Говорител на организацията посочи, че има недостиг на храна и одеяла.

До тази ситуация се стигна, след като Унгария заяви, че от съображения за сигурност затваря границата си със Сърбия и Хърватия, което принуди мигрантите да променят маршрута си през Словения.

Унгария обаче затвори и границата със Словения, за което официално е уведомила Европейската комисия. Наложен е временен контрол за срок от 10 дни (в съответствие с Шенгенския кодекс).

Вижте снимки >>>

Министерството на вътрешните работи на Словения съобщи, че на територията на страната от Хърватия днес са пристигнали около 5000 мигранти, а още 1200 бежанци пътуват с влак.

От министерството обвиняват Хърватия, че игнорира усилията за сдържане на бежанския наплив.
Вътрешният министър Бостян Сефич каза, че Германия е започнала да приема по-малко миграти, а Австрия е поискала от Словения да ограничи потока.

По-рано бе съобщено, че отчаяните бежанци и мигранти са били принудени да прекарат нощта при минусови температури в близост до железопътните релси, след като полицията не им позволи да преминат границата.

След решението на Австрия и Словения да ограничат приема на мигранти, избухна напрежение на границата между Сърбия и Хърватия. Хиляди хора се опитват да преминат на хърватска територия, но граничните власти не ги допускат. В момента има поне 50 автобуса с мигранти, които чакат около границата.

Властите в Загреб съобщиха, че повече няма да приемат, защото всички възможности за прием са изчерпани.

Мигрантите на границата от време на време скандират "Отворете вратата".

От полунощ до тази сутрин през граничния пункт "Беркасово Бапска" преминаха над 20 автобуса с бежанци. Оттам са минали и много таксита, съобщи Мирияна Миленковска от Върховния комисариат за бежанците в Белград. Държавната агенция ХИНА съобщи, че има известно напрежение сред бежанците, след като полицията е изпратила свои части, за да ги блокира.

"Трябва да поставим пръста в раната и да посочим виновника, а това е Гърция. Тя не зачита правилата и създаде тази ситуация. Хърватия няма да бъде сборен център на ЕС", заяви хърватският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ранко Остоич, цитирана от "Хина", на която се позова БГНЕС.

Хиляди мигранти, главно от Сирия, Ирак и Афганистан, минават през новия балкански маршрут, след като Унгария издигна телена ограда по границата си с Хърватия. Последният ход на унгарското правителство да спре потока през Гърция, Македония и Сърбия тласна мигрантите към Словения, откъдето те се надяват да продължат към Австрия и в крайна сметка да стигнат до Германия.

Унгарското правителство днес се поздрави, че е спряло ефикасно транзита на мигранти през унгарска територия, като е затворило границите със Сърбия и Хърватия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В резултат на тези мерки само 41 мигранти са преминали вчера унгарските граници - най-малкия брой от началото на годината.

Затварянето на границата спря ефикасно незаконното проникване на мигранти, заяви говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Говорителят на ЕК Наташа Берто заяви, че Унгария, която е външна граница на Шенген, може да постъпи, както прецени и да предприеме необходимите мерки, за да защити границата. Думите й са по повод оградата между Унгария и Хърватия.
Берто  уточни, че Хърватия е извън Шенген, затова границата й с Унгария се явява външна за пространството без граничен контрол.

Същевременно говорителят на германския канцлер Ангела Меркел - Щефен Зайберт, каза,че "изграждане на ограда по границата с Австрия няма да спре мигрантите да идват в нашата страна".
Той каза това, след като в медиите се появиха информации, че група консервативни политици в Германия работи по предложение за затваряне на германско-австрийската граница с ограда, посочва Ройтерс.