Решението на Административния съд в София град обявава за незаконосъобразни разпоредбите на Столична община, с които е въведен режим на локално платено паркиране на автомобили на собственици и наематели на жилищни имоти, попадащи в „синя” и „зелена зона” – чл. 50 а от Наредбата,  предаде "Фокус".

Изцяло са отменени обжалваните правни норми, с които са предоставени правомощия на Общинско дружество „Център за градска мобилност”:
  • възможността дружеството да извършва оперативна дейност по премахване и изземване на прегради, знаци, табели и съоръжения (чл. 44, ал. 10);
  • издаване, активиране, анулиране и контролиране на винетните стикери (чл. 50а, ал. 6);
  • изработване, активиране и контрол на картите за паркиране на ППС за служебни нужди на територията на Столична община (чл. 50б, ал. 5), принудително преместване на ППС на територията на Столична община (чл. 54, ал. 4);
  • използването и прилагането на техническото средство ("скоба"), таксуването на собствениците или упълномощените от тях водачи, както и освобождаването на блокираните ППС (чл. 55, ал. 2).
Съдът обяви за незаконосъобразни и нормите, с които е предоставено право на безплатно паркиране за служебни нужди на автомобили – собственост на общината и други структури на общинска издръжка.

Административният съд на София град обаче отхвърли жалбите срещу правото на общината да въвежда режим за почасово платено паркиране в „синя” и „зелена зона”. Отхвърлени са и жалбите срещу режима за платено паркиране „служебен абонамент”.

Решението на АССГ не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.От Столична общината ще коментират казуса утре.

Делото беше образувано по обща жалба на две сдружения - “Видовден” и “Гражданско движение ДНЕС – общество срещу произвола”. Те внесоха жалбите миналия септември след серия от протести на столичани срещу въвеждане на платеното паркиране за живеещите в центъра на столицата.

"Синята" и нововъведената "зелена" зона в Софоя влязоха в сила от 1 септември, а от 1 октомври -  за живеещите в центъра, които трябва да купуват винетен стикер, за да паркират до дома си. В синята зона се паркира за 2 лева на час, а в зелената - за 1 лев на час.
От Столична община изтъкнаха, че с новите правила се облекчава трафикът в центъра на града. Според живеещите обаче в "синя" и "зелена" зона това е рекет спрямо тях и допълнителен налог, че живеят в центъра на града.