да дойдат да вземат заем от поне 100 бона в София и да си купят копторка (жилище някакво за бедняци ще рече). Така банките са единствения печеливш от мизерщините, които стават в страната. Е, има и една шепа мутри, крадци и евроусвоители от/около управляващите. Голямата далавера е пак за банките. Балон, ниски лихви, заеми.... после крах и давай отначало.

Как точно ще забраниш дизеловите автомобили? Нали се сещаш че бензиновите камиони, автобуси, строителна и комунална техника са големи уникати

Дизели пушливи имаше и при соца, но нямаше дизелови леки коли. Има резон - студен дизел, келява нафта - докато загрее...

Всичките сме андрешковци, ама накрая зелените са ни виновни. Всички цапаме когато никой не ни гледа, но естествено, само другите са виновни за мърсотията. 80%

Какво значи всички цапаме? Цапаме но някои правим всичко възможно да е по малко а не ходим да режем катализаторите на кола се качвам 1 или 2 пъти в седмицата и то като се опразнят пътищата да напазарувам карам редовно велосипед ходя пеша.

Алчния фйндък еба мамата на всичко с тия цени на градския транспорт. Таман се бяха научили селяндурите да ползват метрото и фъндъка се изходи с новите цени и пак ги качи на таралясниците.

Щото дори и тя знае че метрото няма капацитет да поеме всички пътници. Ама пък е готин повод за правене на цветни зони с цел кражба

Жестока смрад е по центара от тия 25 годишни барутарници и печките на твърдо гориво.

И през лятото ли печките замърсяват?! Огледайте се като вървите по улиците, една кола - един човек, това е истинският замърсител.

Ами ти като ходиш по улиците си погледни в краката и виж каква е мръсотия там

Това пак е от колите, които паркират по тревни и кални площи и после всичко се разнася и не се почиства! Преди години центъра на София се миеше всяка сутрин , сега може би един път годишно! А дори и да имат желание да измият - колите са навсякъде - по улиците , по тротоарите и кой където може !

За съжаление нищо няма да се реши с тези протести. Коренът на проблема е заложен през последните две десетилетия, когато масово започна миграцията на провинцията към столицата. И вината не е в хората, търсещи препитание, а в уродливата тенденция при всички правителства по време на прехода, да се развива само столицата, а останалите региони кучета ги яли... Ако има работеща икономика, хората ще работят там където са и няма да си напускат родните места така лесно. Масово се обезлюдяват цели села и градове, а София става 2 млн. и продължава нагоре. Никой не се наема да спре този процес. Тотално е сбъркана цялата концепция за развитие на държавата, обаче всяко следващо правителство нехае и гледа само да си изкара мандатчето и да гушне паричките. София никога няма да стане красив град за живеене, какъвто беше в моето детство, просто защото не е проектирана да побере толкова хора и автомобили. фандъкова и 5 линии на метрото да направи, пак ще е същият хаос по улиците, пак ще се тровим с мръсен въздух и ще се тъпчем като сардели в гр. транспорт. Трябват хора с държавническо мислене в дългосрочен план, а не като сегашните само да се фукат колко европейски пари са усвоили и колко магистрали са построили. Защо не се строят предприятия, защо не се създават производства, защо управляващите не се погрижат да осигурят възможности за препитание на хората по места? София не е България, а само част от нея. Аз съм трето поколение софиянка, но просто си намразих родния град. Това не е мястото, в което вече искам да живея, но за съжаление нямам друг избор, поне докато се пенсионирам.

goose

Икономика се развива от хората, не от държавата. Това, че по инерция си караме с надеждата някой да ни оправи живота е съвсем отделна тема. Какви точно държавни инвестиции имаше в Пловдив, който в момента е най-бързо развиващият се в икономически план град? Шумен също сигурно страшно инвестиции е получил от държавата, за да го гони ... Не става по цял ден да пиеш в кръчмата, да си горд, че след основното си образование не си прочел една книга, и да се надяваш на прилични доходи ... Ако искаш такива - продължаваш да се развиваш, продължаваш да учиш и след себе си водиш и доходи за всекидневно висящите в кръчмата, които само се оплакват, че никой не ги оценява по достойнство.

Скоро бях на гости в Троян и домакините ми разказаха, че градчето е било 16 хил. души, сега е 4-5 хил., имало е 32 работещи предприятия, сега са останали две, три... И хората масово го напускат... Не могат всички да започнат частен бизнес. Аз например не мога да си построя дървопреработваща фабрика, но държавата може и така ще създаде десетки работни места. Да, нека има и частни бизнеси, който има възможности да го прави, разбира се, но не може да се изоставят хората, особено в по-бедните и недостъпни региони на произвол. Там където няма никаква инфраструктура, ток, дори водата е под въпрос, какъв бизнес ще развиеш, дори и да искаш?! Държавата затова е държава, за да инвестира там, където е наложително и да регулира равномерното развитие на всички региони. Както е тръгнало ще останат София и 3-4 по-големи града, ще забравим за селцата и по-малките градчета.

Смешна работа. Че печките цапат спор няма, ама половината от протестиращите вероятно си паркират колите с поне две гуми в тревата (където я има). Улиците на София са покрити с един пръст кал и мръсотия, която не се мие. Снегопочистващите фирми хвърлят тонове пясък, който после се раздробява от движението. Презастроените квартали не могат да се проветряват щото вятър в тях няма от къде да духне. Ама нищо де, Фандъкова ще обвини старите коли (не че с това гориво новите не цапат) и общината ще предложи още някоя таква са справяне с положението

Като знаеш, че печките цапат какво се оправдаваш с автомобилите? Някой да спори, че И автомобилите цапат? НЕ, не спори. Печки, автомобили, неподдържаин улици, сторителство. Логиката - "ще си горя пластмасови бутилки в печката , защото съседът кара автомобил" е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО АРОГАНТНА.

Ти къде видя да се оправдавам с нещо? Казвам че проблемът е комплексен и не се вижда как ще се реши с това общинско управление. А за твое сведение аз у нас ползвам ТЕЦ.

Имам двама съседи /не са роми/които горят де що има изхвърлени стари мебели и врати в квартала,а също и пластмасови бутилки.Представете си какъв въздух дишаме в центъра на Пловдив - "културния град"

не били роми най били мангали а пък ти си от бхк и пишеш платени глупости, нали за това ви плащат там че иначе от хелзинки нема паре

Вън Крадлива Йорднака от общината!

София не е на ГЕРБ , въздухът също. Не е нужно да чакаме някой друг да дойде на власт в София за да ИСКАМЕ МЕРКИ ЗА ЧИСТ ВЪЗДУХ. ТА каквито и да са въпросът с чистия въздух ТРЯБВА ДА СЕ РЕШАВА. Трябва да си изключително прост за да решиш, че ако продължаваме да се тровим това ще доведе до смяна на политическите партии.

А лятото да не са по малко праховите частици? Слезте от колите и се качете на велосипеди.

По-малко са. Такава е статистиката. Което не значи, че не трябва и по-нови автомобили да си купуваме за да не замърсяваме и с тях.

Спасението на давещите се е дело на самите давещи се.

Циганите и твърдите горива - да ! Ама някой да си спомня как изглеждаха тези квартали преди 20-25 години. Застрояването с високи сгради по най безобразния възможен начин пречи на естественото движение на въздушните маси. И може би това е по голямата причина, включително и за мъглите. Преди да нацвъкат сгради на юг до околовръстното мъгла имаше на 10 години веднъж и то за ден два. И те така ......................... !!!

Не само зелените горят каквото им падне. Те със сигурност го правят, но в нашия квартал зелени няма, а зимата има дни, когато не е възможно да си отвориш прозороца. Имам един съсед в блока и поне един в съседния, които се отопляват на твърдо гориво. Отделно в старите къщи има хора на твърдо гориво. Един на 200- 300 метра от нас не знам какво точно използва ама е като металургичен комбинат - вероятно заради затваряне на доменните пещи в Кремиковци е преместил производството тук. Та зелените са проблем и с това, че се оправдаваме с тях. Изключително се радвам, че се подема темата, защото така част от хората, които имат някаква съвест ще решат, че не е редно да се държат като зелени при положение, че имат достатъчно доходи. Ще минат на пелети, климатици или нещо по-щадящо здравете на съседите. Освен здравете на хората единия съсед практически ни унищожава и ламаринените обшивки - корозират заради пушека. Моля ви като пишете мнения, че не било проблем отоплението с твърдо гориво да имате предвид, че така давате повод на гореописаните хора да не взимат мерки. Който не вярва, че твърдото гориво съдържа различни от въглероден двуокис и водни пари вещества да прочете защо корозират стоманените комини и кюнци.

С кво друго да се топлим? Децата се изпоразболяха.

По същия начин ще се оправдаваш ако вземеш пари за да заровиш токсични отпадъци в двора, държиш бензин в туби в мазето или подобни. Ще се топлиш с нещо, което не трови съседите. НЕ си сам във вселената.

Защо общината не продаде общинските жилища от центъра на София, в които са настанени тези, които горят гуми, пластмаси и други много опасни неща, а на тях да предложи подслон в някой край на града? Аз виждам как ходят из кв.Лагера, ровят из кошовете, вадят и разхвърлят боклуци, товарят каруци и колички и се отправят към Красно село. Защо тези хора не са устроени в края на София, а в центъра? Или ще е хубаво европарлементът да ги посети? Какво чакаме, драги кметове? Ако трябва фургони им осигурете в покрайнините, но спрете с тяхното горене и отровите в центъра на столицата!

Абсолютен контрол за автомобилните гуми и пластмасовите изделия .Забрана продажбата на въглища и въздуха ще се изчисти . Постепенно преминаване към алтернативни източници за отопление на населението .Подпомагане от страна на държавата в производството на пелети .И резултата няма да закъснее.Обаче иска желание и воля това да се направи .

и да се върне направо социализъма. тогава можем да принуждаваме хората каквото си искаме. А защо не и направо Комунизъма!

goose

Твоите права приключват на границата, където засягаш правата на другите. Нямаш право да тровиш други да дишат резултата на твоето отопление.

хората в крайните квартали нали? Иваш много здраве! Хората в крайните квартали достатъчно страдат от тях.

е какво толкова? 80% се греe на гуми

Навсякъде е така където има мангали след тях идва и поголовното замърсяване на кочините които сами си създават и мръсния въздух.

Не са само мангалите, до нас се строи къщичка- палат от един тъп французин, е елате да видите и подушите какво горят строителите- гуми .Колко пъти го помолихме да не е така хили се и не му пука щото има пари и се оправя екстра .

Нищо чудно, но пак си идваме на думата повечето "строители" у нас вече са мангали така, че кръга се затваря

"Опасни материали" тровят лошия матрял.

Какво го осуквате! Изгонете циганите от София и въздухът ще се прочисти. Токсичните материали се горят от циганите. Затова и най-мръсен е въздухът там, където има цигани!

Ще трябват по-радикални мерки! А не само мерене и тюхкане. Да се криминализира тровенето на въздуха, като предумишлено нанасяне на телесна повреда.

Как е възможно да наричате в заглавието ромите "опасни материали"?