Съдът отмени платеното паркиране за живеещите в центъра на София

Администравен съд-София отмени скобите за неправилно паркиране и винетките за платено паркиране за живеещите в центъра на София. По казуса обаче трябва да се произнесе до две седмици Върховният административен съд. Дотогава настоящият режим остава.

Обратно в новината

Коментари - Съдът отмени платеното паркиране за живеещите в центъра на София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не съм много запозната с този въпрос, пък и нямам кола, но когато си търсех апартамент под наем държах да е в центъра точно, за да избегна проблемите с придвиждането- всичко ти е на една ръка разстояние, спирката на метрото е на 2 минути от дома ти, изобщо избягваш "фактора" кола и всички неудобства, свързани с нея. Ясно ми е, че за едно семейство (особено с малко дете/деца) е необходимост да има автомобил, но за тази цел са крайните квартали, където паркирането все още е възможна мисия.

Първо, това е първа инстанция. Второ, на втора може и да го отменят. Трето, съдът се произнесе днес, защото ходят едни по улиците да се репчат срещу правителството! А съдът (в момента) не е сигурен кой ще дърпа конците утре. Същият съд отложи делото 2 пъти докато ГЕРБ беше на власт... А г-жа Фандъкова непрекъснато повтаряше, че таксата е "справедлива".... Е, забавно е как се променят нещата "в движение" ;)

Поздравявам всички,които се бориха за правата си, бяха против привилегиите на Столична община и корупцията в общинските дружества,всички които застанаха против феодализма на общинарите, всички които са против изостаналото мислене на кметицата и общинските чиновници.

Хора, в Талин, Естония, градския транспорт е напълно безплатен. Искаме и в София! Фандъкова да го направи или да си ходи! Да излъчиме нов кмет довечера на протеста!

И да излъчим поне 50 процента от служебното правителство!

И водачите в градския транспорт ще карат автобусите денонощно и без пари! Заради нашите български ЕГН-та!

Щом в Талин може, искаме и в София. Естонците да не карат без пари? От нашите общински данъци парите вместо да хранят общинските чиновници - за безплатен транспорт!

Така, значи аз трябва да плащам, а селяните дошли от село Х и натъпкали се 10 човека в двустайна панелка в Люлин не? И от къде на къде? Не стига, че данък сгради и такса смет са ни най-високи, че и допълнително да ни рекетират. Или цяла София ще е зона и ВСЕКИ, който си спира колата на улицата ще плаща или на всякъде паркирането ще е свободно. Иначе какво излиза? Живееш от лявата страна на улицата-плащаш, живееш от дясно-не плащаш (ако примерно улицата е гранична между зелена зона и свободна зона). И защо? Все едно комшията отсреща е нещо по-специален или може би живее при по-различни условия, че може да си паркира безплатно, а аз не. Извинявайте, ама на мен това ми прилича на българите и манго в автобуса. Българин ли си-задължително карта или билет, мургав ли си-може и без. То така излезе.

Какъв пък ти е проблемът на тебе? Ако отсреща не се плаща, що не си паркираш колата там? Ето имаш избор - винетка и паркираш от тази страна, или не взимаш винетка и паркираш от другата страна. Или те мързи да вървиш 50 метра. И какво ще стане ако махнат зоните? Това ли искате бе тъпаци? Да няма зони? Имате ли си идея какъв АД ще настане ако се махнат зоните? По-добре ли ще се чувствате тогава?

Не живея в гранична улица, дадох го само за пример. И не, 80 годишната ми баба, коята се връща от доктор, най-често за това използвам колата за да я водя на лекар, не може да върви ни 50, ни 100 метра.

Хайде, обратно в кочинката :)

Нямам нищо против да има сини, зелени, пембени и каквито щете зони, но... преди да задължат хората, които живеят там да плащат да им гарантират парко места. Да, плащам си 100 или 150 лева, но знам, че мястото Х е запазено за мен, а не вечер като се прибера след работа и вече зоните не важат не-знам-си-кой си, който е дошъл в близкото кафене да паркира безплатно, заото е след 19, а аз акот и..т да обикалям квартала нищо, че имам винетка. Така, че преди да задължат хората да плащат не е лошо и да им гарантират нещо срещу тези пари.

Няма как да стане с гарантираното място, защото няма места за всички коли. А и реалната цена на такова място не е 100лв./година, а няколко хиляди лева. Затова най-разумното нещо е зоните да важат през цялото денонощие.

kgb777kgb

Нещо пак големи терикати се навъдихте в тоя форум , или ви довлекоха от разни далечни диви села ?! Естествено , че в центъра ще се плаща за паркиране и естествено , че живеещите също ще си плащат винетката !!! Писна ми всеки селянин продал някоя нива да идва да купува имот в центъра на София и да почва да се прави на Софиянец !!! На село може и да живееш в центъра и да си паркираш до дувара пред портата , в София НЕ става !!! За войнстващата селяния , която сега ще започне да плюе - обяснявам : Роден съм срещу Шератон , на 100 метра от Света Неделя и през целия си живот съм живял САМО там , когато ми писна от селянията довлякла се в София си купих друг имот в по-спокоен квартал и НЯМАМ никакви проблеми с паркирането и всичко останало !!! Никой не ви кара насила да живеет в центъра , в белите държави в "сити" се работи , не се живее / само някой селянин комплексар новобогаташ/ !!! Аз никога не бих се върнал отново , най-вече заради ужасната селяния , отвратително отровения въздух и безумния трафик !!!

Съгласен съм напълно за винетките. Но ми се струва, че тези, които най-много реват срещу винетките, са хора второ-трето поколение софиянци. Скорошните пришълци като че ли са по-съгласни да си плащат винетка, а по-старите живеещи мрънкат най-много. Малко са като тебе такива, които разсъждават правилно.

kgb777kgb

Да ти кажа честно , никога не съм се замислял кой реве и кой не !!! Дразни ме непрекъснатото реване за безмислени неща и липсата на всякаква воля да се бориш за РЕАЛНИ неща !!! И най-вече писъците на разни Андрешковци дето реват за всяко нещо , за което трябва да платят !!! Е точно на тях искам да кажа - НИЩО , ама запомнете НИЩО не е безплатно на този свят !!!

Сигурно не ходиш и до тоалетна, защото това е присъщо на простолюдието.

къде в закона пише, че гражданите имат право да си паркират автомобилите на общинска собственост без да плащат? Правилното е да се ползват гаражи, който няма е съвсем нормално да плати за ползването на паркинг на улицата. Относно контрола на разходването - това е огромен проблем.

Живея и паркирам в центъра и съм ЗА винетките! Платих 100 лева за една година, което се пада по 8 лева на месец. За сметка на това, разкараха всички прошляци, които си бяха изоставили колите на най-централните места, все едно е безплатен паркинг и спокойно си оставят таралясниците в най-натоварените места, защото видиш ли, живеели наоколо. Който има кола плаща, който няма не плаща.

как си платил 100 лв., като стикера за една година струва 150 лв.??? :)) и аз живея в центъра, но няма особена разлика от това, което беше преди...а обещаваха много.

Също съм твърдо ЗА винетките. Но трябва публичност на ЦГМ, за да видим къде ни отиват парите! Живея до Св. Седмочисленици, и разликата с миналата година е ОСЕЗАЕМА. Само от нашата улица се разкараха две коли, които не бяха мърдали с години. Сега сигурно пак ще си ги върнат на трупчетата.

И аз живея в зелена зона и платих 100 лева, но познай какво? Положението вместо да се подобри, даже се влоши! Защото преди да въведат въпросната зона монтираха колчета и намалиха местата за паркиране, а живеещите в квартала сме си пак едни и същи, така, че ако преди имаше примерно, 100 места и 120 коли, сега на 120 коли се падат 80 места и със съседите направо ще се избием кой кога е паркирал къде е паркирал, защо е паркирал там и т.н. С други думи, хем си плащаш, хем си съсипваш нервите вечер да правиш обиколки на квартала докато през 3 улици си намериш място за паркиране! Да му се не видят и зоните и чудото! Съгласна съм да плащам, ама поне паркомясто да ми бяха гарантирали!

А сигурна ли си, че тези 80 коли всичките са на съседи? Защото поне при нас вечерно време се изсипват един куп външни коли, и какво като имаш стикер... Най-добре е наистина зоните да важат през цялото денонощие, за да има смисъл от тези винетки.

Подкрепям напълно! Лошото е, че ще стане както с билетчетата за градския транспорт когато ББ беше кмет - АССГ отмени части от наредбата, но после ВАС измисли най-малоумните мотиви, които бях виждал и потвърди наредбата. Сега ще стане същото, нищо че според дейстнащото ни законодателство административни наказания (глоби, принудителни мерки и т.н.) не могат да се налагат от юридически лица, демек фирми като СКГТ, ЦГМ и т.н., а само от изпълнителния орган - Фандъкова в нашия случай... Хората се пробуждат, но ВАС си е фирма, която печели добре...

Ти не гледай цивилизования свят тук е друго .Същото е и преди Синя зона пак няма място и улиците са еднопосочни .Една кола да има и все едно нищо не е направено.Хората пак си ходят по улиците .обслужващия персонал от Синя зона се държи като МУТРИ и всеки момент са готови да налитат на бой .Общината нищо не печели от толкова прибраните пари . един знак 1000 лв та той не струва и 50 лв.

Правилно, също следва да отменят и повишаването на цените на картите за метрото. Крадливите гербаджии с Фандъкова повишиха месечната карта с 50% уж за "подръжка" на втората линия, а всички други билети и карти си останаха без промяна

В целия цивилизован свят се плаща за да паркираш в центъра. Аз съм доволен от въведените правила - когато бързаш да си свършиш работа винаги има място в центъра.

Да, в цивилизования свят е така. Тукашните аборигени обаче са готови да търпят и участват във всякаква авто-цигания и хаос, само и само да не платят 130 лв. годишно.

Здравия на болния не вярва , нали. Че го правят по света не променя факта , че това е ШИБАНА ДИСКРИМИНАЦИЯ.

Тия от Административния съд са съвсем изкукуригали или солидно са подкупени. Как може да се допуска хаос по пътищата и да не се премахват неправилно паркиралите коли.

Супер тъпотии. Вместо да забранят "Паркинзите" да ни вдигат колите с паяци и да оставят само блокирането със "скоба". Вместо да отменят зелени и пембени зони - те махат таксите на живеещите в центъра. Ей, никога няма да се оправим.

Доста сапун ще излезе, ама ще мирише лошо!

Фандъкова аут. Заради кучетата, заради паркирането, заради боклука. ОСТАВКА.

Фандъкова си върши чудесно работата - вкара ред в паркирането, няма криза с боклука и само глупашките организации за защита на пумярите и пречи да реши тотално проблема с кучетатаЧ

Време беше да се отмени паякът...това си беше рекет на квадрат. Принудително могат и трябва да бъдат премествани само коли, които пречат на движението на автомобили или пешеходци. А не да бъдат рекетирани хора, които не са си пуснали смс или системата на ЦГМ да е блокирала за пореден път и да не е приела смс-а. А иначе синята зона като цяло си е един законов рекет. Плащаш, за да паркираш по булеварди и тротоари.Например в закоа е забранено движение на МПС по линиите на трамвай. Но вижте какво става по "Граф Игнатиев" м/у канала и Попа - колите спират срещу заплащане на пътното платно до тротоара, в следствие на което не остава свободно платно за придвижване на МПС и колите искат не искат карат по трамвайните линии.

Живущите в центъра трябваше да искаме от Общината две неща: 1) Пълен одит на ЦГМ. Никакви такива "не може". Пълен одит, да се види кой какви пари е взел, за какво, и какво ги е направил. 2) Синята/зелената зона да важат 24 часа, 7 дни в седмицата. През деня е по-спокойно от преди (живея в най-идеалния център) и се намират се места за паркиране. Проблемите са като изтече времето на платеното паркиране и улиците се напълнят с всякаква паплач дошла да маа гащи из центъра. Та вместо да протестираме за едни 100 лв. на година, което е смешна сума, трябваше да протестираме да станат нещата както трябва - както е в повечето европейски столици.

Ал

Щом нямаш проблем с плащането, мога ли да ти предложа да си наемеш личен шофьор? Така ще делегираш на него задължението да се грижи за автомобила. А сега сериозно: Как не те е срам и 1 лев да дадеш на тези откровени рекетьори и при това да си доволен от себе си?

В интерес на истината, не съм дал за винетка - няма смисъл. Излизам рано и се прибирам късно - и да имам винетка, вечер пак трябва да се боричкам с пейзани за място. Виж ако направят зоната 24 часа, и ако знам че парите отиват за нещо полезно, и 1000 бих дал за винетка.

Тъкмо беше започнал да се изчиства центъра от коли, и се намериха група келеши, които не искат да плащат НИКОГА НИЩО да объркат нещата. Щото водачите на този протест бяха точно такива - никога да не платим за нищо. Факт е, че ЦГМ е рекетьорска институция, факт е, че наредбата е писана от някой, дето си няма грам идея от живот в центъра. Но протеста не беше "как да направим наредбата по-добра", а беше "няма да платим!".

ИскАхте Демокрация, те Ви сега Демокрация, ама К*Р Демокрация ;-)

ИМАХТЕ СИ "СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО", ПА ПОСЛЕ ГО МААНАХТЕ, ПАТЕТЕ СИ СЕГА ;-)

къде по широкия свет има жителство бе ую? при лагерите ли? в корея ли?

Живеещите в центъра трябва да плащат годишна винетка за паркинг. Така е по цял свят. Като живееш в централната зона трябва да си плащащ за това. Така е правилно. Скъпа локация, повече такси. Абсолютно нормално.

Ал

Тиквите са кухи. Така е по цял свят. Като си кух не бива да даваш акъл. Така е правилно.

Докато принудително съдия-изпълнител ни изнесе?! Ама после идва вашият ред!

браво на този сад, защитил правата на балгарските граждани. за това, че живеят в централната част на софия тези хора плащат много по големи данаци от селяните в младост, обеля, красно село, люлин и другите провинциялни раиони на софия. не е справедливо да и'м се садират кожите от управляващите лумпени. да си преместят шибаната община и неините служби от центара в обеля или факултето и да паркират по поляните около тези квартали. аман от провинцялисти, които решават как да живеят кореняци софянци.

ако зависи от мен в цяла София ще стане платено да се паркира на улицата. Има си паркинги и гаражи за тази цел. който иска да си паркира пред вратата ще си плаща. Там където живея коли има и по улиците и по тротоарите.

НЯКОЙ ДА КАЖЕ, ИМА ЛИ СЛЕД ТОВА РЕШЕНИЕ СИНЯ И ЗЕЛЕНА ЗОНА, ПЪК МАКАР И ВРЕМЕННО?!?

Нищо не се променя докато не мине обжалването или срока за него - две седмици. След това - пак има зони, но вече няма винетки за живущите. Общината трябва да промени наредбата си, но докато не го направи - каша - някой даже може да глобява живущите, че са паркирали а не са сложили талон.

Служителите на СО и Градска мобилност да изтрият пяната от устите си, да се примирят че свършва лапачката и да напуснат сайта. Споко и в Чистотата има работа.

Царе сме да развалим нещо добро!

Щом има право на обжалване не е влязло в сила. Влиза в сила, ако не е обжалвано в срок, или ако следваща инстанция го потвърди без право на обжалване.

Най-добре е само живеещите в центъра да не плащат,а тези които спират там,но не живеят там да плащат.

Най-добре е живеещите в центъра да не плащат и данък сгради и данък смет .... както и да не могат да продават имотите си без държавата да ги е оценила .... така май ще се научат живеещите в центъра, че щом искаш да имаш скъп имот, то той върви и с по-високи такси за поддръжка, както и с това, че неговата стойност се определя не само от качеството на тухлата, а от редица други неща, едно откоито е имаш ли лъде да паркираш.

Само че "по-скъпия" имат е чисто теоретично по-скъп, защото пазар няма. Ако този имат ти носи приходи да плащаш повече, но ако ти носи само разходи, той не е по-скъп. Той е в твоя вреда. Напълни се София с прости селяни - това е основния проблем.

Защо трябва да се въвеждат и допълнителни?! Ако продължим в тази посока, хаосът ще е пълен! Защо мислите, че вие по кварталите сте защитени от подобни рекети?! Днес центърът, утре вие! Апетитът идва с яденето!

yes! всяка несправедливост да падне - всички на барикадите!

Не всички, а да станете от 3% на 4% си пожелай, понеже работещите и мислещите хора не сме там с вас, лумпените!

Честита кочина!

Сега ако осъдят ЕДИН министър /както обеща ББ преди години/ може и да си помисля че на тиквите горе им е дошъл акъла ! Ама съм 101% сигурен че няма никога да се случи :( Всички са крадци! До един ! Дори и Плевенлиев си е въртял далаверите... абе мани

ФЪНДЪКОВА, МАХАЙ СЕ! ТИ СИ ВРЕДНА ЗА СОФИЯНЦИ С КУХАТА СИ КРАТУНА!

Хаха за да не изпуснат колкала са готови на всичко :) Нема такава държава

Чудесно! Най после едно умно решение за паркирането на живеещите в центъра на града, след 4-годишно безумно управление на Б.Б и ГЕРБ.

Хайде даскалицата по руски език да хваща пътя към Самоков и там да си прави каквито зони иска!Разбира се ако и стиска!Там хората се познават поименно и ще я обесят на първото дърво!Не като в София да те пазят куп мафиото-олигарси цицащи от зони,парно,ток,вода,ремонти на училища,градинки,водопровод,канал,асфалт и какво ли не!Писна ми да крадят милиарди от нашите данъци и да им плащам рекет,че паркирам пред къщи!

Един лек завой на колоната протестиращи покрай сградата на съдебната палата прави чудеса :)

Което показва съдиите колко са гузни, колко са гузни милите.

Колоната лумпени, не протестиращи, понеже сганта по улиците тези дни не знае за какво протестира, само знае ПРОТИВ какво!

Добро решение на Съда! Дано и ВАС го потвърди! Сега, тъпата учителка и време да се сети, че освен метро ТИКВАТА беше обещал и 4-5 подземни паркинги! В паркингите няма голяма лапачка, но е единствения шанс на тия дето "постриха" завода за боклук, да се задържат с някакви % във властта!

гледам минусчета?! От нагли, завистливи и глупави гербери ли са или да не питам - то се подразбира...

Или от нормални хора, ценящи ролята на реда?

големя талон, на автомобила цопие разбира се на предното стацло, ацо има скоба бтв, нова,тв7, процуратура *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Съвсем нормално и логично е да има диференцирано заплащане за живеещите в района и за останалите. Така е в цяла нормална Европа. Друг е въпросът че това не става със стикери или винетки, а просто с отделна тарифа на машината, където се плаща. От друга страна, поставянето на скоби за неплатено паркиране е ДИВАЩИНА, която не съм видял да съществува в нормална Европа. Скоби се поставят на някой паркирал в зелените площи, но не и на някой с изтекъл билет за паркиране. За това си има глоби, които се събират по надлежния ред. Ако администрацията е толкова смотана, че не може да си събере глобите - това си е неин проблем. Но да се "арестува" собственост за хиляди левове заради 1 лев такса за паркиране е малоумие! Да не говорим, че е само въпрос на време някой да почине, защото не е можел да отиде навреме в болницата след поставена скоба или вдигната кола.

Да, дивашко е. Но с диваци се действа по дивашки.

Диваци са тези които скубят последните левчета на най бедния народ в Европа! Диваците не строят паркинги,а диваците глобяват!

Не мога да разбера защо НЕмислещите хора винаги имат един и същи отговор на всеки въпрос - "така е в Европа". Абе, ако в Европа решат да ходят с насрани гащи и ние ли ще трябва да го правим?...

Те на това му се казва, българска работа. Сега остава да се отмени и забраната за пушене на закрито. А на изборите Азис за премиер, най-малкото за министър на културата. Пък после иди разправяй, че не сме тъпо ориенталско племе :-(

Някой наистина иска да създаде пулен хаос. Едва беше създаден някакви наченки на ред и сега край.. Само реда е изходът!

ти на рекета ли викаш че е наченка на ред

Да. Данъците също са рекет, но на тях се крепи държавата. Или ползвате благата и плащате, или живеете в гората и не плащате!

Прочетете конституцията чл. 1 алинея 6 и тогава говорете за ред?!? Колко плащате за това,че паркирате пред дома си или на село? Защо трябва да плащам за това, че живея в Центъра? Знаете ли, че за това, че живея в центъра, плащам такса смет за 100 кв. м. зоо лв. на година. Сигурно плащам и за извозването и на Вашите боклуци. Измислено от боклуци като Вас.

Бомбенце, много си тъп бе бате - кой ти е гарантирал правото да паркираш пред вас? Като ти асфалтират улиците пред "вас", в центъра, с моите данъци, не пискаш? А сега, когато трябва, както всички останали да плащаш, за да спираш в центъра - ревеш. Не си ли леко нагъл, освен, че си и тъп?

Яяяяя, под натиск от улицата институциите започнаха да си ършат работата.

На хаоса "работа" ли викате?

ПЕНГЕЗОВ - ПРЕМИЕР!

Не може да бъде! Или и това е част от новия ред? Аз и преди, и сега не мога да си намеря масто за паркиране на 5-6 преки от къщи!

Ама това е абсу,дно Тъкмо София почна да се поизчиства от се.ски та,атайки и егати

Ал

И кво ся? Какво искаш да кажеш? Селските тарикати ще вземат да си докарат тарантайките и да ги паркират в синята зона ли?

Седи си на село и София ще се изчисти! И от селяндури също!

Ал

Една малка крачка в посока към демокрацията! Честито на всички рекетирани столичани!

Ако не обжалват - решението остава в сила! Ако в срок - входират жалба, остава сегашното положение до окончателното решение на ВАС.