Румен Радев: От костите на Шипка е скелето на нашата свобода

Събрали сме се на този чутовен връх да почетем нашето минало. Под снега лежат много кости - български и руски, от които е съградено скелето на нашата свобода.

Обратно в новината

Коментари - Румен Радев: От костите на Шипка е скелето на нашата свобода | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Така си останахме по скеле...

Li kade da se gleda sapis na slovoto?

Имам чувството , че речите на тоз каун ги пише Деса Дългата, докато кълца магданоза на ситно в кухнята?

Аз съм РУСОФОБ И СЕ ГОРДЕЯ С ТОВА!!! НЯМА ЗАЩО ДА СЕ КЛАНЯМ НА ДОЛНОПРБМИТЕ ФАШАГИ ОТ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО!!! ЧЕТЕТЕ ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК ОТ 188ч ГОДИНА, ТАМ ЧЕРНО НА БЯЛО НАЙ ПОДРОБНО Е ОПИСАНО КАК И КОЛКО МИЛИОНА ЗЛАТНИ РУБЛИ Е ИЗПЛАТИЛО КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО, ЗА ВСЕКИ ПАТРОН, УБИТ, РАНЕН, ОСАКАТЕН, МУНИЦИИ, ХРАНИ. ТОВА Е ИСТИНАТА, КАТО Е ИСТИНА, ЧЕ НЕ ОТ ЖАЛОСТ КЪМ БЪЛГАРИТЕ, А ПАК ОТ ВЕЛИКОИМПЕРСКИ ИНТЕРЕСИ Е ВОДЕ А ТАЗИ ВОЙНА.

Забрави украинци,беларуси,румънци ,финландци ,поляци !!!!Грешка ,голяма грешка ,а ако е нарочно премълчано ,то това е гаф !!!!!

да, и забрави да кажеш це са били от другата страна... и че офицялна европа винаги е подкрепяла турция!

Докога нашите влечуги- политици няма да съберат смелост да кажат истината. Левски и другите революционери са се борили срещу турското робство, а не османско присъствие.

Всеки сам избира на кого да вярва. На прадядовците ни, които построиха паметника на вр. Св. Никола /паметника Шипка/ през 1920-1934 г. и паметника на Цар Освободител в София през 1892-1907 г. с дарения от целия български народ-елит и обикновени граждани. Или да се довери на помията, която се излива от анонимни платени бок.луци - една шепа продали се пари изро.ди всяка година по повод събития с огромно значение за държавната ни история, свързани с намесата на Русия. Нашите предци са съзнавали, че жертвите и усилията на руските, румънските, финлнадските и сръбските войни има цена и са я платили. Платили са и паметниците с единствената идея възкресението на държавата ни да бъде почетено подобаващо, защото Бог и историята казват, че така се прави, че така е правилно. Обръщам се кам всички - замислете се и не плюйте по България най-малкото, защото сами, без чужда помощ ни е трудно да се справим. Не дай Бог, но може пак да се наложи да воюваме за държавата си. На кого ще разчитаме, ако се държим като неблагодарни мърши, плюещи в ръката, която ни е помогнала? Всеки сам си решава. И да не забравя, че рано или късно ще го питат как е живял - дали на тоя, дали в някой друг свят. Лъжците винаги са завършвали грешния си живот с въже на шията и с изплезен език - в прекия или в косвения смисъл, но по този единствено достоен за тях начин. Господ вижда всичко. Моля го да даде вечен покой на мъжете, паднали за България!

каквото и да кажеш, все ще си крив!

Опитах се да си представя това скеле на свободата, от кости и легнало под снега... Бедна ти фантазията! В текст като "Черен влак се композира, Ленче бе! от Бургас до София " има повече смисъл и послание от костното скеле на държавната ни Глава...

Моля да бъда извинен за коментара, но не вярвам да имаме по-тъп президент от сегашния военен, объркан и самовлюбен комунист подлога на курнелия

Моля да бъда извинен за репликата, но не вярвам да има по-поръчков и по-злобен коментар от този, който репликирам.

Колкото и простотии да леете в коментарите си, трудно ще заглушите освиркванията на името Му мутренско при обявяването на венеца от него. Такова освиркване не бях чувал никога за политик в България.

Чета и недуомявам, или сте платени, или луди, друго положение не виждам! За да бъдеш Българофил, и да се обичаш сам себе си, това задължително минава през уважението към Руския народ, и всички дали кръвта си за да ни има днес Българите, като самостоятелна страна, за да може да си стоим в собствената държава и да си драскаме по сайта глупостите! НЕ МОЖЕ да си русофоб, и да си Българин , който да има себеуважение......Или си МЪЖ, или си джендър-гей.....средно положение няма!

Братя българи, нека да се обединяваме. Русофили или русофоби, бъдете преди всичко българи. Нека гледаме нашия си национален интерес. Доста сме страдали заради големите сили и сблъсъка на имперски интереси. Стига с тая караници - всеки срещу всеки. Различни сме, но когато стане дума за българския интерес, трябва да се държим едни за други. Честит 3 март!

искаш аз, българофил, и русофоб, да се обединявам с тебе, един русолюбец, и да вървим напред?? тъп си като иван от москва, и русският национален герой иванушка дурака едновременно!

тази поетична тъпотия сигурно е на деса!

...му пише речите. Хора с беден езиков запас използащи за синоними думи, отдавна излезли от употреба, неуместни метафори, неточни изречения мислейки че с това обогатява с нещо баналността на казаното. Една кратка реч от високопарни идиотщини предназначена за баламурниците и следва качване по държавните мерцедеси и превозване с конвой до мястото, където софрите, заредени с ядене и пиене и съответния слугинаж за народна сметка, вече ги очакват, за което в същност е и цялата дандания...

смърт на крадците!

Руснаците са били и врагове и приятели на Турция. Те стигнаха през 1878 до Йешилькьой( не знам защо го пишат Сан Стефано), през 1915 избиха много турци при Саръкамъш. Но през 1922-23 г. спасиха от разпарчадосване Турция. Затова на площад Таксим има паметник( Джумхуриет Анътъ) на генералите Климент Врошилов и Семйон Аралов( началник на Външно разузнаване на Москова). А България е страничен продукт, буфер, на отношенията между две световни сили. Затова ние не изпитваме никаква злоба към нашите български приятели.

Към русофобите:Платени и неплатени дебили, поне на този ден можехте да помълчите! Но не, в момента получихте указанията и се вихрите. Но все пак, починете още малко. И утре е ден! Вазов:"Немци, френци, англичани наши са враждебници, дружни с нашите тирани, с нашите изедници". И още, не знам кои са Благоев, Токин, Стоянович, Гюзелева, Павлов и другите небългари, но ще им напомня: храм Ал.Невски, пам.Цар Освободител, Руски паметник, Докторски паметник, Паметника на връх Шипка и много други не са ги строили комунистите, кагебистите и ДС, а Българският народ! Казано е :Не се гаси, туй що не гасне! И не забравяйте накъде гледа българският лъв на най-величествения български паметник.Този връх висок е....тя ще го съзре...... ни съзре......

я прочети житието на ал.невски! и недей с поетически вдъхновения да спориш по исторически събития и факти! смешно е!

Ако има някои слова, чиито силни думи ни карат да изтръпнем в почитание на този ден, това не са видокопарните думи и клишета на някой наш политик, а стиховете на нашия дълбоко уважаван патриарх на словото Иван Вазов. Той направи възможно, днес ние да осъзнаем колко величествен е този ден и да се научим да се гордеем и почитаме миналото си. "И днес йощ Балканът, щом буря зафаща, спомня тоз ден бурен, шуми и препраща славата му дивна като някой ек от урва на урва и от век на век! " Джуджетата, колкото и да се напрягат, не могат да станат великани.

"няма по-голяма любов от тази, в която се полага душата за свободата на другите'' ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! Вечна памет на великите опълченци дали живота си, за да бъдем ние свободни! Поклон!

вся Росия щял да ходи на гости на президента на "Дондуков" 2.Президента щял да му поднася шербет.

на 3 март 1878г не се е случило нищо важно за родината ни! нищичко! трети март е честван през 1880г като празник по случай възкачването на престола на руският император александър две!!след 1888г започват да го честват като ден на освобождението, което си е пълна лъжа! от 1878г. та до 1908г България не е свободна страна! княжество България е трибутарна автономия на отоманската империя! източна румелия е област в пределите на империята . след съединението през 1885г са приети като "лична уния", въпреки съпротивата на русия, и след отблъскването на нападението от сърбия провокирано от русия! България обявява независимост , като суверенна държава едва на 22 септември 1908г! тази и е датата на която трябва да празнуваме!!

глава не си е позволявал такова лакейство да почете паметта на "войните на цар Освободител".Няма ли кой да научи Иво Христов да пише речите на президента и да го ограмоти,че цар Александър ІІ е наречен така защото отменя вековното крепостничество в Русия,а не заради Руско-Турската война от 1877-1878 г. и освобождението на част от България,а със Сан Стефанския договор България е разпарчедосана на Княжество България със руско влияние и Източна Румелия,като вилает на Турция.

Всички знаят защо е известен като Освободител, а България спор Сан-Стефанския договор не разпарчатосана, а е разделена на два ВИЛАЕТА, източен и западен, но и двата са БЪЛГАРСКИ вилаети, просто това е било абсолютно неприемливо на Дизраели, Андраши, Франц Йосиф и други тем подобни...

На тази дата преди 100 години Русия подписа капитулация пред България в Брест Литовск след като руските окупатори бяха бити и разбити в Добруджа от доблестната Българска армия и агресорите бяха гонени чак до река Прут в днешна Молдова!!! Поклон храбри български воини! Тогава е най-силна нашата армия в цялата си история 800 000 добре въоръжена и подготвена армия, победила сърби, румънци, руснаци (в Добруджа и Македония), гърци, англичани и французи!

правилно съм го написъл стига демагогия и т.н.

60 % коментари са за в кенефаааааааааааааааа

голям мазач(близач),се извъди!

Защо само ние живеем със робско съзнание,обичаме си робството носим си го гордо на гърдите като орден и дума не може да се продума против него.Защо на децата от ранна ученическа възраст се втълпява че са наследници на роби.Че го е имало... вярно е, ама времето лекува а ние не искаме да се излекуваме. Не мога да си представя някой грък или сърбин да каже с гордост че е бил роб,или учител да втълпява на децата такива неща...ще бъде линчуван публично под акропола.Същото важи в пълна сила за Грузия и Армения в която е имало много по-големи кланета от тук но дума не можеш да продумаш че са били роби!

ние, българите никога не сме били роби! никога! ние винаги сме имали собственост! къщи, ниви, гори, лозета, добитък, дюкяни и работилници, плащали сме данъци и сме имали училища! русские са били роби до 1907г! тогава е отменено крепостничеството, но са си останали роби, защото никога не са притежавали земя, инвентар и къщи! после ленин им раздаде за мъничко, колкото да могат с бой да им я вземат и вкарат в колхозите! и до днес две трети си живеят в комуналки!

Ода за братята ни, с които ,слава богу, нямаме обща майка: Пиша ти от Плевен, драги Ванка. Помниш ли кагда пришол със танка? Беше млад, но се държеше мъжки. Зарази семейството ми с въшки Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари. Помниш ли, как кушаше картошки? Наконец забърса три кокошки. После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия. А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата! Длъжен бях да те обичам, Ваня. Даже кръстих дъщеря си Маня. Залъкът си давахме насила на Русия тая дива сила. После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки. Грабихте и жито, папироси Зарад тебе ходим голи-боси! Дружбата ни беше свята, чиста. Ние всички хранехме танкиста. А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка Пазеше и немците, и чехите. Ние тук възпявахме успехите. С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.

Такива недоразумения като тебе няма как да се наричат "Българин"! Проблемът ти е, че тия които са те възпитавали са те оставили на самотек. Нищо българско няма в теб! Оценката е според заветите на дядо Вазов!

еее, как да няма нищо българско в него? ето знае че не е бил роб! а ти си си крепостен, и тъй ще си отидеш от този свят!

Това не го ли писа и миналата година по същото време! Вадиш си листчето от боклука и ни тровиш с глупостите си...

Имаш ли хал-хабер представа кой и кога е написал "одата"?! Жокер - САТИРИКА Хаджи Бойко Бочев през "демокрацията" - 1990 год. ПП: В нета има снимка на оригиналната карикатура към стихотворението "Писмо до Ванка с танка" в книжката на Бочев на "АНАЛ фестивал".

По време на Османската иммперия тук е царяла законност, имало е ред, крадците и катилите са били бесени, хаирсъзите и капасъзите- пращани в Диарбекир, а сега - хаирсъзите и капасъзите са в парламента и министерския съвет, катилите и крадците ви учат на законност, а овцете вместо да ги стрижат ги дерат живи. Честито!

Не го слушах Мунчо. Дали е сричал и днес?

Понякога мечка( руска) се завърти около егрека( заграждение за овце) и някое агне вземе, че прескочи оградата и избяга в мрака. Но добрият стопанин ще го издири и пак ще си го прибере. А пък мечката се е върнала в гората( през три страни в четвърта и всичко пак ще си продължи по старому. Нали тъй, кузум?

Къде си сега, модераторке???

Най-наглите българи са заграбили, зад гърба на московския аскер, ниви, воденици, къщи от исконните им собственици - турци.

Хаде холан, да ти не разказвам колко българи бяха изгонени от азиатската част 1912-13 година, без право да вземат НИЩО!!!! и после до България около една трета измира в лагерите около Дедеагач!

мелиха, и днес, кузум можеш да идеш в кой да е от възрожденските ни градове, да се полюбуваш на красивите чаршии, с дюкяните, кафенетата, кръчмите и работилниците на българският еснаф! и послие иди на края на градчето и виж турската махала с едноетажните и тесни коптори, с порутени дувари, и джамии колкото нужник! е, те тогава ще разбереш кой какъв е бил!

По времето на "Освобождението" 250 хиляди турци са загинали от студ, глад и болести по времето на техния мухаджир( прогонване), на практика - етническо прочистване. по това време на територията на днешна България мюсюлманите са били колкото и християните. С пословичната мюсюлманска плодовитост след 25 години мюсюлманите щяха да са мнозинство.

Ето поредното доказателство, че мненията на турците (туркините), българите-русофоби и българите-родоотстъпници съвпадат.

Поредното доказателство, че в България няма турци. Османците, турците са напуснали нашите предели още с изтеглянето на османските, турските войсти. Тука са останали само българите, преобърнати във вярата. Тодор Живков направи връщане на имената, трябваше да върне и вярата на тези хора. Те са българи и православни. Жалко че върнаха имената обратно в турско-арабски през 1993 год. Това е колосална несправедливост към нашите братя, потурчени през робството.

Обикновените турци, тогава и сега са гинали заради разни песоглавци. А в този период Османската империя е била като днешна България - пустиняк до пустиняка и всеки тегли за себе си.

Указ 1144 от януари 1884г Платени са 32.5 т злато

Историята си е казала думата. Поклон пред руските, финландските, румънските войски и българските опълченци. Без Русия може би щяхме да сме още в пределите на Османската империя. Сега сме Държава и народ православен. Справка кюрдите в Турция, народ още под робство от онова време и сега, 21 век не могат да се освободят.

Свобода за 1/3 на България , после окупация на цяла България от " братята "

От турска гледна точка е окупация, безспорно е. Така, че тичай за чалма.

Боко стой си във фейса и незамърсявай другите форуми с простотиите си,,Не разбрах дали си поздравил и сащ за нападението и разрушаването на София от техните самолети

Не поздравих руснаците че дадоха част от България на сърбите и че ни нападнаха с румънците за южна добруджа

гледах нашите войници, дато полагаха венците; да се чудиш смешно ли е, жалко ли е - не могат да маршируват, завалийте; щом това не могат, какво ли могат изобщо; срам от героите-опълченци

"свобода"? Да сме най-бедните в Европа. До просешка тояга, до Гинка и Корнелия, до КТБ и т.н. ...айсиктир!

Ми къв го дириш тука? Като не щеш Свобода, тръгвай към Анадола.

Европейският съюз не е цяла Европа. Руснаци ,които също са част от Европа казаха че са по-зле от нас.За Грузия Армения Украйна и Молдова и дума неможе да става да са по-добре от нас и всичко това се дължи че са оплетени в страшните пипала на октопода Русия,който и нас държи все още но с последното си пипало и почти му се изплъзваме.От нас зависи дали ще позволим другите му пипала отново да ни обгърнат в задушаваща клопка!

е скелето на бсп :))

Какво да ти кажа в този ден, освен онова,което е казал Айнщайн: вселената може да има край, но човешката глупост никога.

Да плюеш върху гробовете на предците си не е нормално, Помияре. Но тебе няма да те цензурират - ибрикчиите сте с привилегии в това лицемерно време.

ми сипри са ма, куха комунделско кратуно!! върни техноимепкс, бтк, ктб и всичко останало заграбено на дедите си!!!

под крилото на Падишаха! Само "десятък" се е плащало, а днес, 140 г по-късно 1% от "българите" съдират по 2 кожи от другите 99%. Свобода ли.....вятър!

да пристигат турчулята сега ще ги постещнем като освободите ли ,да изколят цялата паплач крадлива тук.

мерси ама нямам нужда от мизерни крадци които се представят за държава!!!! руснаците не са ни освобождавали никога ,те само са ни заробвали!

140 години след Освобождението ни, всички родни политици, качили се на заветния връх, се охраняваха яко от момчета не само с дебели вратове, но и с интересни чанти тип ДИПЛОМАТКИ в ръце! Чудя се, дали в тях не си носеха по някой сгъваем калашншк!? Защо така бре хора?

25 руски пехливани. С тях пристигна от Масква. Сигурно пазят да не му откраднат часовника за 30 000 EUR.

Пазят от народната любов нашенците, а не гостите. Вижте хубаво репортажите и не пишете глупости!

каква свобода бе ,на снимката виждам само подли крадци !!!

Шило

Правилно! На този ден, мястото на Президента е на Шипка!

вътре.... в костницата!

С такива като теб, с такова мислене - нищо по-добро не заслужаваме