Около 100 души излязоха да протестират срещу шистовия газ. Началото на демонстрацията им бе в 11 часа пред паметника на Патриарх Евтимий в столицата.

Организаторите на протеста от Инициативната група срещу проучването и добива на шистов газ излязоха с искане за ясни и актуални регулации, прозрачност и гражданско участие в работата на съответните комисии, организирани от законодателната и изпълнителната власт.

"Настояваме за изготвяне на нова актуална нормативна база за всякакви добивни дейности, включително нов Закон за концесиите, тъй като настоящият отваря широка врата за ограбването на природните ресурси на българската държава", заявяват протестиращите.

Преди месец парламентът наложи мораториум върху добива, докато не се дадат ясно гаранции, че той няма да навреди на околната среда. Активисти обаче твърдят, че икономическо лоби се опитва да го отмени.

Екозащитниците излязоха на поредния си протест, провокирани от думите на министър Трайчо Трайков, че се сформира Консултативна комисия за шистовия газ, в която обаче нито гражданската им инициатива (както им беше обещано от председателя на парламента Цецка Цачева), нито учените са поканени за участие в нея.

"Не бе прието предложението на гражданската ни инициатива в Закона за околната среда да бъде включен текст, с който фирмите се задължават да огласяват пред контролните органи пълния състав на използваните от тях при сондажите флуиди. Направени са промени в наредби за чистотата на водата, които разрешават да бъдат инжектирани в подземни води, нефт, газ, въглероден диоксид, и завишават многократно допустимото съдържание на цианиди в тях. Дори направените в закона промени, засягащи "погрешно преведената" европейска директива, са най-минималните възможни, и в резултат - сондажите за конвенционален нефт и газ остават дори без задължителен ОВОС", са фактите, които провокират протестиращите да излязат отново по улиците. Те са категорични, че техните искания винаги са имали за цел въвеждането на регулации в целия бранш, в съответствие с новите опасни технологии, които се ползват, с новите флуиди и химикали, които се държат в тайна от фирмите. "В добавка - всички промени в законите или подзаконовите актове са точно в обратна посока - намаляване на дори съществуващите недостатъчни регулации!", заявяват от инициативата срещу шистовия газ.

Пред Дарик един от организаторите на протеста Борислав Сандов заяви, че вече няма нужда от проучвания, тъй като е ясно, че у нас има залежи на шистов газ, но те са малки. Чрез технологията на фракинг обаче може да се извършва и добив, а не само проучвания и ако тя бъде разрешена, не е ясно дали компанията, която уж само проучва, няма да започне и добиви. „Опитът от всички места по света, където се прилага технологията фракинг, показва, че имаме задължително отравяне на водите, защото се използват химикали, които се вкарват в огромно количество вода и тази вода - 60% остава под земята, остава отровена под земята. Когато се разбият шистовите скали, се освобождават радиоактивни елементи, тежки метали, които или се свързват с химикалите, които се вкарват, или остават във водата в неразтворено състояние. Фракингът провокира и земетресения, защото е нормално - вкарвайки под стотици атмосфери налягане в земните недра на даден флуид течност и при разбиването имаш освобождаване на напрежение, което създава земетресение, а може да отприщи и по-големи земетресения, ако районът е земетръсен, както е България", подчерта Сандов.