Петте обекта имат обща дължина 2,4 километра, а най-старият от тях е от праисторическата епоха, съобщи Станимир Стойчев от музея.

Предстоят археологически проучвания на местата, които се намират по трасето на автомагистралата. В останалата част от общо 8-километровия участък работата продължава, съобщи Наско Михайлов от фирмата-изпълнител "Автомагистрали "Черно море. Той обясни, че са извършени земни изкопи, положени са тръбни водоскоци, започнала е работата по големите надлези на пътя при кв. "Макак" и Кабиюк. Въпреки това работата на строителите е затруднена.

Предстои подписването на договор между агенция "Пътна инфраструктура" и Националния археологически институт за извършване на разкопки. Заместник-директорът на Института по археология при БАН доц. Бони Петрунова заяви, че разкопките няма да започнат, докато пътната агенция не осигури паричните средства за тях. В момента между института и агенцията се водят преговори за финансовото обезпечаване на разкопките, както е по закон.

"Зависими сме и от времето. Ако температурите паднат под 10 градуса, ние не можем да копаем земята, защото има риск да увредим руините", обясни доц. Петрунова.

В средата на март 2010 г. открити останки от средновековна църква и антични сгради от археолозите в района на ЦУМ в София спряха за кратко строежа на метрото.