Това ще е първа най-голяма база извън територията на Ирак и Сирия, предадоха ТАСС и БТА, като се позоваха на телевизионния канал Ал Арабия.

По данни на телевизията ислямистите се опитват да укрепят позицията си в Сирт. ИД искала да превърне града в своя столица в Северна Африка, допълва телевизията.

Понастоящем бойци на ИД се сражават със свои противници в центъра на града. Ислямистите са превзели предградието, наречено Трети район.

Офанзивата срещу града започна миналата неделя с масиран артилерийски обстрел по предградията. По последни данни убити са не по-малко от 100 души.

Съпротива на ислямистите оказват военизирани отряди на местните племена и незначителни групи от мести жители. Те се вдигнаха на оръжие в опит да прогонят "Ислямска държава" от града, който е под неин контрол от юни.

Либия ще се превърне в провалена държава като Сомалия, ако враждуващите милиции не се споразумеят как да си поделят властта, заяви италианският външен министър Паоло Джентилони, цитиран от ДПА.

"Времето за действие е ограничено, особено сега, когато присъствието на "Ислямска държава" в Сирт достига тревожни измерения", заявява Джентилони в интервю за в. "Стампа".
Либия се превърна в център на трафика на хора и изходна точка за хиляди мигранти, които опитват да прекосят Средиземно море в опит да достигнат Европа.

"Или ще сключим споразумение до няколко седмици, или ще се сдобием с нова Сомалия на две крачки от бреговете си, което ще ни накара да реагираме по различен начин", каза италианският топдипломат два дни преди новия кръг преговори за Либия с посредничеството на ООН.

Решението на ИД да превърне Сирт в своя основна база извън Ирак и Сирия не е случайно. В този град има търговско пристанище, а на няколко километра южно от града се намира най-голямата военновъздушна база в Либия "Ал Кардабия".

Освен това в Сирт се е родил сваленият от власт и ликвидиран през 2011 г. либийски лидер Муамар Кадафи. Днес там са много силни сепаратистките настроения. Много от старите поддръжници на Кадафи вече са преминали на страната на ИД.