Така започна словото на президента на България Румен Радев на паметника на свободата на връх Шипка по време на тържествената церемония по отбелязване на 140-та годишнина от Освобождението на България. Сред официалните лица бяха българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и др.

"Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на нас и който ние не трябва да пилеем. Скъпи сънародници, вие бяхте тук дори когато политиците ги нямаше, защото с вашата почит вие скрепявате историческата истина, вие сте опълченците на историческата правда. Към вас е моята човешка благодарност", допълни Радев.

"Благодаря на Негово Светейшество Неофит и на Негово Светейшество Кирил за мъдрите думи, за признателността и за християнския дух, който помни но и прощава, който възвишава човека. Тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето Освобождение. Вечна признателност към героите на Цар Освободител! Да живее България!", каза още държавният глава.

По-рано българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха благодарствен тържествен молебен в Шипченския манастир „Рождество Христово“.

Негово светейшество патриарх Неофит определи днешния ден като "празник на българската свобода, божията любов и велика милост" и призова: „Да пазим като най-скъпоценно съкровище православната ни вяра и да не заменяме нейните вечни и непреходни истини и ценности със съмнителни, а често и с явни душепагубни учения и влияния. В това е залогът на нашата истинска свобода. Амин. За многая лета.“

Руският патриарх Кирил заяви, че се моли проявилата се с особена сила преди 140 години духовна връзка между нашите народи да остане нерушима и да намери израз в братско единомислие.

"140 години ни отделят от Шипченската епопея, но светлите образи на воините освободители не изчезват от народната памет и всяко следващо поколение на православни християни с живо внимание и неподправен интерес отново открива за себе си историята на освободителната война. Причината за това е уникалния жертвен характер на тази борба за свобода на поробените братя. Словото Божие гласи, че няма по-голяма любов от тази, в която се полага душата за свободата на другите“, допълни руският патриарх.

В София тържествата по случай националния празник започнаха с церемония по издигането на националния флаг пред паметника на Незнайния воин. С 20 артилерийска залпа и химна на България започна честването на 140 години от Освобождението. Военният министър Красимир Каракачанов, който прие строя, вицепрезидентът Илияна Йотова и началникът на отбраната Андрей Боцев се поклониха и поднесоха венец пред падналите за свободата на България.