По-рано директорът на МВФ Кристин Лагард призова за по-голяма намеса на ЕЦБ за решаване на дълговата кризата, както и за емитиране на еврооблигации и създаване на банков съюз. Двайсет и седемте страни от Европейския съюз са се споразумели да поверят банковия надзор ЕЦБ, твърди пък германският в. "Велт".

Дянков пък влезе в задочна полемика с ЕЦБ, която го опроверга за готовността за членство на България в еврозоната.
Според министъра, писмото не е опровержение на това, че България изпълнява всички (числови - бел. ред.) критерии за членство в еврозоната. Но макар че сега ги покриваме, ще трябва да покрием критериите и към този момент в бъдещето, когато ще кандидатстваме, добави Дянков. Той подчерта, че нямаме намерение да влизаме в еврозоната в този момент.
Сред критериите има и т.нар. "юридически", сред които е и такъв за независимостта на централната банка.

Общото настроение на заседанието е доста минорно, макар че всички сме радостни от положителния резултат на изборите в Гърция,  каза министърът, цитиран от агенция "Фокус".

„В Гърция проблемите си остават. Кипърското правителство има значителни проблеми с банковата си система и тези проблеми са част от разговорите и вчера и днес. Испания с банковата си система – знаете, че се подготвя спасителен пакет и по тази тема говорим много, и вчера, и днес", разказа Дянков.
Според него трябва да се взимат много радикални решения и относно някои държави, които се нуждаят от спасителни мерки и като цяло в самите институции на ЕС. 

Попитан на заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси в Люксембург очакват ли се решения, които пряко засягат България, той отговори: „Като втора точка от дневния ред днес ще бъде формалното ни излизане заедно с Германия от процедурата за свръх дефицит. Това е добра новина за България, но тя е погълната от множеството други не толкова добри новини за общото здраве на еврозоната и конкретно на някои нейни членове, така че фокусът ще е върху взимането на по-големи решения”. Решението бе взето по-късно днес и съветът прекрати процедурата, започната през юли 2010 година.