След като на възраст около 26-27 години беше повишен в чин генерал с четири звезди, Ким Чен Ун беше избран за член на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия, съобщиха световните агенции, като се позоваха на агенция КЦТА, предаде БТА.

Освен това, на провеждащата се за първи път от 44 години конференция на партията Ким Чен-ун беше приет в нейния Централен военен комитет в качеството на вицепредседател, а начело на комитета беше преизбран баща му, съобщи ИТАР-ТАСС. Ким Чен-ир беше преизбран и на поста генерален секретар на партията.

Младият Ким беше повишен в генерал с указ на баща си по случай предстоящата 65-годишнина от основаването на Корейската трудова партия. Със същия указ бяха повишени още над 30 висши офицери.

За Ким Чен-ун, смятан от повечето анализатори за бъдещия наследник на Ким Чен-ир на държавното кормило, се знае малко - че е учил в Швейцария и се е обучавал във военната академия "Ким Ир-сен" в Пхенян. Негови актуални снимки в публичното пространство не са се появявали. Предполага се, че той е роден през 1983 или 1984 г., отбелязва Ройтерс.

Държавният департамент на САЩ определи конференцията на Корейската трудова партия като "най-голямото риалити-шоу".
Говорителят Пи Джей Кроули заяви, че американски представители следят внимателно случващото се на политическия форум и добави, че то "ще има отражение върху настоящата и бъдещата политика" на САЩ.

Междувременно стана ясно, че Пхенян и Сеул са се споразумели да започнат военни преговори на работно ниво за първи път от 2 години, съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от Асошиейтед прес.

Офицери от въоръжените сили на двете корейски държави ще се срещнат в село Пханмунджом в демилитаризираната зона, която разделя Корейския полуостров. В същото село през 1953 г. е сключено примирието, с което се слага край на горещата фаза на Корейската война. По-рано този месец Корейската народнодемократична република предложи да се организират военните преговори, на които да се обсъди спорната морска граница между двете държави в Жълто море, както и листовките с позиви срещу режима в Пхенян, които Южна Корея разпръсква над северната си съседка.