В агенцията е извършен одит за периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2009 г. Части от доклада са изпратени на прокуратурата, съобщиха от палатата, цитирани от БТА.

Проверяващите са установили, че за посочения период Агенцията по вписванията е изплатила общо 12 195 313,87 лв. без ДДС. Констатирани са много нарушения при възлагането на обществените поръчки, в резултат на което публичните средства са изразходвани неикономично, посочват от Сметната палата.

При определянето на поръчките Агенцията по вписванията е определяла неясни и необосновано завишени изисквания към участниците. Нарушаван е принципът на равнопоставеност. Формално са отстранявани фирми, за да се стигне до единствен участник в процедурите, който е избиран за изпълнител. Като краен резултат договорите са сключвани по цена, определена без конкуренция и в повечето случаи цената е била завишена. 

Агенцията, която е към Министерството на правосъдието, е сключвала договори с различни външни фирми за извършването на едни и същи дейности по едно и също време, с което е допуснато двойно плащане. Същевременно не са определени рисковете при отделните етапи на процедурите и не е имало постоянен и ефективен контрол през целия период. Създадени са предпоставки за финансова необезпеченост по сключени договори, тъй като е намален размерът на предоставените средства за капиталови вложения спрямо първоначално утвърдените бюджетни средства.

Един от изводите на Сметната палата е, че като мотив системно са използвани недостатъчните капацитет и квалификация на персонала, поради което има данни за престъпление. С решение на палатата тези части от одитния доклад са изпратени на прокуратурата. Докладът - в частта му за нарушенията на нормативните актове за обществените поръчки, е изпратен на министъра на финансите Симеон Дянков и на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки.

Сметната палата е дала пет препоръки на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията и две препоръки на министъра на правосъдието Маргарита Попова за отстраняване на слабостите и за подобряване на работата.