Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че според доклад на комисия в австрийския парламент през периода 2007-2008 г. на фирма на Хохегер от тогавашното българското правителство са били изплатени 1.5 млн. евро, част от които се върнали в PR агенция на "любовницата" на Станишев - ПР специалистката Моника Янова, с която той сега живее на семейни начала и има дете.

Вицепремиерът поиска и българските депутати да създадат парламентарна комисия, която да разследва скандала.
Днес зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев обяви, че управляващите официално искат създаването на такава комисия. "Призоваваме колегите от всички парламентарни групи да се присъединят към нашата комисия, за да изчистим името на България. Не би била добра ситуацията, в която зададат от австрийския парламент въпрос и ние няма какво да им отговорим”, заяви той и изтъкна, че в австрийските медии скандалът тече вече няколко месеца и името на България се споменава често и не с добро, предаде БГНЕС.

"Многократно сме били обвинявани в лобизъм, а се оказа, че БСП плаща на лобисти, чийто канали стигат до висши представители на властта в Австрия", каза на свой ред и другият зам.-председател на партията Валентин Николов.

"Знаем каква е връзката с г-н Станишев на тази дама. Какво се случва там, изпълнени ли са задачите, които са поставени от българското правителство, или от този, който е възложил задачите на този лобист? И, ако не са изпълнени – какво правим, връщаме ли средствата?", заяви и колежката му от ГЕРБ Цвета Караянчева, цитирана от "Фокус". Според нея Станишев изглежда изнервен от скандала.
 
"Очевидно е какво се цели с твърдението на вътрешния министър - когато водиш бойни действия и нещата не стоят добре за теб, тактиката е да хвърлиш димка", коментира самият Сергей Станишев на пресконференция. По думите му Цветанов спекулира, манипулира и прави лъжливи внушения. "По конкретната обществена поръчка, спечелена от австрийската компания, са правени немалко проверки от Сметната палата, всички документи са налични в Министерски съвет и държа да бъдат представени публично на българските медии", добави лидерът на БСП.

Според него още преди една седмица на заседанието на ПГ на ГЕРБ е дадено указание от премиера да се състави българска следа по скандал в Австрия. Такава следа обаче няма, категоричен бе Станишев. По думите му по този начин управляващите се опитват да отвлекат вниманието от проблемите и да му "запушат" устата като лидер на опозицията.

"Това няма да стане, защото моята съвест е абсолютно чиста. Искам да кажа на управляващите, че в лицето на БСП няма да имат партия, която да клекне", каза Станишев и реши да цитира думите на Уинстън Чърчил от 1940 година: "Ние ще се борим по бреговете, ще се бием на местата за десант, на полетата и улиците, ние никога няма да се предадем".

Относно искането на ГЕРБ да бъде създадена анкетна комисия Станишев коментира, че е добре една комисия да се заеме с поредица от подобни публикации, в това число и с такива относно конфликт на интереси на представители на ГЕРБ.
"ГЕРБ са като термити. Те изяждат всичко в държавата, опоскаха държавния резерв и сега не знаят какво да правят", коментира още лидерът на БСП.

В момента в Австрия тече разследване за корупция срещу Петер Хохегер, за когото има данни че е плащал на министри и шефове на държавни институции. Самият лобист признава, че е работил дори не по един, а по два проекта с българското правителство, писаха местните медии. Първият бил за 500 хил. евро, а вторият – за около 1 млн. евро.


Сергей Станишев отново коментира и скандала с бонусите и определи като цинизъм раздаването на пари на фона на призивите на ГЕРБ за затягане на коланите. Той повтори цифрата, която съобщи още миналата седмица, че са раздадени около 120 млн. лв. Той даде пример с Комисията за финансов надзор, която е увеличила значително щата си, а съветниците получават месечни възнаграждения около 2000-3000 лв., като всяко тримесечие вземат допълнително от 5000 до 10 000 лв. Отделно от това членовете на комисията само за ноември и декември 2011 г. получили бонуси в размер на 68 000 лв.