Екип на финансовото министерство под ръководството на Симеон Дянков предлага тези ограничения за държавните разходи да се запишат в конституцията, пише "Дневник". Целта е по този начин не само да се въведе фискален борд в страната, но и той да се впише в основния закон, за да не зависи от смяната на управляващите мнозинства.

Предложението на Дянков по същество съвпада с идеята на "Синята коалиция" само при извънредни обстоятелства да може да се допуска бюджетен дефицит до 3% - допустимият праг от ЕС.
Таван на бюджетните разходи до 40% пък съществуваше по времето на тройната коалиция по настояване на НДСВ.

За промяна в конституцията обаче няма да достигнат гласовете на ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция - ще е нужно мнозинство от 3/4 или 180 гласа. Управляващите ще трябва да убеждават и поне част от официалната опозиция, например ДПС.

Идеята на Симеон Дянков преките данъци да се вдигат с референдум най-вероятно ще се трансформира в  утежнена процедура за гласуване в парламента, с квалифицирано мнозинство от 160 депутати. 
Още миналата седмица Дянков загатна за промени в конституцията заради данъчния референдум. По последните му официални изявления допитването до народа трябва да е през 2013 г. след широки обсъждания.
Експерти вече оцениха идеята като популизъм.