Анклавът е под контрола на бунтовниците.

Около 400 000 души в Източна Гута са обсадени от войски на президента Башар Асад. Организацията на обединените нации помоли неговото правителство да разреши да бъдат евакуирани около 500 тежко болни пациенти, които ще умрат, ако не им бъде оказана спешна медицинска помощ, добави Ройтерс, цитирана от БТА.

Сирийски бунтовнически групировки отказаха вчера да участват в планираната от Русия конференция за Сирия в Сочи, като заявиха, че Москва се опитва да заобиколи организирания от ООН женевски мирен процес. Бунтовниците обвиниха Русия във военни престъпления в раздираната си от война страна, предаде Ройтерс.

Междувременно Русия започна сформирането на постоянно военно присъствие в двете си бази в Сирия, предаде ТАСС, цитирайки военния министър Сергей Шойгу.

"Миналата седмица Върховният главнокомандващ (президентът Путин - б.р.) утвърди структурата и щата на (основните бази) в Тартус и Хмеймим", съобщи вчера министърът на съвещание в Москва.

Шойгу изрази благодарност на парламента за ратификацията на споразумението със сирийското правителство за разширяването на "пункта за материално-техническо обезпечаване на руския военноморски флот в района на пристанище Тартус и фактическото му превръщане в пълноценна военноморска база".