За 2 месеца на финала на своето управление ГЕРБ натрупа 2 млрд. лв. задължения на гърба на държавния бюджет или по-точно на данъкоплатците, както и на гърба на следващото правителство. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод наследството, оставено от правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Станишев анализира последните данни от изпълнението на бюджета. При планиран бюджетен дефицит за цялата година от 1,1 млрд. лв., само до края на февруари 2013 г. той е 536 млн. лв., уточни той. Това говори за непланирани предизборни харчове на правителството на Борисов, които вървят с ударни темпове в последните месеци.

Станишев припомни за "изхарчените от ГЕРБ на вятъра 8 млрд. лв". от фискалния резерв и вземане на близо 5 млрд. лв. нови дългове. Те трупат и нови задължения, което удря следващото управление и акумулират ресурс, насочен към общини, управлявани от ГЕРБ, както и към купуване на гласове на изборите, посочи той.

Думите на Станишев винаги трябва да бъдат поставяни под съмнение. Така вицепремиерът в оставка Цветан Цветанов отговори от Кърджали на обвиненията на социалиста, че за последните два месеца ГЕРБ превърнали българите в длъжници с близо 2 милиарда лева. Според Цветанов, ако е бил толкова загрижен за държавата, лидерът на БСП е трябвало да приеме мандата за съставяне на временен кабинет, а не да го връща. „Ето, има възможност да приеме този мандат, но той го отказа и действително можеше да спре и да направи всички тези проверки, за които ги пуска в публичното пространство. Нека да си припомним за премиера Станишев защо не успяхме да усвоим средства от европейските програми и защо заради „Батко и Братко” ги бяха спрели”, добави вътрешният министър в оставка, цитиран от bTV.

В следващата парламентарна група на левицата ще има изключително много нови лица, компетентни лица наред с опитни политици, каза още днес Станишев в отговор на журналистически въпрос. Ще има много сериозно обновление на листите на БСП, но не става дума за някаква сеч или за каквото и да било друго, заяви той.

Помолен да коментира днешното изказване на Георги Първанов /президент на България от 2002 г. до 2012 г./ и дали и тай се чувства като разпределител в политиката, Станишев каза: "В един отбор, какъвто вярвам, че е БСП, ролите на терена се определят от треньора - кой е разпределител, кой е защитник и кой е нападател". На уточняващ въпрос кой е треньорът, лидерът на БСП отговори, че партията си има ръководство.

След като президентът обяви вече датата на предсрочните избори, няма технологично време за промени в Изборния кодекс. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод Кръглата маса в София днес и настояването на инициативните комитети на протестиращите за промени в кодекса и въвеждането на мажоритарен вот, предаде БНР.